همشهری آنلاین: فرستاده سازمان ملل به یمن ضمن ابراز نگرانی نسبت به اوضاع این کشور اعلام کرد: یمن در آستانه فروپاشی قرار دارد. در همین حال هزاران تن از حامیان انصارالله (حوثی‌های) یمن با برگزاری تظاهرات مداخله کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا در امور داخلی این کشور را محکوم کردند.

به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا) به نقل از پایگاه اینترنتی شبکه خبری الجزیره، جمال بن عمر، فرستاده سازمان ملل به یمن در سخنانی اعلام کرد: روند سیاسی در یمن با مشکلات و بحران مواجه شده و یمن در حال حاضر در آستانه فروپاشی قرار دارد. اوضاع یمن بسیار پیچیده بوده و دولت تقریباً از هم فرو پاشیده است.

وی افزود: آنچه که در حال حاضر مطرح شده موافقت با اقداماتی برای اصلاح روند سیاسی کشور و رسیدن به توافق نهایی جهت حل بحران این کشور است.

بن عمر خاطرنشان کرد: مذاکرات ملی، اجرای طرح شورای همکاری خلیج فارس درباره یمن و مشارکت ملی به نفع یمن است. شورای امنیت موضع خود را نسبت به عبد ربه منصور هادی، رئیس‌جمهور یمن اعلام کرده و گفته است که منصور هادی، رئیس‌جمهور "مشروع" یمن است.

وی از برخی گروه‌های سیاسی در یمن انتقاد کرد و گفت: این گروه‌ها مواضع متضادی را اتخاذ کرده‌اند اما ما با همگان برای حل بحران یمن تلاش خواهیم کرد. اوضاع فعلی یمن تحمل طولانی شدن مذاکرات را ندارد چراکه اوضاع بسیار پیچیده است و در حال حاضر احزاب و گروه‌های سیاسی مختلفی در یمن وجود دارد.

بن عمر خاطرنشان کرد: وظیفه من تلاش برای نزدیک کردن دیدگاه‌های گروه‌های سیاسی و اعمال فشار بر تمامی طرف‌ها برای توافق جهت حل بحران است. شورای امنیت اسامی کسانی را که مذاکرات را ناکام می‌گذارند ارائه کرده و امکان اعمال تحریم علیه این افراد وجود دارد.

وی تاکید کرد: در حال حاضر ما با تروریست‌های القاعده در یمن مواجهیم و اوضاع کنونی نیز به تروریست‌ها کمک می‌کند. این اوضاع می‌تواند پیامدهای وخیمی را علیه صلح و امنیت بین‌المللی داشته باشد.

بن عمر در ادامه احتمال جنگ داخلی در یمن را وارد دانست و گفت: این خطری است که هر روز به آن نزدیک‌تر می‌شویم. برای همین باید به مذاکرات خود ادامه بدهیم تا مانع از تکرار سناریوی لیبی و عراق در یمن شویم.

در همین حال منابع یمنی اعلام کردند پس از آنکه منصور هادی نیروهای وابسته به تیپ 201 در "أبین" را فرا خواند، موج تنش‌ها میان کمیته‌های مردمی حامی هادی و نیروهای ویژه امنیتی در عدن بالا گرفته و هر لحظه امکان انفجار اوضاع وخیم امنیتی در عدن با رسیدن نیروهای نظامی حامی هادی به این شهر وجود دارد.

از چند روز پیش که منصور هادی فرمانده نیروهای ویژه امنیتی در عدن را برکنار کرده، درگیری‌هایی میان کمیته‌های وابسته به منصور هادی و این نیروها رخ داده است.

این در حالی است که ثابت صالح، کارشناس و تحلیلگر نظامی یمن اعلام کرده ما شاهد تحرکات اعضای القاعده در بیشتر استان‌های جنوبی یمن هستیم.

تظاهرات حامیان انصارالله یمن

علاوه بر این هزاران تن از حامیان انصارالله یمن در حمایت از شیعیان حوثی در صنعاء و صعده دست به تظاهرات زدند.

تظاهرکنندگان ضمن محکومیت مداخله کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس و آمریکا در امور داخلی یمن اعلام کردند باید اتخاذ اقدامات جهت حفظ امنیت و ثبات کشور به کمیته انقلابیون واگذار شود.

بازگشت ده‌ها افسر یمنی نظام صالح به ارتش

از سوی دیگر عبد ربه منصور هادی، با صدور دستوری ده‌ها افسر یمنی را که در دوره علی عبدالله صالح، رئیس‌جمهور سابق این کشور پس از جنگ جدایی شمال یمن از جنوب آن فعالیت می‌کردند به پست‌های خود بازگرداند.

وی همچنین 20 هزار تن از یمنی‌های ساکن جنوب این کشور را به عضویت ارتش درآورد.

هادی، محمد مارم را به عنوان مدیر دفتر ریاست‌جمهوری و محمد هادی منصور را به عنوان مشاور ویژه رئیس‌جمهور در امور امنیتی تعیین کرد.

مخالفت انصارالله با انتقال مذاکرات به ریاض

از سوی دیگر محمد البخیتی، عضو شورای سیاسی جنبش انصارالله یمن ضمن اعلام مخالفت این جنبش با درخواست شورای همکاری خلیج فارس برای انتقال مذاکرات ریاض، اعام کرد که این کشورها به ایجاد دودستگی در میان گروه‌های یمنی می‌پردازند.

وی گفت: درخواست شورای همکاری خلیج فارس برای انتقال مذاکرات به ریاض درخواستی صادقانه نیست و موجب از بین رفتن مذاکرات در داخل یمن می‌شود، برای همین جنبش انصارالله در مذاکرات در کشوری که خود تروریست به حساب می‌آید، شرکت نمی‌کند.

همچنین محمد عبدالسلام، سخنگوی جنبش انصارالله در گفت‌وگو با شبکه خبری المنار اعلام کرد: عربستان بارها و پیش از درخواست رئیس‌جمهور یمن پیشنهاد انتقال مذاکرات به خارج داده بود اما ما با این پیشنهاد مخالفت کردیم.

وی افزود: شورای همکاری خلیج فارس مدعی است که منصور هادی درخواست انتقال مذاکرات به ریاض را داده است اما عربستان طرفی است که تصمیم گرفت مذاکرات به ریاض انتقال داده شود.

عبدالسلام خاطرنشان کرد: موضع ما کاملا واضح است چراکه راهکار بحران یمن در داخل این کشور وجود دارد و ما اجازه نمی‌دهیم که به یمنی‌ها القا شود که راهکار بحران یمن از خارج صورت می‌گیرد.

وی اعلام کرد: عربستان موضع متضادی را نسبت به یمن در پیش گرفته است. ما را تروریسم می‌خواند در حالی که خود از تکفیری‌ها و القاعده در مأرب و مناطق دیگر یمن حمایت به عمل می‌آورد برای همین باید در مواضع خود بازنگری کند. اما مساله ما مساله‌ای ملی است.

عبدالسلام تصریح کرد: ما معتقدیم که اگر مردم یمن به حال خود گذاشته شوند و هیچ گونه مداخله خارجی صورت نگیرد می‌تواند مشکلات خود را حل کند. ما همچنان به خواسته‌های مشروع خود پایبند هستیم.

وزرای خارجه کشورهای عضو شورای همکاری خلیج فارس پیشتر اعلام کرده بودند که کنفرانسی را درخصوص یمن در ریاض به درخواست منصور هادی برگزار می‌کنند. این وزرا پس از نشست خود در ریاض اعلام کردند که این کنفرانس با مذاکرات صنعاء تفاوت خواهد داشت.