همشهری آنلاین: با تصویب وام‌های ۸۰ میلیون تومانی برای خانه اولی‌های ساکن تهران و وام ۶۰ میلیون تومانی مسکن لازم است نگاهی به قیمت مسکن در شهر تهران بر اساس آخرین آمار منتشر شده در این مورد از سوی مرکز آمار انداخت.

ايسنا نوشت: روند افزایش قیمت مسکن در فصل گذشته معادل 3.2 درصد افزایش نسبت به پاییز سال قبل و 13 درصد نسبت به فصل مشابه در سال 1392 بوده‌است، این در حالی است که متوسط قیمت مسکن در تهران بیش از متری چهار میلیون تومان بوده و البته قیمت گران‌ترین خانه فروخته شده در این مدت، معادل متری بیش از 24 میلیون تومان بوده‌است.

اما اگر زوج جوانی برای نخستین بار بخواهند خانه‌ای صد متری در یکی از مناطق تهران خریداری کنند،‌ به طور متوسط باید 413 میلیون تومان هزینه کند، که البته وام مسکن 80 میلیونی، می‌تواند تنها یک پنجم یا 20 درصد هزینه خرید خانه را تامین کند و برای خرید یک خانه 50 متری، با قیمت متوسط 206 میلیون تومان، این وام میتواند تامین کننده کمتر از 40 درصد از هزینه‌ها باشد.

وام 60 میلیون تومان برای دیگر افراد نیز می‌تواند 14.5 درصد هزینه های متوسط خرید یک خانه صد متری و حدود 30 درصد متوسط هزینه خانه 50 متری در تهران را تامین کند.طبق گزارش مرکز آمار ایران از متوسط قیمت زیربنای مسکونی در تهران، هر متر مربع زیربنای مسکونی معامله شده در مناطق 4 و 5و 8 نزدیک‌ترین قیمت‌ها را به متوسط قیمت کل در تهران داشته‌اند.

اما مناطق 18، 17 و 20 به ترتیب کمترین متوسط قیمت فروش هر متر مربع زیربنای مسکونی در زمستان سال قبل را داشته‌اند، به این صورت که متوسط قیمت هر متر مربع زیربنای مسکونی در منطقه 18 تهران، حدود 2 میلیون تومان بوده‌است و به این ترتیب هزینه خرید یک خانه صد متری در این منطقه به طور متوسط، 200 میلیون تومان خواهد بود و البته وام مسکن 80 میلیونی، 40 درصد هزینه‌های خرید این خانه را تامین می‌کند.

اما برای خرید یک خانه 50 متری این وام می‌توان تامین کننده 80 درصد از هزینه‌ 100 میلیون تومانی این خانه باشد.وام 60 میلیونی نیز تنها شامل 30 درصد متوسط قیمت خرید یک خانه صد متری و 60 درصد از یک خانه 50 متری در یکی از محله‌های ارزان تهران، می‌شود.

بر اساس گزارش مرکز آمار از قیمت زیربنای مسکونی در فصل گذشته، مناطق یک، دو و سه تهران گران‌ترین متوسط قیمت فروش مسکن را در این مدت داشته‌اند، بر این اساس قیمت هر متر مربع زیر بنای مسکونی به طور متوسط در منطقه یک تهران معادل هشت میلیون و 600 هزار تومان بوده ودر نتیجه متوسط قیمت خرید یک خانه صد متری در این منطقه معادل 860 میلیون تومان و متوسط قیمت یک خانه 50 متری معادل 430 ملیون تومان است.

بنابراین وام 80 میلیونی خانه‌اولی‌ها، نزدیک به 9 درصد و وام 60 میلیون تومانی حدود هفت درصد هزینه خرید یک خانه صد متری در گران ترین محله تهران را تامین می‌کند.

همچنین وام خانه اولی‌ها، حدود 18.5 درصد و وام 60 میلیون تومانی نزدیک به 14 درصد هزینه‌های خرید یک خانه 50 متری در گران‌ترین محله تهران را تامین کند.

به همین ترتیب متوسط قیمت هر متر زیربنای مسکونی در منطقه 3 و 2 تهران نیز به ترتیب معادل، هفت میلیون و 700 هزار تومان و 6 میلیون و 200 هزار تومان بوده‌است.

ايسنا در گزارش ديگري نيز نوشت: متقاضیان دریافت وام 60 میلیونی مسکن نیازی به سپرده گذاری یا خرید اوراق در فرابورس ندارند.

با مصوبه اخیر شورای پول و اعتبار در رابطه با افزایش سقف وام مسکن، در کنار راه‌اندازی صندوق پس انداز مسکن نوعی دیگر از تسهیلات دهی در این حوزه نیز به تصویب رسید که شرایط متفاوتی نسبت به وام‌های قبلی دارد.

شورای پول و اعتبار با توجه به پیشنهاد بانک مرکزی طرحی را مصوب کرد که بر اساس آن کلیه بانکها غیر از بانکهای تخصصی یعنی همه بانکهای تجاری اعم از دولتی یا غیر دولتی موظف به ارائه تسهیلات مسکن تا سقف 60 میلیون تومان شدند.

بر این اساس امکان اعطای تسهیلات خرید و ساخت مسکن در سه بخش تعیین شد؛ به گونه ای که این وام به ازای هر واحد مسکونی در شهر تهران تا 60 میلیون تومان، شهرهای بزرگ بالای 200 هزار نفر جمعیت 50 میلیون تومان و برای سایر مناطق شهری تا 40 میلیون تومان اختصاص یافت.

اما وام جدید که با توجه به مناطق تعیین شده از سقف 40 تا 60 میلیون تومان برخوردار است، نه مانند وامهای 40 تا 80 میلیون تومانی صندوق پس انداز مسکن به سپرده گذاری نیاز دارد و نه مثل وام 35 میلیون تومانی که در حال حاضر هم از سوی بانک مسکن پرداخت می شود نیازمند خرید اوراق از طریق فرابورس است.

این وام که دستورالعمل آن تا چند روز دیگر از سوی بانک مرکزی به بانکها ابلاغ می شود به زودی بعد از تعیین سازوکار اعطای آن از سوی بانکهای مربوطه و ابلاغ به شعب نسبت به متقاضیان داده خواهد شد.

با این وجود مشخص است که این وام بر خلاف وام 35 میلیون تومانی که با خرید اوراق با سود حدود 16 درصد به بانک مسکن باز می‌گردد، بر اساس سود عقود مبادله ای که در حال حاضر 21 درصد است برای متقاضیان قسط بندی خواهد شد. باید توجه داشت که در صورت اعطای این وام برای ساخت واحد مسکونی سود آن به گونه ای تعیین می‌شود که در ساخت سود مشارکت 24 درصد و هنگام فروش اقساطی به 21 درصد کاهش می‌یابد.

همچنین از سوی شورای پول و اعتبار محدودیت زمانی برای بازپرداخت وام 40 تا 60 میلیون تومانی تعیین نشده و این موضوع به توافق بین بانکها و متقاضیان دریافت وام محول شده است.

اما با توجه به اینکه وام 60 میلیون تومانی نیازی به سپرده گذاری و خرید اوراق ندارد و ممکن است موجب سستی بانکها در ارائه این تسهیلات شود، میرمحمد صادقی، مدیر کل اعتبارات بانک مرکزی قول داده که بانکها در این رابطه کوتاهی نکنند چراکه به گفته وی یکی از مطمئن‌ترین وام‌هایی که بانک‌ها می‌توانند پرداخت کنند همین وام 60 میلیون تومانی مسکن است زیرا دارای وثیقه مطمئنی مانند ملک است که در این حالت ریسک بانک‌ها را به شدت کاهش می‌دهد.

لازم به ذکر است که وام 60 میلیونی مسکن در بانک مسکن پرداخت نمی شود چراکه پرداخت وام خرید مسکن 35 میلیون تومانی که به همراه جعاله تا 45 میلیون تومان افزایش می یابد و همچنین راه اندازی صندوق پس انداز مسکن، قدرت حضور این بانک در تسهیلات 60 میلیون تومانی را به شدت تضیف می کند و توان تامین منابع مالی آن برای این بانک وجود نخواهد داشت.