به گزارش مهر، دکتر علی لاریجانی در بیستمین همایش ملی انجمن متخصصان محیط زیست و دهمین جشنواره توسعه سبز که صبح یکشنبه در دانشگاه علوم و تحقیقات برگزار شد، افزود: محیط زیست هم در سطح جهانی و هم در کشور ما در حال حاضر موضوعی پیچیده است که یکی از مهمترین علل بروز این پیچیدگی در زمینه محیط زیست، تلقی است که انسانها نسبت به حیات و طبیعت دارند.
به گفته وی، تا زمانی که این تلقی و جهانبینی نسبت به طبیعت و حیات عوض نشود و انسان به این موضوع پی نبرد که حیات موضوعی پیوسته است، مشکلات زیست محیطی روز به روز فراگیرتر میشود.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به آموزشهای سنتی در دین اسلام اظهار داشت: اگر به این آموزشها توجه کنیم قطعا نگرش ما نسبت به طبیعت و محیط زیست عوض خواهد شد.
وی، گرم شدن هوا و تغییرات اقلیم را ستم بشر نسبت به طبیعت عنوان کرد و افزود: تاکنون بشر، حیات را تنها متعلق به خود میدانست و بقیه شئون طبیعت را در استخدام خود برای پربارتر شدن حیات انسان و تسلط بیشتر بشر بر طبیعت میدانست.
لاریجانی با بیان این که شاید در دیگر آیینهای سنتی و مذهبی مانند دین اسلام طبیعت را مقدس بدانند، تصریح کرد: تا زمانی که طرز تفکر و جهانبینی انسانها نسبت به حیات و طبیعت عوض نشود به گونه ای که سیاستمداران و حکمرانان به محیط زیست توجه ویژه کنند و تمام آحاد مردم برای بهبود وضعیت محیط زیست تلاش کنند، معضلات و چالشهای زیست محیطی برطرف نخواهد شد.
رئیس مجلس شورای اسلامی با اشاره به اصل ۵۰ قانون اساسی که حفاظت از محیط زیست را امری همگانی و هر گونه تخریب محیط زیست را ممنوع میداند، تاکید کرد: حفاظت از محیط زیست و بهبود شرایط حیات احتیاج به اراده عمومی دارد.
وی افزود: در توسعه به هیچ عنوان حقی وجود ندارد که محیط زیست تخریب شود.
لاریجانی با اشاره به این که در حال حاضر محیط زیست با دو چالش عمومی مواجه است، اظهار داشت: یکی از معضلات محیط زیست معضلات بینالمللی است که غالبا کشورهای بزرگ موجب آن میشوند و دیگر معضل مربوط به چالشهای منطقهای است که به دلیل عدم توجه کشورهای منطقه به ساختارهای زیست محیطی، این معضل به وجود آمده است.
به گفته رئیس مجلس، بیتوجهی به ساختار طبیعت، بهرهبرداری بیش از حد از منابع آب در دیگر کشورهای منطقه امروز موجب بروز مشکلاتی در کشور ما و کشورهای همسایه از جمله عراق شده است.
وی با اشاره به بروز ریزگردها در استانهای غربی و جنوبی کشور، یادآور شد: اگر چه بخشی از این معضلات مربوط به داخل کشور میشود، اما کشورهای همسایه در بروز گرد و غبار در کشورمان نقش عمدهای دارند، بنابر این بایستی تلاشهای دیپلماسی در سطح بینالمللی برای رفع این مشکل آغاز شود.
لاریجانی با اشاره به رایزنیهایی که ۶ سال پیش با مسئولان کشور عراق در خصوص ریزگردها انجام داده، اظهار داشت: در آن زمان شرایط کشور عراق به گونهای بود که به هیچ عنوان محیط زیست را جدی نمیگرفتند اما امروز بایستی با کمک تلاشهای بینالمللی این مسئله رفع و رجوع شود.
رئیس مجلس شورای اسلامی، محیط زیست را دچار نوعی درخودماندگی توصیف کرد و افزود: چنان چه در سطح بینالمللی و منطقهای از تار و پود این درخودماندگی بیرون نیاییم، وضعیت روز به روز بدتر میشود.
وی، بالا بردن سطح آگاهیهای عمومی را از طریق رسانهای عمومی به ویژه رادیو و تلویزیون و آموزش در سطوح مختلف آموزش و پرورش و آموزش عالی را مهمترین کلید گریز از این درخودماندگی در زمینه محیط زیست عنوان کرد.
لاریجانی، چالشهای زیست محیطی کشور از جمله پر شدن تالابها، ریزگردها و آلودگی هوای کلانشهرها و بد استفاده کردن از جنگلها و دریاها را مهمترین معضلات زیست محیطی داخل کشور عنوان کرد و افزود: در حال حاضر حجم فرسایش جنگلهای کشور بسیار زیاد است، این در حالی است که با توجه به مساحت کم جنگلها در کشور و شرایط آب و هوایی خشک و نیمه خشک ایران بایستی نسبت به این مساحت کم دغدغهمند باشیم و آن را غنیمت بشماریم.
وی با اشاره به این که استفاده از ظرفیت توریسم به معنای تخریب محیط زیست، جنگل و مراتع نیست، تصریح کرد: تبدیل مراتع و مزارع در مناطق خوش آب و هوا به بهانه توریسم به ویلاها، ستمی است که انسان بر طبیعت و در نهایت بر خود روا میدارد.
رئیس مجلس شورای اسلامی یادآور شد: در حال حاضر یکی از عمدهترین دلایل خشک شدن دریاچهها و تالابهای کشور، استفاده ناصحیح منابع آب در بخش کشاورزی است به گونهای که ۹۰ درصد از منابع آبی کشور صرف بخش کشاورزی میشود.
لاریجانی تصریح کرد: بایستی آبیاری کشاورزی به صورت غرقابی به آبیاری تحت فشار تبدیل شود که برای این کار با وجود مشکلاتی که در منابع بودجه وجود دارد، سرمایهگذاری خاص انجام شده است.
وی سرمایهگذاری برای مهار آبها، سرمایه گذاری برای انتقال آب و موضوع آبهای مجازی و همچنین آبیاری تحت فشار را از جمله مواردی عنوان کرد که در بودجه سال آینده اعتبار ویژه برای آنها در نظر گرفته شده و مذاکراتی در حال انجام است.
لاریجانی با اشاره به این که متوسط بارندگی کشور ۲۵۰ میلیمتر است، تاکید کرد: بنابر این با توجه به این میزان بارندگی بایستی در مصرف بهینه منابع آب کوشا باشیم و به روشهای مختلف علمی آب را به استانهای مرکزی که دچار خشکسالی هستند، برسانیم تا بتوانیم جلوی مهاجرت و تغییر شرایط زیستی را بگیریم.
رئیس مجلس با اشاره به این که محیط زیست بحثی کاملا تخصصی است و نیازمند توجه به ابعاد مختلف است، اظهار داشت: مرکز پژوهشهای مجلس در برنامهریزی برای پروژههای خود همچنین در برنامهریزی برای سیاستهای برنامه ششم توسعه موضوعاتی مانند شرایط بد آب و هوایی در کشور و چگونگی وصول آب را در نظر میگیرد.
وی افزود: بنابر این از تمام متخصصان و کارشناسان حوزه محیط زیست میخواهیم که با کمیسیونهای تخصصی و مرکز پژوهشهای مجلس برای تصمیمگیری در خصوص مسائل تخصصی محیط زیست همکاری کنند.
به گفته لاریجانی، در حال حاضر محیط در پارلمان برای حضور متخصصان و کارشناسان محیط زیست و استفاده از نتایج تحقیقات آنها در مراکز تصمیمگیری چه کمیسیونها، چه مرکز پژوهشها و چه صحن مجلس باز است.
رئیس مجلس شورای اسلامی در پایان تصریح کرد: مجلس آمادگی همکاری با متخصصان و کارشناسان محیط زیست برای استفاده از نتایج تحقیقات آنها در تصمیمگیری و وضع قوانین را دارد. همچنین متخصصان بخش غیردولتی میتوانند در صحن مجلس در کنار دولتیها برای تصمیمگیری در کمیسیونهای تخصصی و مرکز پژوهشهای مجلس همکاری کنند.
تاریخ انتشار: ۳ اسفند ۱۳۹۳ - ۱۲:۵۳
همشهری آنلاین: رئیس مجلس شورای اسلامی با بیان این که محیط زیست در سطح بینالمللی و منطقهای دچار خود درماندگی است، گفت: مجلس آمادگی همکاری با متخصصان و استفاده از نتایج تحقیقات آنها در مراکز تصمیمگیری را دارد.