پايگاه خبري وزارت راه و شهرسازي نوشت: خلاصه سند تلفيق طرح جامع مسكن شامل شناخت وضع موجود، چشمانداز آينده و برنامه هاي راهبردي و اجرايي منتشر شد.
اين نسخه به صورت پيش نويس و غيرقابل استناد به منظور كسب نظرات انديشمندان و متخصصان در مجامع علمي، اقتصادي، سياسي و اجتماعي و همچنين فعالان بخش خصوصي، عمومي و دولتي مرتبط با حوزه مسكن انتشار يافته است.
وزارت راه و شهرسازی در راستای در ارائه نظرات به منظور غناي طرح و ارتقاي اثرگذاري مثبت آن از انديشمندان و صاحب نظران خواسته است نظرات رسمي را از طريق مكاتبه با معاونت امور مسكن و ساختمان وزارت راه و شهرسازي و نظرات غيررسمي را از طريق آدرس الكترونيك eghtesadmaskan@mrud.ir ارسال کنند.
بنابر اين گزارش نسخه پيش نويس به مدت ۳۰ روز از زمان انتشار در دسترس عموم قرار خواهد داشت و بعد از بررسي نظرات و اعمال تغييرات لازم، نسخه اصلي جهت طرح در مراجع اجرايي انتشار مي يابد.
- جزئيات طرح جامع مسكن
معاون مسکن و ساختمان وزارت راه و شهرسازی با تاکید بر خانه دار شدن تک تک آحاد جامعه به عنوان هدف این طرح و نیز کاهش شاخص توانپذیری مسکن از ۱۲ سال فعلی به ۸ سال در سال ۱۴۰۵ افزود: محورهای اصلی طرح جامع مسکن در خصوص تامین مسکن خانوارهای کم درآمد، ساماندهی سکونتگاههای غیررسمی، بهبود مسکن روستایی و هدفمند کردن مسکن استیجاری است.
وی ضمانت اجرایی طرح جامع مسکن را تهیه مکانیزم پایش اجرای آن در دبیرخانه پایش طرح جامع از سوی اداره کل دفتر برنامه ریزی و اقتصاد مسکن وزارت راه و شهرسازی ذکر کرد و ادامه داد: این دبیرخانه علاوه بر رصد تحولات اقتصاد کلان و اقتصاد مسکن کشور می تواند تغییرات لازم در طرح جامع مسکن را اعمال کند زیرا این برنامه شناور دیده شده تا بتواند همگام با تحولات اقتصادی برنامه های عملیاتی موجود در طرح جامع، اصلاح شود.
مظاهریان با اشاره به وجود مشکلات اقتصادی و تنگناهای مالی در کشور تاکید کرد: این مشکلات مانع از طراحی اقدامات لازم برای اجرایی شدن طرح جامع مسکن نشده است که برخی از این اقدامات به این شرح است:
۱.باید بخشی از توسعه مسکن را معطوف به بازسازی بافت فرسوده درون شهری کرد که از خدمات روبنایی و زیربنایی و همچنین هویت برخوردار است. به همین منظور پرداخت ۳۰۰ هزار وام بازسازی بافت فرسوده به مدت ۶ سال و با تضمین پرداخت ۹ درصد از سود تسهیلات از سوی دولت تصویب شده که در دوماه نخست امسال ۳۵ هزار وام آن پرداخت شده است.
۲. پرداخت ۲۰۰ هزار فقره وام ۱۵ میلیونی بهسازی مسکن روستایی با نرخ سود پنج درصد تصویب شده است.
۳. افزایش سقف وام خرید مسکن که با افزایش قیمت زمین، قیمت مسکن نیز رشد زیادی داشت و وام ۳۵ میلیون تومانی خرید مسکن، پاسخگوی انتظارات مردم را نداشت بنابراین وام ۸۰ میلیون تومانی را توانستیم از طریق استمهال خط اعتباری مسکن مهر ایجاد کنیم هرچند وام ۸۰ میلیونی باز هم نمی تواند جوابگوی خرید مسکن باشد اما همین ارتقاء از ۳۵ به ۸۰ اقدام خوبی بود که مخصوص خانه اولی ها و زوج های جوان است.
۴. ابلاغ قانون پیش فروش مسکن که با این قانون می توان بین تسهیلات خرید مسکن بانک ها، پیش سازنده ها و بانکها یک حلقه واسطه ایجاد کرد به این معنا که کسی که پیش خرید می کند مطمئن است که وام خرید مسکن به واحد پیش خرید شده اش تعلق می گیرد و پیش سازنده نیز از پرداخت مبالغ از سوی پیش خریداران مطئمن است.
۵. بانک مسکن باید به عنوان بانک توسعه ای معرفی شده تا بتواند در توسعه مسکن اثر گذار باشد در حال حاضر بانک ها در ایران تنها دو نوع تجاری و تخصصی هستند که به معنای لزوم سوداور بودن انهاست اما بانک توسعه ای با سود سنجیده نمی شود بلکه با اجرای برنامه ها سنجیده می شود اگر بانکی داشته باشیم که دغدغه اجرای سیاست های مسکن را داشته باشد می تواند پشتوانه اجرای طرح جامع مسکن باشد که بهترین بانک در این زمینه بانک مسکن است.
معاون وزیر راه و شهرسازی با اشاره به اجرای طرح جامع مسکن در بخش مسکن محرومان از طریق بنیاد مسکن انقلاب اسلامی گفت: این بنیاد با همکاری نهادهای دیگر مانند بهزیستی، بنیاد مستضعفان و سازمان ملی مسکن به تامین مسکن محرومان می پردازد که تا به حال در همین مدت کوتاه ساخت ۸ هزار و ۷۰۰ واحد مسکونی برنامه ریزی شده است.