نهتنها كشاورزان كه چشم بر آسمان دوختهاند كه ببارد، بلكه بسياري از شهروندان براي رفع تشنگي و تأمين آب مورد نياز خود دچار دردسر بزرگي خواهند شد. ميانگين اگر حساب كنيم كل ميزان بارشها از ابتداي مهرماه امسال تا ديروز در مقايسه با بلندمدت بيش از 20درصد كمتر گزارش ميشود. 22استان ايران ازجمله هرمزگان، سيستان و بلوچستان، بوشهر، فارس، خوزستان، كهگيلويه و بويراحمد، كرمان، قم، مركزي، سمنان، اصفهان، لرستان، تهران، يزد، چهارمحال و بختياري، قزوين، كرمانشاه، خراسان جنوبي، گلستان، ايلام، همدان و خراسان رضوي به نسبتهاي مختلف شاهد بارش كمتر در 133روز گذشته نسبت بهمدت مشابه در بلندمدت هستند.
133روز از آغاز سال آبي 94-93 ميگذرد و آمارهاي 2 نهاد رسمي از بحراني بودن وضعيت بارشها در ايران و تشديد خطر كمآبي دارد. مردم هم به خوبي متوجه هستند كه آسمان شهرها و روستاهاي كشور در اين مدت كمتر باريده و گويا زمستان امسال زود به بهار رسيده است و نشاني از فصل سرما و بارش نيست. شكوفه زدن زودهنگام درختها و استفاده نكردن از لباسهاي زمستاني هم خود شاهدي است بر اينكه نه پاييز امسال، پاييز بوده و نه زمستان امسال، رنگ و بويي از زمستان داشته است.
مركز ملي خشكسالي و مديريت بحران سازمان هواشناسي كشور اعلام كرده كه از ابتداي مهرماه تا ديروز در مقايسه با بلندمدت20 .3 درصد و نسبت به پارسال هم6 .19درصد ابرها كمتر باريدهاند. وزارت نيرو اما در گزارشي از كاهش 24درصدي ارتفاع كل ريزشهاي جوي از اول مهر تا 13بهمن سال آبي 94-93 نسبت به بلندمدت و همچنين سال گذشته خبر داده است. براساس اعلام وزارت نيرو از 6حوضه آبريز اصلي كشور، در 3 حوضه درياي خزر، درياچه اروميه و سرخس ميزان بارشها بيشتر شده اما 3حوضه استراتژيك ديگر يعني خليجفارس و درياي عمان، فلات مركزي و حوضه مرزي شرق ايران با افت محسوس بارشها مواجه شده است.
- سدها خاليتر ميشوند
از سوي ديگر، وزارت نيرو اعلام كرد: در مقايسه با سال آبي گذشته حجم آب موجود در مخزن سدهاي بزرگ ايران كاهش يافت. اين كاهش با توجه به روند نزولي آورد رودخانهها و ورودي سدهاي كشور در يكماه گذشته اتفاق افتاده و ميزان ورودي سدهاي كشور از ابتداي سال آبي جاري تا پايان هفته گذشته در مقايسه با مدت مشابه سال گذشته ۱۷ درصد كاهش نشان ميدهد.
بر اين اساس، حجم آب موجود در مخزن سدهاي كشور براي نخستين بار از ابتداي سال آبي جاري (مهرماه ۹۳) در مقايسه با زمان مشابه سال گذشته روند كاهشي در پيش گرفته و6 .0 درصد كاهش يافته است. اين در حالي است كه حجم آب خروجي از سدهاي كشور در مقايسه با مدت مشابه سال آبي گذشته، يك درصد افزايش نشان ميدهد. ظرفيت كلي مخازن سدهاي كشور در زمان كنوني 47.۴ ميليارد مترمكعب است كه بر اين اساس درصد پُربودن اين مخازن در زمان حاضر ۴۱ درصد گزارش شده است.
- ايران در شرايط سخت آبي
همزمان وزير نيرو گفت: هر چند در زمان حاضر ايران از لحاظ منابع نفت، گاز و انرژي غني است، ولي در حوزه آب دچار محدوديتهاي شديد بوده و در شرايط سختي قرار دارد. به گزارش ايرنا، حميد چيتچيان روز دوشنبه در آيين بهرهبرداري از سد ايوشان در خرمآباد افزود: در اين راستا بايد راهكارهاي اساسي و كارشناسي ارائه و اصول درست مصرف آب رعايت شود. وي بيان كرد: ميزان بارندگي در كشور 24درصد كاهش داشته است و درصورتي كه همين مقدار درست استفاده شود، مشكلي ايجاد نخواهد شد.
وزير نيرو با اشاره به اينكه اكنون 119سد در كشور درحال فعاليت است، گفت: درصورتي كه اصول صحيح كشاورزي ازجمله كشتهاي گلخانهاي انجام شود نهتنها مشكل كم آبي مهار ميشود بلكه توليد 10برابري نيز بهدنبال خواهد داشت. وي ادامه داد: همچنين درصورت تجهيز زمينهاي كشاورزي به سيستم آبياري تحت فشار، محصول 3 برابر افزايش خواهد يافت.
وي اظهار كرد: طرح باز چرخاني آب روش ديگري در جلوگيري از بحران كم آبي است؛ يعني به جاي استفاده از آب چاهها و رودخانهها از پسابهاي فاضلاب در صنايع استفاده كنيم. چيت چيان با اشاره به اينكه در زمان حاضر در برخي مناطق كشور منابع آب زيرزميني در حال اتمام است، افزود: در 609 دشت و محدوده مطالعاتي كشور ميزان آب سطحي و زيرزميني مشخص شده است تا استفاده از اين آبها برمبناي اصول باشد.
- ابرهاي پايتخت باردار شدند
مديرعامل شركت آب منطقهاي تهران اعلام كرد: در هفته گذشته 2 سورتي پرواز جهت بارورسازي ابرهاي تهران بهمدت 5 ساعت انجام گرفته است كه نتايج اين عمليات در آينده نزديك اعلام خواهد شد. بهگزارش وزارت نيرو، خسرو ارتقايي با بيان اينكه بارورسازي ابرها در شرايط خاص انجام ميشود، تأكيد كرد: اين عمليات بايد در شرايطي انجام شود كه ابرهاي مستعد بارش در منطقه وجود داشته باشد و شرايط فيزيكي و آب و هوايي اجازه بارورسازي ابرها را بدهد تا پس از سنجش كامل شرايط آب و هوايي، عمليات انجام شود. او تأكيد كرد: اجراي عمليات باروري ابرها تنها ميتواند 10تا 15درصد موجب افزايش بارندگي آن هم در شرايط مستعد ابري شود.