- مجله آشنایی با موسیقی / جشنواره بینالمللی موسیقی فجر / مجله زندگینامه اهالی موسیقی / مجله درگذشتگان اهالی موسیقی
به گزارش خبرنگار بخش موسیقی ایسنا، ساعت 15 امروز، سالن رودکی میزبان بخش استعدادهای درخشان خواهد بود. دونوازی ویلن و پیانو (وفا حمیدی)، تکنوازی پیانو (صدف الماسی) و تکنوازی ویلن (آوا شادمانی) اجراهای این بخش خواهند بود و این سالن در ساعت 18 و30 میزبان تریو «بتهوون» به سرپرستی امیر محمد کاظمی «هرمس» به سرپرستی مهسا قربانی خواهد بود. تالار رودکی در ساعت 21 و30 میزبان دوئت پیانو و کلارینت اتریش و ایتالیا خواهد بود که یکی از اجراهای بخش بینالملل محسوب میشود.
این در حالی است که نادر مشایخی ساعت 18 و15 در تالار وحدت ارکستر شهر تهران را به صدا در میآورد. مشابه این اجرا چندی پیش در خانه هنرمندان به رهبری همین هنرمند روی صحنه رفت.
رسیتال پیانوی آلمان نیز ساعت 21 در تالار وحدت اجرا میشود.
تالار ایوان شمس در این شب میزبان دو گروه موسیقی خواهد بود. «سهند» به سرپرستی رشید وطندوست، ساعت 18 و15 و «خنیا» به سرپرستی پری ملکی ساعت 21 روی صحنه خواهند رفت.
بخش بانوان جشنوارهی موسیقی فجر، در نخستین شب، با اجرای گروه «سیمین سپهر» به سرپرستی سوسن سپهری برگزار میشود که ساعت 18و15 در فرهنگسرای نیاوران با مخاطبان دیدار میکند.
فرهنگسرای ارسباران نیز که میزبان بخش «نسلی دیگر» جشنوارهی موسیقی فجر شده است، ساعت 20 با اجرای «چهارگان» به سرپرستی احسان ذبیحیفر و «یاد» به سرپرستی محمدرضا ابراهیمی و مجتبی عسگری میزبان مخاطبان موسیقی ایرانی است.
بخش رقابتی جشنواره نیز امسال در برج آزادی برگزار میشود. در ساعت 18 و15 و در بخش گروهنوازی کلاسیک ایرانی، گروههای «باران شیراز» به سرپرستی امیرحسین دادور و «سایه سار» به سرپرستی حسین سلیمانی رقابت خواهند کرد.
این در حالی است که در ساعت 21 همین سالن میزبان بخش رقابتی آواز جمعی است. گروه کر «مهر وطن» به سرپرستی مسعود نکویی و کر «آوای باران» به سرپرستی سارا جلایی آغازگر این بخش رقابتی خواهند بود.
اما برج میلاد که میزبان یکی از پرمخاطبترین بخشهای جشنواره است، امشب ساعت 18 و15 و 21 میزبان مخاطبان گروه «چارتار» خواهد بود.
سیامین جشنوارهی موسیقی فجر، در مراسم اختتامیهی خود از چهار هنرمند پیشکسوت کشور تجلیل میکند.
به گزارش ایسنا، طبق روال هر سال در مراسم اختتامیهی جشنوارههای موسیقی فجر از هنرمندان مطرح کشور تجلیل میشو. امسال در این دوره از جشنواره از اردشیر کامکار (نوازندهی کمانچه)، فخرالدین فخرالدینی (عکاس)، محمدعلی بهمنی (ترانهسرا) و مرجان قنبریمهر (نوازندهی ویلن) تجلیل خواهد شد.
محمدعلی بهمنی، متولد سال 1321 شاعر و غزلسرا است که اولین شعر او در سال 1330 وقتی که فقط 9 سال داشت، در مجلهی «روشنفکر» به چاپ رسید و از آن زمان تا کنون اشعار او در بسیاری از نشریات کشور و مجموعههای متعدد منتشر میشود.
از جمله آثار بهمنی میتوان به باغ لال (١٣۵٠)، عامیانهها (١٣۵۵)، گیسو، کلاه، کفتر (١٣۵۶)، گاهی دلم برای خودم تنگ میشود (١٣۶٩)، شاعر شنیدنی است (١٣٧٧)، عشق است (١٣٧٨)، نیستان (١٣٧٩)، کاسه آب دیوژن، امانم بده (١٣٨٠)، این خانه واژههای نسوزی دارد (١٣٨٢) و من زندهام هنوز و غزل فکر میکنم (۱۳۸۸) اشاره کرد.
محمدعلی بهمنی در سال ۱۳۷۸ موفق به دریافت تندیس «خورشید مهر» به عنوان برترین غزلسرای ایران شد. در سال ۱۳۸۳ با همت اداره کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان هرمزگان، همزمان با برگزاری ششمین کنگرهی سراسری شعر و داستان جوان در بندرعباس نکوداشتی برای این شاعر برگزار شد و در کنگرهی سراسری شعر دفاع مقدس از او تقدیر شدهاست.
اردشیر کامکار، نوازندهی ویلن و کمانچه و از اعضای گروه کامکارها است. وی از کودکی، ویلن را نزد پدرش فرا گرفت و چندی بعد بهعنوان نوازندهی ویلن و کمانچه به عضویت ارکستر فرهنگ و هنر سنندج درآمد. اردشیر کامکار استعداد موسیقایی شگرفی داشت و قطعات دشوار ویلن ابوالحسن صبا را با کمانچه اجرا میکرد و جدا از نواختن کمانچه، ویلن و قیچک را نیز استادانه مینوازد.
اردشیر کامکار با استفاده از تکنیکهای خاص ویلن و پوزیسینهای ویلن بروی ساز کمانچه توانست، چهرهای دیگر از این ساز به نمایش بگذارد و قطعات استاد صبا را در دو اثر با نام «به یاد صبا» و «بر تارک سپیده» به کمک کمانچه و ارکستر به اجرا در آورده است. وی در «بر تارک سپیده» دست به ابتکارات بدیعی زده و از این رهگذر کمانچه را به سازی فوقالعاده تأثیرگذار و وجدآور مبدل کردهاست.
از شاخصههای مهم او در نوازندگی میتوان به لحن و بیان مستقل، صدای زیبای ساز و آرشه کشی شفاف اشاره کرد. از آلبومهای مستقل اردشیر کامکار نیز میتوان «ناشکیبا» با خوانندگی همایون شجریان، «راز نگاه» و آلبوم «بیغبار عادت» که با همنوازی شاگردش شروین مهاجر عرضه شده است، را نام برد. همایون شجریان، مهدی باقری، شروین مهاجر، بابک شهرکی و سینا جهانآبادی از جمله شاگردان اردشیر کامکار هستند.
فخرالدین فخرالدینی، اسفند ۱۳۱۱ در آذربایجان و در خانوادهای هنردوست بدنیا آمد. پدرش شاعر بود و عکاس، برادرانش نیز به هنر گرایش داشتند. برادر او فرهاد فخرالدینی از موسیقیدانان و آهنگسازان بنام است.
فخرالدینی در کودکی به نقاشی علاقهمند شد و هنوز هم نقاشی را ادامه میدهد. از ۱۸ سالگی عکاسی را در کنار پدرش که عکاس بود شروع کرد وعکاسی پرتره را نزد او آموخت. بعد از تجربههای محدودی در ایران، به کشورهای آمریکا و آلمان سفر کرد و در زمینهی شخصیتگرایی در عکاسی پرتره کار کرد. مطالعهی چندین جلد کتاب از عکاسان معاصر جهان، عامل گرایشاش به عکاسی پرتره بود.
مرجان قنبریمهر، متولد ۱۳۳۰ از برجستهترین استادان نوازندگی ویلن کلاسیک در ایران است. از کودکی در کنار پدرش ابراهیم قنبریمهر، استاد سازندهی سازهای موسیقی که در نوازندگی نیز از شاگردان مرحوم استاد ابوالحسن صبا بود، گوشش با موسیقی آشنا شد.
قنبریمهر در دوران تحصیل با استادانی چون حشمت سنجری، سرژ خوتسیف، والد تارخانیان و ژرژ مرادیان به کسب تجربه و کار نوازندگی پرداخت.
وی فعالیت حرفهای خود را در سال ۱۳۴۷ بهعنوان نوازندهی ویلن کلاسیک در ارکستر مجلسی تلویزیون آغاز کرد و در سال ۱۳۷۴ همکاری خود را با ارکستر سمفونیک تهران آغاز کرد. وی همزمان به آموزش ویلن کلاسیک به هنرجویان این رشته در هنرستانهای موسیقی و دانشکده هنر در دانشگاه تهران پرداخت.
قنبریمهربه مدت 16 سال عضو شورای برگزاری آزمونهای عملی موسیقی دانشگاههای هنر و تهران بوده و در شورای ارزشیابی هنرمندان کشور در رشتهی نوازندگی ویلن کلاسیک ارزیابی و در ردیف هنرمندان درجه یک شناخته شده است.
مراسم تجلیل از این هنرمندان اول اسفندماه در اختتامیهی سیامین جشنوارهی موسیقی فجر برگزار خواهد شد.
سال گذشته نیز در جشنوارهی بیست ونهم موسیقی فجر از فریماه قوام صدری و اردوان کامکار تجلیل شد.