به گزارش خبرنگار سیاسی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، حجتالاسلام و المسلمین حسن روحانی در بیست و نهمین دوره تجلیل از تولیدکنندگان برتر بخش کشاورزی که در سالن اجلاس سران برگزار شد، با بیان اینکه ما دو سرمایه بزرگ آب و خاک را داریم که باید در جهت حفظ آنها تلاش کنیم، اظهار کرد: خاک کشاورزی از نعمتهای بزرگ الهی و ذخیره و منبع حیات ماست و نباید اجازه دهیم که خاک تخریب شود.
روحانی با تاکید بر اینکه ما باید رفتارمان را با زمین تنظیم کنیم چون اگر رفتار ما با زمین درست نباشد زمین به ما خشم میکند، گفت: نگذاریم شهرسازیها زمین و کشاورزی ما را تخریب کنند و نگذاریم زمین کشاورزی درجه دو تبدیل به مسکن و بازار و ... شود.
رییسجمهور با تاکید بر اینکه باید در زمینه حفظ آب تلاش کنیم چرا که کشور ما از لحاظ اقلیمی در منطقه خشک و نیمه خشک قرار دارد، افزود: در دنیای امروز ستمی که صنعت به طبیعت میکند بسیار زیاد است و امروز شاهد خشکسالی در سطح دنیا و بالا رفتن درجه حرارت در نقاط مختلف جهان هستیم و حتی وقتی تهران را در دهه 40 در فصل زمستان با امروز مقایسه میکنیم، میبینیم که به سمت خشکسالی حرکت میکنیم پس مبنای ما در کشاورزی ایران بر مبنای طبیعت نیمه خشک باید تنظیم شود و باید قدر آب را بدانیم.
وی با اشاره به اینکه کشاورزی از ایران آغاز شده است و ما کشوری دارای تمدن و سابقه کهن هستیم، افزود: امروز باید آب و خاک و محیط زیست را در کشورمان حفظ کنیم اما حتی گاهی بین محیط زیست و کشاورزی رودررویی مشاهده میکنیم در حالیکه باید بین صنعت و کشاورزی، محیط زیست و کشاورزی، تجارت و کشاورزی، ارتباط و اعتدال وجود داشته باشد.
روحانی با بیان اینکه باید دریافتی کشاورزان را بالا ببریم تا روستاها را رها نکنند، اظهار کرد: محصولات کشاورزی در بازار مصرف با قیمت نسبتا خوب و بالا به مصرفکننده میرسد اما دریافتی کشاورزان پایین است. پس ما باید تلاش کنیم واسطه بین تولید و مصرف را کم کنیم و حتی اگر یک واسطه را به میزان هشتاد درصد به نفع کشاورزان و بیست درصد به نفع مصرفکنندگان حذف کنیم به نتایج خوبی دست خواهیم داد پس باید برای سیستم توزیع و اتصال صحیح و درست بازار نهایی مصرف و مرکز اصلی تولید فکری کنیم.
رییسجمهور با اشاره به اینکه به خاطر دارم از زمانی که به مدرسه میرفتیم در دولتها در مورد مشکلات حضور دلالها بین تولیدکنندگان و مصرفکنندگان صحبت شده است، گفت: باید کار اجرایی و عملی انجام دهیم و در کنار تولید باید صنایع مکمل بیایند تا کار کشاورزان تکمیل شود. چون گاهی محصول باید تغییر کند و به محصول دیگری تبدیل شود که دارای ارزش افزوده بالاتر است و حتی گاهی باید برندسازی شود. به طور مثال خاویار را شما تولید میکنید اما در کشور دیگری با بستهبندی جدید، مارک جدید و بازاریابی به دست مصرفکننده میرسد.
وی با بیان اینکه بازاریابی یکی از ارکان بسیار مهم است، افزود: سود کشاورزی زمانی است که کشاورز در تجارت، برند و صادرات هم سهم داشته باشد.
رییسجمهور با بیان اینکه از کشاورز نمونه تنها با لوح و تشویق و آمدن رییسجمهور نمیتوان تقدیر کرد که البته این یک قدم کوچک است، گفت: مرکز تحقیقات کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی و دولت و همه تشکلهای مرتبط باید نمونههای کشاورزی را توسعه دهند و در این زمینه دولت در حد توان اقدامات لازم را انجام خواهد داد.
روحانی با اشاره به اینکه این دولت شانزده ماه است که کار را در دست گرفته است، گفت: در جلسات هیات وزیران وقتی یک وزیر برای رسیدگی به امور وزارتخانهاش عصبانی میشود و حتی داد میزند یا به روی میز میکوبد من قلبا خوشحال میشوم که وزیری برای بخش خود تا این اندازه دلسوزی و تلاش میکند و وقتی با وزیری کار دارم و ساعت 12 شب با او تماس میگیرم و او در دفتر کارش است به من امید میدهد که این کشور در حال رشد است.
وی با تاکید بر اینکه همه باید برای پیشرفت کشور تلاش کنیم، خاطرنشان کرد: پیشرفت در حوزه کشاورزی، قدرت و اقتدار ملی ما را بالا میبرد البته برخی اقتدار ملی را در برد موشک میدانند و البته نیروهای مسلح، ارتش، سپاه، بسیج و نیروهای امنیتی قدرت و اقتدار ما هستند اما اگر در کشور انواع سلاح داشته باشیم اما برای گوشت، گندم، جو و روغن و ... به دیگران نیازمند باشیم و دست ما به بیرون دراز باشد، اقتدار حاصل نمیشود.
وی ادامه داد: نمیگویم در همه محصولات به خودکفایی برسیم اما در بسیاری محصولات میتوانیم تا مرزهای نزدیک خودکفایی برویم.
رییسجمهور با بیان اینکه در کشاورزی باید کشاورزان به اندازه کافی درآمد داشته باشند و از عهده مخارج زندگیشان بر آیند، تصریح کرد: باید به کشاورز کمک کنیم وگرنه ادامه نمیدهد. پس تنها با سخنرانی و تشویق این کار درست نخواهد شد و باید در مقام عمل وارد شویم.
روحانی با بیان اینکه امروز باید در زمینه مهار آب و استفاده درست و بهرهوری آب تلاش کنیم، خاطرنشان کرد: دولت در زمینه آب حرکت بسیار خوبی را شروع کرده است که انشاءالله آثار آن را به زودی خواهیم دید. البته رسانهها در زمینه انعکاس خدمات دولت به ما کمک نمیکنند و صداوسیما در انتقاد صددرصد از این فرصت علیه دولت استفاده کرده که البته ما انتقاد را خوب میدانیم اما در بیان خدمات دولت گاهی مشکل پیش میآید و شاید این مشکل در دوربینها و فرستندههای صداوسیما وجود دارد اما بدانید دولت در شانزده ماه کار خود در زمینه آب اقداماتی را انجام داده است که قطعا در تاریخ ایران بینظیر است.
وی افزود: در زمینه قیمت محصولات نیز قدمهای خوبی برداشتهایم و در حوزه تعیین قیمت و پرداخت به موقع پول به کشاورزان و همچنین در اختیار قرار دادن ماشینآلات کشاورزی و پرداخت وام به کشاورزان اقدامات مناسبی انجام شده است.
رییسجمهور با تاکید بر اینکه ما میفهمیم کشاورزی چقدر مهم است، گفت: دولت میداند حضور کشاورزان و روستاها چقدر مهم است، دولت میداند تخلیه روستاها چقدر خطرناک است و باید درآمد شما را بالا ببریم و همچنین میدانیم که باید بخشی از محصولات شما صادر شود.
روحانی با بیان اینکه باید سبک زندگی مردم را در نحوه مصرف مواد غذایی عوض کنیم، گفت: اینکه هجوم مردم ما به سمت لبنیات نیست جای افسوس دارد چون اگر مصرف لبنیات بالا برود یعنی سلامت، بهداشت و جلوگیری از بیماری پیشرفت کرده است.
وی با تاکید بر اینکه باید دروازه صادرات را نیز باز کنیم، گفت: محصولاتمان را در باید در بازارهای منطقه و حتی جهانی مشاهده کنیم، کشاورزیمان را متحول کنیم چون میدانیم که کشاورزی ستون اصلی برای امنیت، اقتصاد و توسعه کشور است. پس باید ارزش افزوده انواع محصولات کشاورزی، دامی، صیادی و ... را بالا ببریم تا شرایط و جاذبه لازم برای حرکت بیشتر کشاورزان فراهم شود و کشاورزی برتر در سراسر کشور توسعه یابد.
روحانی با اشاره به اینکه کشاورزی از نگاه دینی، مذهبی و فرهنگی جایگاه ویژهای دارد، گفت: کار کردن در باغ در میان درختان و زمین کشاورزی با ماشینآلات و صنعت متفاوت است و لذت معنوی دارد و کشاورزی در معنی عام کلمه طربانگیز است و با خدمات هم تفاوت میکند.
رییسجمهور با بیان اینکه کشاورزی از لحاظ روحی و روانی برای انسان لذتبخش است، اظهار کرد: کشاورز یک نگاهش به زمین و یک نگاهش به آسمان است و وقتی به زمین مینگرد محصول کار و تلاش خود را میبیند و هنگامی که به آسمان نگاه میکند میبیند که هر چه هست از رحمت و برکت خداوند است.
روحانی با اشاره به اینکه کشاورزی کار انبیا و اولیای ما بوده است، گفت: حضرت علی (ع) برای به دست آوردن آب شبانهروز تلاش میکردند و حاصل تلاش خود را در اختیار مردم قرار میدادند. امام صادق (ع) نیز وقتی در روزهای گرم تابستان در نخلستان مشغول کار بودند عرق ریختن در مرزعه را عبادت میدانستند یعنی امامان ما هم در حوزه کشاورزی و دامداری فعال بوده و میخواستهاند که راه را به ما نشان دهند.
وی با بیان اینکه انقلاب کشاورزی آغاز تمدن بزرگ بشری بوده است، افزود: گاهی به اشتباه فکر میشود که از انقلاب کشاورزی عبور کردهایم و به انقلاب صنعتی رسیدهایم در حالیکه انقلاب صنعتی ادامه انقلاب کشاورزی است و این دو وقتی معنا پیدا میکند که در کنار هم قرار بگیرند چرا که امروز کشاورزی دیگر سنتی نیست و صنعتی شده است.
رییسجمهور با بیان اینکه کشاورزی روبروی صنعت نیست بلکه در کنار صنعت است، گفت: صنعت باید کشاورزی ما را از حالت سنتی خارج کند چون کشاورزی سنتی قدرت رقابت ندارد و دنیای اقتصاد امروز دنیای رقابت است .پس درآمدزایی و ارزش افزوده بزرگترین انگیزه در دنیای امروز است و اگر در کشاورزی نتوانیم درآمدها و ارزش افزوده را بالا ببریم کشاورزی تعطیل میشود و پدیده رنجآور مهاجرت از روستا به شهر اتفاق میافتد که یک معنایش پشت کردن به کشاورزی و رو آوردن به خدمات صنعت است.
روحانی در پایان با تاکید بر اینکه باید روستاهای ما آباد و زنده بمانند و تخلیه نشوند، گفت: دولت در انتظار شنیدن حرفهای کارشناسانه از سوی شما کشاورزان عزیز و مراکز تحقیقاتی است و وزارت جهاد کشاورزی هم که نام مقدس جهاد را با خود همراه دارد باید در این زمینه تلاش کند چون جهاد یعنی تلاش بیوقفه و از خودگذشتگی.