براساس گزارش ديسكاوري، ثبت صداي يك تك اتم اولين قدم استرالياييها براي ساخت رايانهاي كوانتومي مبتني بر تراشههاي سيليكوني است. به گفته ديويد جيميسان دانشمندي كه اين مطالعه را انجام داده، معادله فيزيكي تشريحكننده آنچه در اين آواز اتم شنيده ميشود، بسيار سادهاست: هر سيگنال برابر است با يك اتم.
رايانههاي كوانتومي تنها زماني كار ميكنند كه بتوانند حالت خاموش-روشن، جهت چرخش اتمها را با دقت كنترل كرده و محاسبه كنند. انجام چنين كاري به آن معني است كه دانشمندان بايد تك اتمها را با دقت در ماتريكسي بچينند تا بتوان نانومدارها را در اطراف آنها ايجاد كرد.
جيميسان و گروهش اينكار را با استفاده از يك شتابگر ذرهاي كوچك براي شليك كردن به يونهاي فسفري از ميان صفحهاي نازك با حفرههايي بسيار ريز انجام دادند. تك يونهايي كه از ميان اين صفحه عبور ميكنند در نقطهاي دقيق از تراشهاي سيليكوني جاي ميگيرند.
اين آزمايش نسخهاي كوچكشده و كنترل شده از فرايندي عادي است كه يك تراشه گنگ را به تراشهاي بسيار هوشمند تبديل ميكند. محققان مركز عالي رايانش كوانتومي و فناوري ارتباطات براي ثبت صدايي كه طي اين فرايند ايجاد ميشود، از الكترودهايي كوچك براي رديابي برخورد هر يون با سطح سيليكوني استفاده كردند و پس از آن با بهره گرفتن از نرمافزاري براي پردازش و تقويت صداهاي ضبط شده، آواز اتمها را ايجاد كردند. آواز ثبت شده را ميتوانيد از اينجا گوش كنيد.