به گزارش خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، به نوشته روزنامه تودی زمان، حزب حاکم عدالت و توسعه ترکیه (AKP) که بیش از یک دهه است قدرت را در دست دارد، باز هم برای تصدی سکان هدایت این کشور به صورت دولت تک حزبی تلاش میکند و تدوین قانون اساسی جدید را برای پس از انتخابات در دستور کار ملی قرار داده است.
علاوه بر این، احتمالا طرح سیستم ریاست جمهوری پس از انتخابات هفتم ژوئن به جای دموکراسی پارلمانی ترکیه معرفی خواهد شد. با این وجود، اجرای این برنامهها نیازمند کسب اکثریت پارلمانی است. حزب عدالت و توسعه دست کم به 330 کرسی نیاز دارد تا بتواند طرح سیستم ریاست جمهوری و یا رفراندوم بر سر قانون اساسی جدید را معرفی کند. این حزب هم اکنون 312 کرسی در اختیار دارد و در جریان انتخابات پیشین در سال 2011 توانست 49 درصد از آراء را بدست آورد.
مساله سیستم ریاست جمهوری طی ماههای اخیر به موضوعی داغ در ترکیه تبدیل شده است. اصلاح قانون اساسی و یا قانون اساسی جدید برای اجرای سیستم ریاست جمهوری لازم خواهد بود. قانون اساسی کنونی دو سال پس از روی کار آمدن ارتش در جریان کودتای 1980 تدوین شد و از آن زمان تاکنون اصلاحات فراوانی شده است.
یکی از موضوعات مهم مورد بحث انتخابات امسال ترکیه احتمال ورود حزب دموکراتیک مردم ترکیه (HDP) به پارلمان است. اگر این حزب بتواند 10 درصد رای لازم برای ورود به پارلمان را بدست آورد، میتواند دست کم 50 تا 60 کرسی را از دست حزب حاکم بگیرد و دولت احمد داوود اوغلو، نخست وزیر ترکیه را وادار به تشکیل ائتلاف با یکی از احزاب اپوزیسیون کند.
این اولین بار است که حزب دموکراتیک مردم به صورت حزبی و نه نامزدهای مستقل وارد عرصه رقابت میشود و موضع آن حمایت از کردها و تاکید بر آزادی و حقوق بنیادین مردم است.
حدود 56 میلیون شهروند ترکیه واجد شرایط رای دادن و انتخاب 550 قانونگذار پارلمان در 85 حوزه انتخابیه در 81 استان هستند. 20 حزب در این انتخابات با یکدیگر رقابت میکنند که از جمله شامل حزب حاکم عدالت و توسعه، حزب مردم جمهوری خواه (CHP)، حزب جنبش ناسیونالیست (MHP)، حزب دموکراتیک مردم (HDP) و 165 نامزد مستقل از سراسر ترکیه می شود.
رای گیری در سراسر ترکیه از ساعت هشت صبح به وقت محلی آغاز میشود و تا پنج عصر ادامه مییابد. اتباع ترکیهای که در خارج از این کشور زندگی میکنند، بین هشتم تا 31 مه در انتخابات شرکت کردند و رای خود را به صندوقها ریختند. محدودیت برگزاری کارزار انتخاباتی از پنجشنبه گذشته آغاز شده و روز شنبه به پایان میرسد و همزمان انتشار و توزیع نظرسنجیهای انتخاباتی ممنوع میشود. همچنین حدود 74 میلیون برگ رای در ترکیه چاپ شده است که حدود چهار میلیون آن به رای دهندگان ترک های مقیم کشورهای دیگر اختصاص یافت.