همشهری آنلاین: وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی با بازنگری آیین‌نامه دکتری پژوهش‌محور، مقرر کرد مراکز مجری دکتری پژوهش‌محور در صورتی می‌توانند ۵۰ درصد به ظرفیت خود اضافه کنند که این ظرفیت اضافه به صورت بورس موسسات خصوصی پذیرش شوند.

به گزارش مهر، آيين‌نامه دوره دكتري پژوهشي (Ph.D by Research) در پنجاه و هشتمين جلسه دبيرخانه شورايعالي برنامه‌ريزي علوم پزشكي بازنگری و تصویب شد. این آیین‌نامه به تایید معاونت تحقیقات و فناوری و معاونت آموزشی وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي رسیده و برای آن دسته از دانشجویانی که از دی ماه ۹۳ به بعد پذیرفته می‌شوند لازم‌الاجرا است.

هدف اصلی دوره دکتری پژوهشی، تربیت افرادی است که ضمن احاطه به یک زمینه خاص و آشنایی با علوم مرتبط، با استفاده از روش‌های پیشرفته تحقیق و جدیدترین مبانی پژوهشی بتوانند گامی در جهت خودکفایی کشور، توسعه پایدار و گسترش مرزهای دانش بردارند.

دانش‌آموختگان در این دوره با در دست گرفتن رهبری پژوهش، نوآوری و توسعه روش‌های نوین و پل زدن بین علوم پایه و کاربردی با هدف ارتقاء سلامت و احیاء روحیه خودباوری برای دستیابی به تازه‌های جهان دانش اقدام خواهند کرد.

طول مدت این دوره ۴ سال است و به تشخیص شورای تحصیلات تکمیلی حداکثر تا ۲ نیمسال قابل افزایش یا کاهش است. بخش اول که حداکثر یکسال است مهارت‌های نظری و عملی بنیادین پژوهش به دانشجو آموزش داده می‌شوند و دانشجو پس از موفقیت در این دوره و تصویب پروپوزال پایان‌نامه، وارد دوره دوم می‌شود و مراحل اجرایی پایان‌نامه تحقیقاتی را طی می‌کند.

شرط ورود داوطلبان به این دوره داشتن دانشنامه دکتری عمومی در رشته‌های پزشکی، دندانپزشکی و داروسازی، دکتری حرفه‌ای دامپزشکی، دکتری حرفه‌ای علوم آزمایشگاهی و کارشناسی ارشد داخل یا خارج به تایید وزارتین علوم، تحقيقات و فناوري و بهداشت، درمان و آموزش پزشكي است.

داوطلبان دارای مدارک تحصیلی بالاتر در صورت پذیرفته شدن ملزم به پرداخت هزینه‌های تحصیل هستند. دارندگان مدرک معادل کارشناسی ارشد مجاز به شرکت در این دوره نیستند.

داشتن حداقل دو مقاله تحقیقی اصیل منتشر شده در مجلات علمی، پژوهشی معتبر نمایه شده در نمایه نامه‌های بین‌المللی (Pub Med یا ISI) به عنوان نویسنده اول یا مسئول الزامی است. داوطلبان باید آزمون زبان انگلیسی و مصاحبه ورودی موسسه را با موفقیت طی کنند.

دانشجویان باید در هنگام ثبت‌نام همچون دانشجویان دوره دکتری تخصصی (Ph.D) تعهد رسمی به موسسه بسپارند که در صورت انصراف و یا به اتمام نرساندن دوره در مدت مجاز تحصیل متعهد به پرداخت غرامت به موسسه شوند.

  • بورس موسسات خصوصی

مراکز مجری دوره‌های دکتری پژوهشی می‌توانند حداکثر ۵۰ درصد ظرفیت تعیین شده پس از تصویب در شورای گسترش دانشگاه‌های علوم پزشکی، به تعداد کل پذیرش اضافه کنند منوط به اینکه به صورت بورس موسسات خصوصی پذیرش شوند.

عنوان پایان‌نامه پذیرفته‌شدگان باید منطبق با نیازهای موسسه سفارش‌دهنده و در جهت حل معضلات و نیازهای نظام سلامت و مورد تایید استاد راهنما و شورای تحصیلات تکمیلی موسسه باشد و در قرارداد درج شود. کمک هزینه تحصیلی و شهریه تحصیلی این دانشجویان توسط موسسه بورس کننده پرداخت می‌شود.

  • اعلام ویژگی‌های اساتید راهنما

تنها اعضای هیات علمی اصلی (تمام وقت یا نیمه وقت) مراکز تحقیقاتی همان موسسه با حداقل مرتبه دانشیاری می‌توانند به عنوان استاد راهنمای دانشجویان دکتری پژوهش‌محور فعالیت کنند.

استاد راهنما باید حداقل ۶ مقاله منتشر شده در مجلات علمی، پژوهشی معتبر نمایه شده در نمایه نامه‌های بین‌المللی (Pub Med یا ISI) به عنوان نویسنده اول یا مسئول در طول ۲ سال گذشته داشته باشد و دارای h-index حداقل ۱۰ و بالاتر مطابق با نمایه بین‌المللی Scopus باشد. (در مراکز تحقیقات دندانپزشکی h-index حداقل ۸ و بالاتر مورد قبول است).

استاد راهنما باید دارای اعتبار مالی پزوهشی (گرانت) تحقیقاتی برای اجرای پایان‌نامه دانشجو باشد. تعیین استاد راهنما از ابتدای دوره ضروری است و تا انتهای دوره مسئولیت راهنمایی دانشجو را برعهده دارد. هر استاد راهنما همزمان نمی‌تواند هدایت بیش از ۲ دانشجوی این دوره را بر عهده بگیرد.

به پیشنهاد استاد راهنما و تایید شورای تحصیلات تکمیلی موسسه حداکثر تا سه نفر از اعضای هیات علمی به عنوان استاد مشاور تعیین می‌شوند و استاد مشاور هم باید حداقل در مرتبه دستیاری باشد.

مرکز تحقیقاتی مجری نیز باید ضمن دارا بودن مجوز فعالیت از سوی شورای گسترش دانشگاه‌ها، در رشته مورد نظر نیز مجوز پذیرش داشته باشد و ضمن برخورداری از فضای مناسب تحقیقاتی و آزمایشگاهی، ۲ محقق تمام وقت پژوهشی با مدرک دکتری تخصصی نیز داشته باشد.

دانشجویان دوره دکتری پژوهشی با توجه به زمینه مطالعاتی با یکی از عناوین علوم بالینی، علوم دارویی، علوم دندانی، علوم بهداشتی، فناوری‌های علوم پزشکی، علوم مدیریت و علوم زیست پزشکی فارغ‌التحصیل می‌شوند و عنوان در مدرک آنها درج می‌شود.

  • ممنوعیت نقل و انتقال در دوره دکتری پژوهشی

دانش‌آموختگان این دوره می‌توانند در موسسات، دانشگاه‌ها و مراکز تحقیقاتی و آموزشی در صورت داشتن سایر شرایط و رعایت ضوابط به عنوان هیات علمی پژوهشی مشغول به کار شوند.

دانش‌آموختگان این دوره نمی‌توانند از مدرک دکتری پژوهشی برای دخالت در امور کلینیکی، پاراکلینیکی و یا تاسیس داروخانه و مطب استفاده کنند، مگر بر اساس مدارک اخذ شده قبلی مجاز به این کار باشند.

بورسیه شدن دانشجویان این دوره در مراکز تحقیقاتی که دارای پست هیات علمی پژوهشی مصوب هستند بلامانع است. نقل و انتقال دانشجو در دوره دکتری پژوهشی ممنوع است مگر استاد راهنمای دانشجو به دانشگاه و مرکز تحقیقاتی دیگری منتقل شود. دانشجو نمی‌تواند استاد راهنمای خود را تغییر دهد و تنها در شرایط خاص و بنابه تشخیص شورای تحصیلات موسسه موضوع قابل بررسی است.