آبان سال ٩٢ قرار بود زندهیاد غلامعلی پورعطایی در این شهر برنامه داشته باشد، اما این کنسرت در روزهایی که خواننده «نوایی» رخت از این جهان نبسته بود، لغو شد. لغو کنسرت حسین علیزاده که مردم شوق حضور او را در نیشابور بسیار غنیمت میدانستند، از دیگر برنامههایی بود که اهالی نیشابور را از گوشسپردن به نوای ساز این نوازنده محروم کرد.
بعد از گذشت چندماه، نیشابوریها بنا بود مهرماه سال گذشته شاهد کنسرت شهرام ناظری در هفته فرهنگی باشند که عملی نشد تا مجددا سریال لغو کنسرتها تکرار شود. بااینحال بزرگداشت خیام در اردیبهشت سالجاری بهانهای شد تا بار دیگر موسیقی به اجرای عمومی این شهر بازگردد. در تقویم رسمی کشور، پنج روز بهعنوان روزهای ملی شاعران نامگذاری شده که دو روز آن (عطار و خیام) متعلق به نیشابور است، اما بزرگداشت آنها چندینسال بود که در سطح ملی برگزار نمیشد بااینحال امسال نیشابور حال و هوای دیگری پیدا کرد و گویا تغییرات دولتی در نیشابور کارساز شد و مسئولان این شهرستان، بزرگداشت را برای این فیلسوف و شاعر برپا کردند.
با توجه به اینکه خیام در زمینه موسیقی نیز کتابی دارد، حضور و اجرای زنده گروه شهرام ناظری که پیش از این، یکبار در سال گذشته کنسرتش در نیشابور لغو شد، اتفاق خوبی بود که البته بالغ بر ٩ هزار نفر از شهروندان نیز در آرامگاه خیام از این برنامه استقبال کردند. شهرام ناظری در برنامه خود، دقت و استقبال و شور و شعف حضار را ستود: «نیشابور، مهمترین شهر ایران از نظر فرهنگ و تمدن است؛ شفیعیکدکنی، پرویز مشکاتیان و... از این دیارند و عطار و خیام برای بشریت کافی هستند».
سیدامین موسوی، مشاور هنری شهرام ناظری، نیز گفت: «گرچه اجراهای مشابهی در حافظیه شیراز و... داشتیم ولی اتفاقی که در نیشابور افتاد، واقعا جزو نوادر و کمنظیر بود، با وجود اینکه اجرای این برنامه اطلاعرسانی روشنی نشده بود، بین ٩ تا ١٠ هزار نفر آمدند و در این جمعیت، چیزی که جلبنظر میکرد، کودکانی بودند که چنان با دقت و تمرکز گوش میدادند که ما را سر ذوق آوردند. تمام مسئولان این شهرستان دست به دست هم دادند تا این اتفاق خوب بیفتد. موسیقی فاخر، موجب آرامش روح میشود و باید برای مردم خوراک روحی خوب تولید کرد؛ این اجرا قرار بود ٤٥ دقیقه باشد ولی مخاطبان آنچنان شور و شعف داشتند که خود استاد سر ذوق آمد و قطعاتی را که قرار نبود در برنامه باشد، اجرا کردیم، بههمیندلیل برنامه حدود دو ساعت طول کشید».
همچنین صابر نظرگاهی، یکی از نوازندگان گروه،گفت: «به مناسبت بزرگداشت روز ملی خیام، هماهنگیهایی انجام شد تا این کنسرت در آرامگاه خیام برگزار شود. جمعیت بسیار زیادی آمده بودند و با اینکه فضا باز بود، کنسرت خوبی برگزار شد. بعضی از فضاها انرژی خاصی دارد و خود من برای اولینبار در آرامگاه خیام بودم. همچنین آقای ناظری نیز بعد از ٣٥ سال آمد. در این برنامه فضا و مخاطبان انرژی خوبی داشتند. موسیقی غذای روح است و روح به غذای خوب نیازمند است، موسیقی باید فاخر و تأثیرگذار باشد نهاینکه همانند حباب در لحظه باشد. گوش شنوندگان باید طوری شود که هر نوع موسیقیای را قبول نکرده و به موسیقی فاخر گوش کنند؛ از مسئولان فرهنگی میخواهیم همکاری کرده تا این نوع موسیقی را به گوش تمام ملت و تمام شهرها همچون مشهد و... برسانیم چراکه همه مردم نمیتوانند به تهران بیایند. همچنین صداوسیما باید در زمینه موسیقی با محبت بیشتری برخورد کند و مردم بهجای موسیقیهای بیهویت، موسیقی و فرهنگ اصیل خود را گوش کرده و بشناسند».
او همچنین به تأثیرگذاری پرویز مشکاتیان اشاره کرد: «بعد از دیدن باغ آرامگاه عطار و خیام و مقبره کمالالملک، به آرامگاه پرویز مشکاتیان که یکی از ستونهای موسیقی ایران است، رفتیم و از اینکه آرامگاه وضعیت خوبی نداشت، متأثر شدیم؛ مشکاتیان یکی از پایهها و مفاخر ایران است».همانطور که نوازنده گروه ناظری اشاره کرد، قبل از اجرای برنامه، شهرام ناظری و اعضای گروه به آرامگاه پرویز مشکاتیان رفتند و ناظری نیز بیتی را به یاد او که چندروز پیش سالروز تولدش بود، خواند.
برنامه بزرگداشت خیام در سالجاری در روزهای ٢٧ و ٢٨ و ٢٩ اردیبهشت با حضور هنرمندانی همچون لوریس چکناواریان، محمد مهدی، منیر قانبیگی و... برگزار شد. اجرای زنده شهرام ناظری هم از جمله برنامههای این بزرگداشت بود که با استقبال روبهرو شد.
همچنین در پایان برنامه، غلامحسین مظفری، معاون استاندار خراسانرضوی و فرماندار ویژه نیشابور، به نمایندگی از مردم این شهرستان نشان سیمرغ فیروزه نیشابور را به شهرام ناظری اهدا کرد.