به گزارش ایرنا، حمایت مردم و اعتماد آنان به دولت و تیم مذاکره کننده هستهای، همکاری ایران با جهانیان، تعامل و گفتوگو با کشورهای جهان از جمله مهمترین محورهایی بوده است که رسانههای صوتی و تصویری و نوشتاری به آن پرداختند.
دکتر روحانی شامگاه جمعه طی سخنانی با مردم که از صدا و سیمای جمهوری اسلامی، پخش شد، گفت که من باید از همه مردم ایران که در طول سالیان گذشته برای حراست از منافع و حقوق ملی خودشان ایستادگی کردند و امروز هم همچنان مقاوم خواهند بود و در آینده نیز این مسیر را ادامه خواهند داد، تشکر و سپاسگزاری کنم.
رییس جمهوری با بیان اینکه همین گامی که امروز برداشتیم در سایه همدلی و همزبانی و در سایه انسجام بود، گفت: ما در تمام مراحل قدم به قدم شاید کمتر هفتهای گذشته که با دیگر مسوولین مشورت نکرده باشیم؛ ما همواره از رهنمودهای مقام معظم رهبری مدظله العالی بهره بردیم و استفاده کردیم و ایشان هم سخاوتمندانه ارشادات خود را در اختیار دولت و تیم مذاکره کننده قرار دادند.
چشم انداز سیاست خارجی ایران پس از نشست لوزان کانون و محور اصلی گزارشهای رسانهها خبری بوده است.
- بیبیسی
پایگاه خبری بی. بی. سی فارسی زیر عنوان «روحانی: مساله ما فقط هستهای نیست، میخواهیم با دنیا همکاری کنیم» نوشت: رییس جمهوری ایران یک روز بعد از رسیدن به تفاهم هستهای با قدرتهای جهان، گفت دولت او تنها در پی رفع مساله هستهای نیست و میخواهد همکاری با کشورهای جهان را گسترش دهد.
حسن روحانی در یک سخنرانی زنده تلویزیونی گفت دولتش نه میخواهد با دنیا بجنگد و نه اینکه تسلیم شود، بلکه خواهان راه سوم و همکاری است.
او گفت: مذاکرات هستهای ما پله اول برای تعامل سازنده با جهان است. بحث ما فقط هستهای نیست. این نیست که ما امروز یک موضوعی به نام هستهای داریم و میخواهیم با دنیا مذاکره کنیم و این موضوع تمام بشود، این پله اول برای رسیدن به بام تعامل سازنده با جهان است. وی افزود: با همه کشورهایی که رابطه خوب داریم، رابطه صمیمانهتر میخواهیم. با کشورهایی که رابطه سرد داریم، رابطه بهتر میخواهیم و اگر با کشورهایی دارای تنش یا احیانا خصومت هستیم، پایان تنش و پایان خصومت را میخواهیم، بیتردید همکاری و تعامل به نفع همه خواهد بود.
بی. بی. سی با اشاره به اینکه روز پنجشنبه، ایران و کشورهای ۱+۵ رسیدن به تفاهم بر سر چارچوب توافق نهایی خود را اعلام کردند، ادامه داد: این اعلام تفاهم واکنشهای عمدتا مثبتی را در جامعه جهانی و همچنین درون ایران در پی داشته است.
آقای روحانی گفت با برداشتن گام بعدی و رسیدن به توافق نهایی و اجرای آن غنی سازی اورانیوم در خاک ایران پذیرفته میشود و همه تحریمها، تحریمهای مالی، اقتصادی و بانکی در همان اجرای توافق لغو خواهد شد. در همان روز اجرای توافق همه قطعنامهها علیه ایران یعنی ۶ قطعنامه لغو خواهد شد و از روز توافق همکاریهای جدید هم در بخش هستهای و هم دیگر بخشها با دنیا صفحه جدید خود را تجربه خواهد کرد.
رییس جمهوری ایران این سخن خود را تکرار کرد که باید در کنار چرخیدن سانتریفوژها «چرخ زندگی مردم نیز بچرخد» و گفت هم اکنون باید برای بهبود اقتصاد ایران تلاش کرد.
روحانی تاکید کرد که ایران به تعهدات خود وفادار خواهد بود اما این مشروط به این است که طرف مقابل هم به وعدههایش عمل کند.
وی از مقامهای مختلف، از جمله آیت الله علی خامنهای، رهبر، محمدجواد ظریف وزیر خارجه و علی اکبر صالحی رییس سازمان انرژی اتمی تشکر کرد.
- صدای امریکا
پایگاه خبری صدای آمریکا هم زیر عنوان «حسن روحانی: تفاهم لوزان گام نخست ایران برای تعامل با جهان است» نوشت: یک روز پس از پایان مذاکرات هستهای لوزان و قرائت بیانیه پایانی آن، رییس جمهور ایران تفاهم هستهای بدست آمده را گام نخست ایران برای تعامل با جهان دانست و گفت که کشورش خواستار پایان دادن به تنش با کشورهایی است که تا کنون دشمن به حساب میآمدهاند.
حسن روحانی روز جمعه در یک نطق زنده تلویزیونی، گفت جمهوری اسلامی ایران دست دوستی به سوی هر کشوری دراز میکند که با آن بر اساس احترام متقابل رفتار کند. به گقته او تهران میخواهد روابط خود با برخی کشورها که به سردی گراییده است را بهبود ببخشد و اگر با کشوری روابط خصمانه و تنش آلود دارد، آن تنشها و خصومتها پایان پذیرد.
صدای آمریکا افزود: مذاکرات نفس گیر هشت روزه هیاتهای ایران و شش قدرت جهانی گروه ۱+۵، از جمله ایالات متحده که روابط دیپلماتیک با ایران ندارد، اما طرف اصلی این گفتگوها با ایران است، دو روز پس از پایان ضرب الاجل پایان ماه مارس به نتیجه رسید و دو طرف با قرائت بیانیهای به آن پایان دادند.
نتیجه بدست آمده، تفاهم بر سر راه حلهایی است که دو طرف باید برای تنظیم و ثبت اجزای اصلی یک توافق جامع و نهایی بر سر برنامه هستهای ایران، در فرصت سه ماهه باقی مانده تا پایان ماه ژوئن (۹ تیر ماه) به کار گیرند.
اگر این تفاهم به توافق تبدیل شود، در صورت اجرای کامل آن در مدت زمانی مشخص، محدودیتهای گستردهای بر فعالیتهای هستهای ایران اعمال میشود و در مقابل بخش نیز عمدهای از تحریمهای اعمال شده علیه ایران، لغو خواهند شد.
حسن روحانی که در انتخابات ریاست جمهوری خرداد ۱۳۹۲ با شعار تعامل در زمینه سیاسی، و نیز با وعده برچیدن تحریمها و ساماندهی اقتصاد کشور، آرای بسیاری کسب کرد و جانشین محمود احمدینژاد شد، با بیان اینکه دولت او از ابتدا همواره در «چارچوب خاص ملی و منافع ملی» به دنبال اجرای وعدههایی است که به مردم داده بود، در ادامه افزود: یکی از وعدههایی که دولت به مردم داده بود، اینکه سانتریفیوژ بچرخد اما زندگی مردم هم بچرخد. چرخش سانتریفیوژها زمانی برای ما ارزشمند است که چرخ اقتصاد هم در کنار آن در چرخش باشد.
صدای آمریکا اضافه کرد: رییس جمهوری ایران، مانند باراک اوباما همتای آمریکایی خود در داخل نیز با انتقادهایی در زمینه مذاکرات جاری اتمی روبه رو است. اصولگرایان منتقد میگویند ایران در این گفتوگوها و در تفاهم بدست آمده، امتیاز زیادی بدست نیاورده است.
روحانی با بیان اینکه روز رسیدن به تفاهم سیاسی هستهای در حافظه تاریخی مردم ایران خواهد ماند، تاکید کرد: با تفاهم لوزان هم حقوق هستهای ایران حفظ شده، هم تحریمها لغو میشوند و هم ایران به تعامل سازنده با جهان دست یافته است.
- دویچه وله
دویچه وله گزارش داد: رییس جمهوری ایران یک روز پس از توافق اتمی لوزان، خطاب به مردم ایران در یک سخنرانی از متعهد بودن ایران به وعدههای خود در قالب توافق هستهای اشاره کرد.
شبکه اینترنتی دویچه وله فارسی جمعه شب در گزارشی نوشت: او با اشاره به چندین نکته کلیدی گفته که ما اهل فریب نیستیم.
در حالیکه بخشی از اصولگرایان در ایران یک روز پس از توافق اتمی لوزان انتقادهایی را نسبت به آن اعلام کردهاند، حسن روحانی این توافق را گامی بزرگ برای ایران دانسته است.
رییس جمهوری ایران در ابتدای سخنانش با اعلام اینکه باید از ملت بزرگ ایران تشکر کرد، گفته که مردم با ایستادگی، استقامت و مقاومت گام دیگری در دستیابی به اهداف بلند ملی برداشتند.
روحانی همچنین افزوده است که کشورش به تعهدات خود عمل خواهد کرد به شرط آنکه طرف مقابل هم به تعهدات خود عمل کند.
رییس جمهوری ایران از تعامل سازنده ایران با جهان سخن گفته و اضافه کرده است که جمهوری اسلامی دست دوستی به سوی هر کشوری دراز میکند که با آن بر اساس احترام متقابل رفتار کند به طوری که اگر روابط آن با کشوری سرد است، میخواهد آن را بهبود بخشد و اگر هم با کشوری روابط خصمانه و تنش آمیز دارد، اکنون خواستار پایان تنش و خصومت است.
حسن روحانی با دادن این اطمینان که غنی سازی تنها برای توسعه ایران خواهد بود و از آن علیه هیچ یک از کشورهای همسایه یا کشورهای جهان استفاده نمیشود، توضیح داده که برخی فکر میکنند یا باید با دنیا بجنگیم و یا تسلیم باشیم، اما راه سوم این است که با دنیا همکاری داشته باشیم. ایران میخواهد رابطهاش با همه کشورها را بهبود بدهد. اگر روابط با کشوری خوب است بهتر شود، اگر سرد است گرم شود و اگر تنش دارد، درصدد رفع آن باشد.
دویچه وله فارسی اضافه کرد: مرکز هستهای فردو از دیگر مسایلی بود که روحانی در سخنرانی خود به آن اشاره کرده و افزوده است: فردو برای همیشه باز خواهد ماند و فعالیتها و فناوریهای دیگر فیزیکی در آنجا انجام خواهد شد.
- رادیو فردا
رادیو فردا گزارش داد: حسن روحانی رییس جمهوری ایران، تفاهم هستهای لوزان را گام نخست برای تعامل ایران با جهان دانست و گفت که جمهوری اسلامی خواستار پایان تنش و خصومت با کشورهایی ست که تاکنون دشمن به حساب میآمدهاند.
پایگاه اینترنتی رادیو فردا افزود: یک روز پس از تفاهم سیاسی میان ایران و قدرتهای جهانی بر سر چهارچوب توافق هستهای، آقای روحانی از آغاز دورهای جدید در روابط خارجی ایران سخن گفت که مبتنی بر «تعامل سازنده با جهان» خواهد بود.
تفاهم هستهای لوزان راه را برای لغو تحریمهای اتحادیه اروپا، آمریکا و سازمان ملل متحد علیه ایران باز میکند، امری که حسن روحانی آن را «بازی برد - برد» مینامد.
به گفته او، «روز رسیدن به تفاهم سیاسی هستهای در حافظه تاریخی مردم ایران خواهد ماند» و اینکه با تفاهم لوزان «هم حقوق هستهای ایران حفظ شده، هم تحریمها لغو میشود و هم ایران به تعامل سازنده با جهان دست یافته است».
وی اظهار کردد: با این تفاهم سیاسی، ۱+۵ پذیرفت که ایران در خاک خود غنی سازی کند در حالی که تا دیروز میگفتند که غنی سازی داخل خاک ایران تهدیدی برای منطقه و جهان است.
- رادیو فرانسه
رادیو فرانسه گزارش داد: یک روز پس از قرائت بیانیه لوزان، حسن روحانی رییس جمهوری ایران، این توافق را صفحه جدیدی دانست که دنیا از روابط با ایران تجربه خواهد کرد و گفته است که اگر طرف مقابل به وعدههایش عمل کند، ایران نیز به وعدههایش عمل خواهد کرد.
شبکه اینترنتی رادیو فرانسه فارسی جمعه شب در گزارشی نوشت: حسن روحانی رییس جمهوری ایران عصر روز جمعه ۱۴فروردین (سوم آوریل ٢٠١۵) در یک گفتوگوی تلویزیونی درباره تفاهم صورت گرفته در لوزان گفت که که همه تحریمهای اقتصادی و قطعنامههای شورای امنیت در روز اول اجرای توافق لغو خواهد شد.
رییس جمهوری ایران با بیان اینکه ١+۵ پذیرفته که این کشور دارای غنی سازی در خاک خود باشد، گفته است: من به صراحت میگویم غنی سازی و همه فناوری هستهای ما صرفاً
برای توسعه ایران است و علیه کشورهای منطقه یا جهان نخواهد بود.
این رسانه در پایان افزود: شب گذشته حسن روحانی، پس از قرائت بیانیه مشترک در لوزان در نوشتهای در صفحه توئیتر خود، از ظریف، صالحی و همه مذاکره کنندگان هستهای ایران تشکر کرد.