براساس گزارش لايوساينس، پروتونهاي رها شده در تونلهاي زيرزميني اين برخورددهنده بزرگ كه با سرعتي نزديك به سرعت نور در حركت بودند، پس از برخورد با يكديگر انرژي غيرقابل تصور از خود ايجاد كردند. زيبايي نتيجه اين برخورد ذرهاي را ميتوان در تصاويري كه توسط سرن منتشر شدهاست،مشاهده كرد.
برخورددهنده بزرگ هادرون پس از دو سال خاموشي باري ديگر فعاليتهاي خود را از سر گرفتهاست. اين هفته طي برخوردهاي آزمايشي پروتونهاي شليكشده با انرژي برابر 13 ترا الكترونولت با يكديگر برخورد كردند، انرژي كه دو برابر ركورد پيشين برخورددهنده است.
دانشمندان از اين برخوردهاي آزمايشي براي تنظيم سيستمهايي به نام موازيساز استفاده ميكنند كه از مغناطيسها و رديابهاي برخوردهنده در برابر ذرات سرگردان محافظت ميكنند.
زماني كه 100 ميليارد تا هزار ميليارد پروتون درون حلقه پرتاب ميشوند، برخي از آنها به واسطه داشتن سطوح متفاوتي از انرژي از دور برخورد خارج ميشوند و در مداري بزرگتر از مدار برخورد ذرات به حركت ادامه خواهندداد و خطر احتمال برخورد با تجهيزات را به وجود خواهند آورد.
براي به دام انداختن اين ذرات سرگردان، فيزيكدانان از موازيسازها كه در اصل آجرهايي فلزي هستند، استفاده ميكنند. طي برخوردهاي آزمايشي دانشمندان مكان جاگيري اين سيستمها را براي مواجه شدن با ذرات سرگردان و محافظت از تجهيزات تعيين ميكنند.
فيزيكدانان سرن نتيجه اين برخوردهاي آزمايشي با هدف تنظيم اين سيستمها را موفقيتآميز توصيف كرده و ميگويند 9 هزار و 600 آهنربايي كه پروتونها را براي برخورد با يكديگر هدايت ميكنند نيز به خوبي كار ميكنند.
قرار است برخورددهنده بزرگ هادرون در اوايل ماه ژوئن برخوردهاي 13 ترا الكترونولتي خود را از سر بگيرد و از همان تاريخ، آشكارسازهاي آليس، اطلس و CMS ميتوانند توليد دادههاي خود را آغاز كنند. هرچه سطح انرژي برخوردها بالاتر باشد، امكان توليد ذرات سنگينتر و ناشناختهتر افزايش خواهديافت و همين موضوع فيزيكدانان را هيجانزدهتر از هميشه ساختهاست زيرا اميدوارند با كشف ذرات جديدتر بتوانند نادانستههاي جهان از قبيل ابعاد اضافي، ذره دوقلوي بوزون هيگز يا شواهدي براي اثبات ابرتقارن را كشف كنند.