همشهری آنلاین: رئیس جمهور گفت: شاید در دانشگاه هنوز به آن حد آزادی وجود نداشته باشد که دانشجو بتواند در مقابل استاد ایستاده و به او بگوید که نظرش صحیح نیست و برای سخنش نیز دلیل بیاورد و اگر دو، سه بار این مطلب را بگوید، ممکن است در نمره‌اش تاثیر بگذارد و مشکل پیدا کند اما در حوزه‌های علمیه اصلا این گونه نیست.

به گزارش ایرنا، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی روز سه شنبه در مراسم سی و دومین سالگرد تاسیس دانشگاه آزاد اسلامی در جمع مدیران، اساتید و کارکنان این دانشگاه اظهارداشت: اگر همت آیت الله هاشمی رفسنجانی و حمایت امام راحل و رهبر معظم انقلاب نبود، دانشگاه آزاد قوام نمی‌یافت.

وی با بیان اینکه افتخار و سرمایه دانشگاه ساختمان نیست، افزود: دانشگاه آزاد موجب جذب نخبگان در داخل کشور شد. دانشگاه آزاد باید میزبان بهترین دانشمندان ایرانی مقیم خارج از کشور باشد.

  • دانشگاه آزاد یکی از برگ‌های زرین تلاش‌های هاشمی رفسنجانی برای توسعه کشور

رییس جمهوری با ابراز خوشحالی از اینکه امروز فرصتی فراهم شد تا از واحد نمونه و بسیار مهم دانشگاه آزاد حتی در فرصت کوتاه بازدیدی داشته باشد، یادآور شد: چند پروژه امروز افتتاح شد تا باعث حرکت بهتر این واحد در مسیر توسعه کشور و علم و دانش باشد.
روحانی افزود: دانشگاه آزاد گام مهمی برای توسعه علم و دانش در کشور بود که آغاز این راه به ۳۳ سال قبل بازمی گردد.
وی با بیان اینکه تاسیس دانشگاه آزاد در ابتدا با مشکلات فراوانی توام بود، اظهارداشت: شعارهایی که در آن روز بر کشور حاکم بود، اینکه همه چیز باید دولتی باشد و حتی آن روز‌ها در مجلس نیز فضا این گونه بود و اگر تلاش، همت و پیگیری آیت الله هاشمی رفسنجانی و موافقت حضرت امام (ره) نبود شاید این کار در آن روزگار غیرممکن می‌شد.

وی ادامه داد: عمده مباحث این بود که آموزش عالی رایگان و دولتی باشد، قانون اساسی این را می‌گوید و می‌گفتند که ما برای همین انقلاب کرده‌ایم و سخنان بسیاری در این زمینه مطرح می‌شد.

رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی اضافه کرد: بزرگانی که در آن روزگار بار این مسوولیت را بردوش گرفتند از جمله رهبر معظم انقلاب که اقدام بسیار بزرگی انجام شد.

روحانی ادامه داد: آن زمان در آغاز راه و در میان همه خدماتی که آیت الله هاشمی رفسنجانی برای انقلاب و کشور داشتند از اصل پیروزی انقلاب که ایشان یکی از سرداران انقلاب بودند، نقش مهم و بسزایی بود و سپس استقرار انقلاب اسلامی، شورای انقلاب به ویژه ساماندهی و شکل گیری مجلس و نقش ایشان در هماهنگی بین قوا در آن شرایط بسیار حساس سال‌های اولیه انقلاب.
روحانی یادآور شد: اگر نقش ایشان در جنگ تحمیلی و پیروزی رزمندگان ما در برابر دشمن و همه حضور آیت الله هاشمی رفسنجانی را در مسایل کشور مدنظر قرار دهیم بی‌تردید دانشگاه آزاد اسلامی یکی از برگ‌های زرین تلاش‌های وی برای توسعه کشور محسوب می‌شود.

وی همچنین گفت: این گونه کار‌ها در کشور، تاسیس، ادامه و ساماندهی آن با مسایل بسیاری توام است و صبر، تحمل و تدبیر می‌خواهد تا این مسیر برای حرکتی که در ‌‌نهایت به نفع کشور باشد هموار گردد.

رییس جمهوری ادامه داد: عده‌ای از کسانی که با این طرح‌ها مخالفت می‌کنند، ممکن است قصد و غرض بدی هم نداشته باشند و تفکرشان این چنین باشد، تا این تفکرات در کشور ما به هم نزدیک شود و بتوانیم در مسایل اساسی کشور به اجماع نظر برسیم هنوز مقداری فاصله داریم.

  • آمار تحصیل در دانشگاه آزاد بسیار پرافتخار و مهم است

روحانی تاکید کرد: دانشگاه آزاد این اصل را ثابت کرد که اگر ما هر کاری ولو علمی، فرهنگی و آموزشی را به مردم، صاحبنظران و متخصصان آن رشته واگذار کنیم آن کار بهتر و سریع‌تر و در زمانی کوتاه به هدف می‌رسد.

وی همچنین گفت: کاری که دانشگاه آزاد در طول ۳۳ سال گذشته انجام داد، اگر دولت می‌خواست انجام دهد، بودجه
آن را نداشت و نمی‌توانست انجام دهد. همچنین بروکراسی دولت اجازه نمی‌داد این کار عظیم در زمانی کوتاه انجام شود.

وی خاطرنشان کرد: اینکه امروز رییس دانشگاه آزاد اعلام کرد حدود یک سوم بار آموزش عالی کشور بر دوش دانشگاه آزاد اسلامی است، یک میلیون و ۷۰۰ هزار دانشجو در مقاطع مختلف تحصیل می‌کنند و ۲۶ هزار عضو تمام وقت هیات علمی دارد؛ آمار بسیار پرافتخار و مهمی است.

رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: اگر کار را به متخصصان، صاحبنظران و مردم واگذار کنیم و نقش دولت عمدتا سیاستگذاری، تسهیل‌گری و هموارکردن راه، پشتیبانی و در‌‌نهایت نظارت باشد، بهتر می‌توانیم به اهداف برسیم و این می‌تواند نمونه‌ای برای بسیاری از موضوعات که برای توسعه کشور ضروری است، باشد.

رییس دولت و تدبیر و امید توضیح داد: به خاطر دارم زمانی که دانشگاه آزاد تاسیس می‌شد، عده‌ای از نمایندگان مجلس اول که مقداری با لحن تند‌تر صحبت می‌کردند، در آن زمان می‌گفتند که این دانشگاه، دانشگاه سرمایه داران کشور است و این گونه به نظر می‌آمد که می‌خواهیم دانشگاهی ایجاد کنیم تا کسانی که وضع زندگیشان بسیار عالی است بتوانند از آن استفاده کنند.

وی ادامه داد: استدلال آن‌ها این بود که این دانشگاه شهریه دریافت می‌کند و کسانی که وضع مالی خوبی ندارند، نمی‌توانند در آن تحصیل کنند.

رییس جمهوری یادآور شد: البته آیا کسانی که در دانشگاه آزاد تحصیل کردند یا اکنون در حال تحصیل هستند یا در آینده درس خواهند خواند؛ طبقه متوسط یا حتی پایین یا بالای جامعه‌اند؟ عملا این گونه نیست و ما شاهد آن هستیم.

روحانی توضیح داد: می‌توانید آمار و ارقام ارایه کنید، کسانی که در دانشگاه آزاد تدریس و تحصیل می‌کنند یا کارمند هستند، جزو اقشار بسیار مرفه سطح بالای جامعه‌اند؟ نه، این گونه نیست.

رییس جمهوری ادامه داد: این هم یکی از تصورات نادرستی بود و به ذهن برخی آمده بود که این دانشگاه ویژه طبقه خاصی از جامعه خواهد بود.

روحانی با یادآوری اینکه امروز دانشگاه آزاد در سراسر کشور حضور دارد، گفت: حضوری فرهنگی که هم نشاط سیاسی و هم عمرانی به دنبال دارد.

وی خاطرنشان کرد: بسیار مهم است که ما بتوانیم فرهنگ، علم، دانش و حتی هویت ملی خود را در سطح کشور تعمیق بخشیم.

  • حضور در دانشگاه نوعی شخصیت اجتماعی به فرد می‌دهد

وی با بیان اینکه اصولا دانشگاه و حضور فرد در این فضا نوعی شخصیت اجتماعی به دانشجو می‌دهد، اظهار داشت: دانشجو منزلت اجتماعی و نشاط روحی احساس می‌کند، چرا که دانشگاه محیط آزاد علمی است، نقد، سخن و محیط اشکال و اعتراض است. البته به نظر من هنوز هم حوزه‌های علمیه ما در زمینه آزادی در بحث از دانشگاه‌ها جلو‌تر هستند.

رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی توضیح داد: زمانی که ما طلبه بودیم به ویژه حوزه علمیه قم و سایر حوزه‌های علمیه ایران، شاگرد به راحتی در برابر استاد سخن می‌گفت البته حوزه علمیه نجف کمی متفاوت است.

روحانی ادامه داد: شاید در دانشگاه هنوز به آن حد آزادی وجود نداشته باشد که دانشجو بتواند در مقابل استاد ایستاده و به او بگوید که نظرش صحیح نیست و برای سخنش نیز دلیل بیاورد و اگر دو، سه بار این مطلب را بگوید، ممکن است در نمره‌اش تاثیر بگذارد و مشکل پیدا کند اما در حوزه‌ها اصلا این گونه نیست.

این بخش از سخنان رییس جمهوری در مورد نمره با ابراز خوشحالی شرکت کنندگان در مراسم همراه شد.

  • اگر دو محور استقلال و آزادی را از دانشگاه بگیریم؛ دانشگاه مرده است


روحانی ادامه داد: در حوزه‌های علمیه شاگرد به راحتی حرف می‌زند و نقد می‌کند، گاهی مقابل استاد می‌ایستاد. بحث می‌کند و استاد هم می‌پذیرد و می‌گوید که در این بحث دو نظر داریم ولو اینکه آن دیدگاه را قبول نداشته باشد اما به عنوان یک نظر علمی می‌پذیرد.

رییس دولت تدبیر و امید با تاکید بر اینکه این یکی از امتیازات دانشگاه آزاد اسلامی است، تصریح کرد: اگر دو محور استقلال و آزادی را از دانشگاه بگیریم؛ آن دانشگاه مرده است البته اخلاق و هویت دینی و ملی هم باید حاکم و مورد احترام باشد، هرچند که در سراسر کشور باید این گونه باشد اما در دانشگاه آزادی علمی و استقلال آکادمیک بسیار مهم است.

  • دخالت‌های دیگران را باید در دانشگاه به حداقل برسانیم


رییس جمهوری با بیان اینکه در بخش‌هایی که دیگران می‌خواهند در دانشگاه دخالت کنند باید به حداقل لازم کاهش دهیم، ادامه داد: من از روز نخست همواره بر محدود کردن وظایف شورای عالی انقلاب فرهنگی به سیاست‌ها، نظارت و حمایت‌های عمومی تاکید کردم؛ کاری که دانشگاه آزاد می‌تواند انجام دهد چرا وزارت علوم انجام دهد و کاری که وزارت علوم می‌تواند انجام دهد چرا شورای عالی انقلاب فرهنگی انجام دهد؟ اجازه دهیم روی پای خود بایستند. اساتید بهتر می‌دانند و می‌فه‌مند که در دانشگاه چه خبر است و دلسوز‌تر نیز هستند.

روحانی یادآور شد: ما باید یک رقابت صحیح، آزاد و سالم بین دانشگاه‌های کشور، منطقه و همچنین دانشگاه‌های بزرگ جهان به وجود آوریم. ما تعداد بسیار زیادی دانشجوی خوب و باسواد در دنیا داریم.

وی به سفر سال گذشته خود به نیویورک اشاره کرد و گفت: در این سفر جلسه‌ای با اساتید دانشگاه و دانشجویان ایرانی مقطع دکترا داشتیم، همه علاقه‌مند و عاشق ایران بودند. خودشان را معرفی می‌کردند، افراد با سواد و شخصیت‌هایی که در مراکز علمی، شرکت‌ها و دانشگاه‌های مهم فعالیت می‌کردند و می‌گفتند که ما می‌خواهیم به ایران بیاییم.

وی ادامه داد: لازم نیست طرف برای ماندن به ایران بیاید، یک فضایی را فراهم کنیم که بتواند به کشور رفت و آمد داشته باشد، سالی در یک سمینار شرکت کند، مه‌مان دانشگاه باشد و سالانه یک هفته یا یک ماه در ایران حضور داشته باشد یا یک ترم در دانشگاه ولو برای یک ماه تدریس کند. باید ارتباط برقرار کنیم.

رییس جمهوری توضیح داد: گاهی یک نفر به دلیل واهی در فرودگاه گذرنامه استادی را که می‌خواهد به ایران بیاید، می‌گیرد و سوال می‌کند. همین که بگویند آقا لطفا چند لحظه به این اتاق بیایید می‌خواهم چند سوال بپرسم. تمام شد، مرغ از قفس پرید. می‌گویند سرمایه «فرّار» است. نخبگان که سرمایه بزرگی هستند فرّار‌تر از سرمایه‌های مادی هستند.

روحانی گفت: بزرگان و نخبگان ما پول نمی‌خواهند، آن‌ها از ما منزلت اجتماعی می‌خواهند. وقتی که یک متخصص و استاد وارد کشور می‌شود، اینجا وطنش است و حق دارد که به ایران بیاید، تو چه کاره هستی که می‌خواهی از او سوال کنی. چرا برخی ماموران آنقدر به خودشان حق می‌دهند، این حق را از کجا آورده‌اند، کدام قانون به آن‌ها می‌گوید در برابر یک استاد و فرهیخته، استادی که سرمایه ماندنی است این گونه برخورد کنند؟

وی ادامه داد: چرا ما با سرمایه‌ها این گونه برخورد می‌کنیم و احترام نمی‌گذاریم و چرا ما این واقعیت را باور نمی‌کنیم که ایران از آن تمام ایرانیان جهان است.

رییس قوه مجریه گفت: همه ۸۰ میلیون و تمامی جمعیت ایرانی به سهم خودشان مالک و صاحب این کشور هستند. باید مورد احترام باشند، هیچ کسی نمی‌تواند با هیچ کس برخورد کند و فقط قانون این حق را دارد.

روحانی ادامه داد: کسانی که خارج از ایران هستند این حرف من را به خوبی لمس می‌کنند. شخصی که در داخل ایران است همچون ماهی داخل آب است و قدر وطن را آن طور که باید نمی‌داند اما هنگامی که از کشور خارج می‌شود و مدتی فاصله می‌گیرد، عشق او شعله ور می‌شود و با تمام وجود ایران را دوست دارد چرا که کشور و وطن عزیزش است.

رییس جمهوری یادآور شد: در این زمینه شاید دست دانشگاه آزاد باز‌تر باشد، یکی از این امتیازاتی که این دانشگاه می‌تواند داشته باشد میزبانی خوب برای اساتید و صاحب نظران است.

روحانی تصریح کرد: این دانشگاه مقداری فضا را برای حضور صاحب نظران و اساتید در ایران فراهم‌تر کرد چرا که همیشه تنگ نظری‌هایی وجود دارد.

وی همچنین گفت: ما باید برای یک استاد تحصیلکرده و صاحب نظر که می‌خواهد نظر خود را ارایه دهد و شاید خوشمان نیز نیاید، مقداری سعه صدر داشته باشیم.

وی ادامه داد: گاهی در دانشگاه دولتی تنگ نظری‌هایی بود که این باعث می‌شد یک استاد نتواند کرسی خود را حفظ و حراست کند، دانشگاه آزاد فضای جدیدی بود که وقتی استاد نمی‌توانست در دانشگاه دولتی کار کند و تنگ نظری بود. در این دانشگاه اینجا کمی تساهل وجود داشت که به دانشگاه آزاد می‌آمد.

رییس شورای عالی انقلاب فرهنگی تصریح کرد: اگر دانشگاه آزاد نبود به خارج از کشور می‌رفت. پس دانشگاه آزاد در مقاطعی موجب حفظ سرمایه‌ها شد و اساتید را جذب و حفظ کرد.

رییس دولت تدبیر و امید تاکید کرد: افتخار یک دانشگاه نه به ساختمان، نه نام و نه کلاسش است بلکه افتخار دانشگاه به استاد است. در حوزه‌ها هم همین گونه است و استاد بسیار مهم است.

روحانی با بیان اینکه ما باید مقام و جایگاه اساتید بزرگمان را که البته والا است در جامعه ارتقا دهیم، گفت: اینکه فرد دانشجوی کدام دانشگاه است نباید مهم باشد بلکه نزد چه استادی تحصیل کرده است باید اهمیت داشته باشد و ما باید به این نقطه برسیم که اساتید درجه علمی دانشجو را مشخص کنند. البته برخی از کشورهای اروپایی اکنون این گونه است.

رییس جمهوری در ادامه سخنان خود با بیان اینکه باید در کنار دانشگاه آزاد اسلامی پژوهشگاه آزاد به همین وزن داشته باشیم، تصریح کرد: امروز وزن آموزشی این دانشگاه بالا است. ممکن است از لحاظ کیفیت به آن ایراد بگیرند که نیز طبیعی است چرا که جوان است و بعنوان مثال با دانشگاه ۸۰ ساله تهران تفاوت دارد.

وی تاکید کرد: اما دانشگاه آزاد کار بزرگی انجام داده است و از لحاظ کمیت معجزه کرده است و کیفیتش را نیز باید ارتقا دهد و در واقع بزرگ‌ترین دانشگاه از لحاظ حضور در سراسر جهان به شمار می‌رود.