همشهری آنلاین: معاون وزیرخارجه گفت: توافق باتایید شورای امنیت شکل رسمی پیدا خواهد کرد ضمن آنکه در یک اقدام همزمان در روز توافق تمامی تحریم‌های اقتصادی و مالی اتحادیه اروپا، آمریکا و شورای امنیت یکجا لغو و اقدامات ما نیز در عمل به تعهدات انجام می‌گیرد.

به گزارش ایسنا، سید عباس عراقچی شنبه شب-13 تير-در گفت‌وگوی زنده از وین با برنامه «نگاه یک»، گفت: ممکن است ظرف یکی دو روز آینده در سطح معاونین برخی متون نهایی شود.

وی تاکید کرد: در روز توافق تمام تحریم‌های اقتصادی مالی اروپا و امریکا لغو می‌شود و اقدامات ما هم از همان روز آغاز می‌شود.

وی افزود: مشکل همزمانی باید در این مورد یعنی اجرای اقدامات ایران و لغو تحریم‌ها حل شود. روز توافق تمام تحریم‌های ذکر شده لغو می‌شود.

عراقچی تاکید کرد: امضای توافق ، قطعنامه شورای امنیت است. چرا که این یک "برنامه جامعه اقدام مشترک" است که امضای(مکتوب)ندارد. در عین حال هنوز تصمیم گرفته نشده که امضای واقعی صورت می‌گیرد یا نه.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان با تاکید بر اینکه فضای مذاکرات بسیار جدی است و جلسات به صورت فشرده و گسترده در جریان است گفت: ما خود را اسیر زمان نمی‌کنیم، ولی معتقدیم تمدید مذاکرات گزینه مطلوبی برای هیچ یک از طرفین نیست.

عراقچی اظهار کرد: فضای مذاکرات بسیار جدی است،‌ بحث‌ها به صورت فشرده و گسترده در جریان است. در این دور آخر در طول یک الی یک ماه و نیم گذشته به صورت مستمر جلسات برگزار شده،‌دوستان کارشناس ما مستمرا در وین جلسات داشتند و حدود 20 روز نیز هست که خودمان در اینجا هستیم و ما مذاکرات را در یک سطح بالاتر کارشناسان یعنی در سطح معاونین و در سطح سیاسی دنبال می‌کردیم.

  • خود را اسير زمان نمي‌كنيم

وی با بیان اینکه ما خود را اسیر زمان نمی‌کنیم و به دنبال توافق خوب و منصفانه هستیم که خواسته‌های ما را محقق کند تاکید کرد: البته طولانی شدن مذاکرات را نیز به نفع مذاکرات نمی‌دانیم و تمام تلاش‌مان این است که در این فاصله زمانی مشخص شده به نتیجه برسیم.

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان ادامه داد: مهلت زمانی مشخص شده 9 تیرماه بود، ولی چون بحث‌ها ادامه داشت در توافق اولیه این مذاکرات به مدت 7 روز تمدید شد تا به یک نتیجه برسیم. هرچه به روزها و مراحل آخر نزدیک تر می‌شویم بحث‌ها جدی تر می‌شوند. این مباحث به هم مرتبط هستند.

عراقچی ادامه داد: برخی از موضوعات جدی هست که هنوز حل نشده، در برخی از موضوعات نیز راه حل پیدا کرده‌ایم و باید بر روی موارد جزئی آن توافق شود و بر روی کاغذ بیاید.

وی در بخش دیگر صحبت‌های خود تاکید کرد: ما در لوزان هیچ توافقی نداشتیم، فقط به یک سری از راه حل‌ها دست پیدا کردیم . در آن جا در برخی از موضوعات به راه حل دست پیدا نکردیم و اکنون در حال بحث و گفت‌وگو هستیم. در برخی از موضوعات راه حل پیدا شد و اکنون در حال قطعی کردن آن هستیم. در مورد برخی نیز که راه حل پیدا شد متوجه شدیم که این راه حل‌ها پاسخگو نیست و آنها را تغییر دادیم.

  • تلاش براي رسيدن به توافق جامع در يك مرحله است

عراقچی با بیان اینکه «کاری که ما دنبال می کنیم رسیدن به توافق جامع در یک مرحله است»، در پاسخ به این سوال که آیا طرف مقابل نیز از تفاهم لوزان برداشتی مانند برداشت ایران دارد یا آن را توافق می‌داند؟ تصریح کرد: طرف‌های مقابل نیز همین برداشت را دارند. آنچه که آنجا حاصل شد مجموعه‌ای از راه حل هاست و توافق نیست و همان‌طور که گفتم در برخی از موضوعات راه حل پیدا نشده است.

وی با بیان اینکه توافق نهایی حدود 20 صفحه است تصریح کرد: این توافق 5 ضمیمه مختلف دارد که در مجموع این توافق با ضمائم فکر می‌کنم حدود 70 الی 80 صفحه باشد.

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان با بیان اینکه ما به دنبال رسیدن به توافق جامع در یک مرحله هستیم که در این توافق تمام جزئیات در متن اصلی و زمینه‌ها مشخص شود ادامه داد: کارشناسان حقوقی همراه ما هستند. به دقت هر کلمه و هر پاراگراف را از ابعاد مختلف بررسی می‌کنند، به خصوص در موضوع تحریم‌ها چرا که مسائل حقوقی مسائل پیچیده ای است.

عراقچی با بیان اینکه مسائل فنی نیز دارای پیچیدگی هستند و کارشناسان سازمان انرژی اتمی در این مذاکرات همراه ما هستند تصریح کرد: با پیوستن آقای دکتر صالحی این موضوع وضعیت بهتری به خود گرفت.

عباس عراقچی در ادامه این گفت‌وگو که از شبکه یک سیما به صورت زنده از وین پخش می‌شد ادامه داد: ما جلسات داخلی‌مان از 8 صبح شروع می‌شود سپس جلسات‌مان با اعضای 1+5 حدود 9 الی 10 صبح آغاز می‌شود و این جلسات تا 10 الی 11 شب و حتی بیشتر ادامه دارد. مثلا امشب-شنبه؛13 تير- بعد از این برنامه ما مجددا دیدارهایی خواهیم داشت.

  • همه به دنبال توافق خوب هستند

عراقچی بار دیگر با تاکید بر اینکه فضای مذاکرات جدی است اظهار کرد: نمی توانم بگویم فضا مثبت است یا منفی. فضا جدی است و همه طرف‌ها عزم دارند که به توافق برسند. همه به دنبال توافق خوب هستند، مانند ایران. ما به دنبال این هستیم که در این توافق خواسته‌ها، اصول و خط قرمزهای ما رعایت شود و به اهداف خود برسیم.

وی در پاسخ به این سوال که گفته می‌شود کار کارشناسان در ارتباط با نگارش توافق‌نامه نهایی تمام شده و کار به سطح معاونین و وزرا سپرده شده است، آیا این موضوع درست است؟ گفت: به این شکل نه. همان طور که عرض کردم متون مورد مذاکره در جلسات کارشناسی بحث می‌شود و آنها تا آنجا که می‌توانند این موارد را تنظیم می کنند. موارد اختلافی را مشخص می کنند و در مورد برخی از آنها صحبت می‌کنند تا به تدریج در متن اصلی یا ضمیمه به جایی برسند که تصمیم گیری در مورد موارد اختلافی احتیاج به مذاکره در سطح بالاتر یعنی در سطح معاونین داشته باشد و احتیاج به مباحث سیاسی داشته باشد.

عراقچی با بیان اینکه در جلسات معاونین تلاش می‌شود که اختلاف‌ها را کم کنیم ادامه داد: ممکن است در هر متنی 3 الی 4 پرانتز باقی بماند و نیاز باشد که در سطح وزرا تصمیم گیری شود.

وی با اشاره به تلاش‌های صورت گرفته برای کم کردن اختلاف ها و پرانتزها ادامه داد: ما در برخی اسناد جلوتر هستیم و در برخی از اسناد عقب تر هستیم. هیچ کدام از متن‌ها نهایی و تمام نشده است، البته برخی در حال تمام شدن است و جلسات به صورت کاملا فشرده ادامه دارد، هر روز یک بار در سطح وزرا تشکیل جلسه داده می‌شود و آن‌ها کار کارشناسان و معاونین را مورد بررسی قرار می‌دهند و برنامه‌ریزی می‌کنند.

عراقچی در پاسخ به این سوال که با توجه به زمان باقیمانده آیا مذاکرات تمدید خواهد شد و یا در این زمان توافق نهایی می‌شود؟ گفت: ما تمام تلاش خود را می‌کنیم که به نتیجه برسیم. ممکن است ظرف یکی دو روز آینده حداقل در سطح معاونین این موضوع نهایی شود و مواردی می ‌ماند که وزرا در ارتباط با آن تصمیم گیری کنند.

  • گمان نمي‌كنم تمديد مذاكره به نفع ما باشد

وی بار دیگر تاکید کرد: فکر نمی‌کنم که تمدید مذاکره به نفع ما باشد ولی اگر لازم باشد این کار را می‌کنیم و اجازه نمی‌دهیم که زمان برای ما تصمیم‌گیری کند. آنچه که برای ما مهم است و ما براساس آن تصمیم گیری می‌کنیم رسیدن به یک توافق خوب در چارچوب مشخص شده‌ای است که

وی با بیان اینکه متن‌های کارشناسی به جز یک مورد در اختیار معاونان است، در بخش دیگری از صحبت‌های خود گفت: ما هیچ گاه در مذاکرات در چند دور گذشته این مقدار جلو نرفته‌ بودیم. همان طور که قبلا اشاره کردم در مورد برخی از مسائل کلان راه حل پیدا کردیم، در مورد برخی نیز در لوزان به راه حل رسیده بودیم. البته برخی از مسائل نیز هست که در مورد آن هنوز راه حلی وجود ندارد اما کماکان کار می‌کنیم، ایده‌های مختلف مطرح می‌شود ولی هنوز به یک ایده ای که کار را به سرانجام برساند، نرسیده‌ایم.

عراقچی ادامه داد: در بحث تحریم‌ها بسیاری از مسائل حل شده و 4-5 مساله است که وجود دارد که یکی از مسائل مهم موضوع همزمانی و متناظر بودن اقدامات طرفین است. همان طور که قبلا گفته بودم یک مشکل فنی خاصی در این وسط وجود دارد و کاری که ما از نظر فنی در این ارتباط باید انجام بدهیم دو سه ماهی طول می‌کشد، ولی کار آن‌ها یعنی طرف مقابل از نظر فنی طولی نمی‌کشد و کار آن‌ها دادن یک دستور یا بیانیه است. این دو موضوع از نظر متناظر کردن کمی مشکل است البته راه حل وجود دارد و پیشنهاداتی در این زمینه شده است.

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان با تاکید بر اینکه امیدواریم به یک راه حل مقبول برسیم و اصل متناظر بودن اقدامات دو طرف حل شود ادامه داد: در حوزه هسته‌ای نیز برخی از موضوعات مهم مانده است. البته در مورد برخی از مسائل کلان و جزئی راه حل پیدا شده است.

وی یکی از موضوعات در این زمینه را بحث تحقیق و توسعه عنوان کرد و گفت: کلان این موضوع مورد توافق است و من بعد از لوزان نیز گفتم که تحقیق و توسعه در مورد ماشین‌های پیشرفته سانتریفیوژ متوقف نمی‌شود و در حال حاضر بحث زمان‌بندی و ترکیبات مربوط به پیشرفت کار مورد بررسی است.

عراقچی در ادامه به تشریح یکی از ضمیمه های متن توافق اشاره کرد و گفت: این ضمیمه مربوط به همکاری صلح آمیز با ایران است. در این زمینه مجموعه‌ای از حوزه‌های مختلف همکاری هسته‌ای مشخص می‌شود که نه تنها کشورهای 1+5 بلکه کشورهای دیگر را نیز ترغیب می‌کند که با ایران در این زمینه همکاری داشته باشند از جمله در مورد راکتورهای قدرتی، راکتورهای تحقیقاتی، آب شیرین کن و همکاری های پزشکی و ... .

وی گفت: بودن این ضمیمه در توافق نشان می‌دهد که برنامه هسته‌ای ایران که زمانی از نظر شورای امنیت غیرقانونی قلمداد می‌شده به یک برنامه قانونی از نظر شورای امنیت تبدیل خواهد شد و حتی کشورها تشویق می‌شوند که با ایران در این زمینه همکاری کنند.

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان با بیان اینکه بر این اساس برنامه هسته‌ای صلح آمیز جمهوری اسلامی ایران و موضوع غنی‌سازی مورد پذیرش قرار می‌گیرد و فعالیت تمام تاسیسات ادامه پیدا می‌کند و برنامه‌ها و کارها با یک برنامه معقول ادامه خواهد داشت تصریح کرد: تثبیت و شناسایی بین المللی فعالیت‌های هسته‌ای ایران یکی از دستاوردهای این مذاکرات است.

وی در بخش دیگری از صحبت‌های خود با بیان اینکه تمدید زمان مذاکرات گزینه مطلوب هیچ یک از طرفین نیست ادامه داد: تمام همت ما این است که در این دوره کار را به سرانجام برسانیم ولی اینکه آیا این توافق رخ می‌دهد یا نه نمی‌توانم هنوز به صراحت چیزی بگویم و نمی‌توانم بگویم توافق حتما رخ می‌دهد ولی همان طور که گفتم تمدید را نفع‌مان نمی‌بینم و تلاش داریم در فرصت باقیمانده به توافق برسیم.

  • ترجيح مي‌دهيم دست خالي به ايران برگرديم تا اينكه به توافق بد دست يابيم

عراقچی با بیان اینکه ما خود را اسیر زمان نمی‌کنیم ادامه داد: ما ترجیح می‌دهیم دست خالی به تهران برگردیم تا اینکه به یک توافق بد دست پیدا کنیم.

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان با بیان اینکه ما آمادگی ادامه کار و حضور در وین را داریم، در پاسخ به این سوال که برخی از رسانه‌های غربی گفته‌اند توافق نهایی درمهلت تعیین شده رونمایی می‌شود ولی امضاء نخواهد شد، ادامه داد: اگر به توافق برسیم و بتوانیم مجموعه‌ اسناد موجود را نهایی کنیم و مورد موافقت همه نیز قرار بگیرد تا مراحل قانونی در کشورها طی نشود توافق نخواهیم داشت.

وی با بیان اینکه طی مراحل قانونی در هر کشوری متفاوت است، گفت: مثلا در آمریکا قرار است کنگره در مورد این توافق نظر بدهد و رای گیری صورت بگیرد یا در کشور خودمان مجلس در مصوبه اخیر خود درخواست کرده که بعد از این که به جمع بندی رسیدیم این توافق به مجلس ارسال شود و آن‌ها نیز نظراتشان را بیان کنند.

عراقچی افزود:بنابراین اگر در شانزدهم تیر به یک جمع‌بندی برسیم، ولی هنوز توافقی نداریم تا روال قانونی در کشورها طی شود و بعد از آن دولت‌ها و کشورها باید اعلام کنند که ما مراحل را طی کردیم. بعد از طی شدن آن در یک روز مشخص اعلام می‌شود که زمان، روز توافق است.

  • يك ماه و نيم فاصله ميان زمان جمع بندي و توافق

وی گفت: با توجه به اینکه احتمالا بررسی این توافق توسط کنگره آمریکا و مجلس کشورمان مقداری طول خواهد کشید فکر می‌کنم حدود یک ماه تا یک و نیم ماه پس از جمع‌بندی روز توافق باشد و در واقع از زمان جمع بندی تا توافق حدود یک تا یک و نیم ماه فاصله داشته باشیم. در آن روز کشورهای غربی و آمریکا باید تحریم‌ها را لغو کنند و ایران نیز شروع به فراهم کردن مقدمات کار خود می‌کند.

  • روز توافق زماني است كه مراحل قانوني طي شود

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان ادامه داد: اگر ما در 16 تیر به توافق برسیم، که اگر بزرگی نیست، متن توافق منتشر می‌شود ولی همان طور که گفتم آن روز، روز توافق نیست؛ روز توافق روزی است که مراحل قانونی طی شده باشد.

وی افزود: شورای امنیت نیز احتمالا در آن مرحله قطعنامه خود را صادر می‌کند البته مذاکرات در این ارتباط ادامه دارد و ترجیح کشورهای طرف مقابل و ما این است که آن روزی که به جمع‌بندی رسیدیم و آن را اعلام کردیم (16 تیر) شورای امنیت همزمان قطعنامه جدید خود را صادر کند.

به گزارش خبرگزاری ایسنا ، این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان در بخش دیگری از صحبت های خود گفت: نگارش متن توافق به این علت طول می کشد که همه راه‌های احتمالی سوء استفاده بسته شود.

سید عباس عراقچی افزود: اگر ما تا چند روز آینده بتوانیم به توافق برسیم اعلام خواهد شد و وقتی اعلام شود به عنوان توافقی که به جمع بندی رسیده است قابل تغییر نخواهد بود و حتی کنگره آمریکا اختیار تغییر در آن را نخواهد داشت و بعد که شورای امنیت هم آنرا تأیید کند محکمتر و تبدیل به سند بین المللی خواهد شد.

وی اضافه کرد: در عین حال هم در قطعنامه شورای امنیت و هم در توافق نهایی مشخص خواهد شد که روز اجرای توافق در تاریخ‌های بعدی خواهد بود.

  • لغو تمام تحريم‌ها در روز توافق

عراقچی گفت: در روز توافق همه تحریم‌های اقتصادی و مالی اتحادیه اروپا ،‌ آمریکا و شورای امنیت یکجا لغو یا متوقف خواهد شد و همزمان اقدامات ما شروع می‌شود.

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای کشورمان ، افزود: اینجا مشکلی به نام همزمانی اقدامات دو طرف وجود دارد، زیرا از لحاظ فنی و زمانی مقداری فاصله است و باید این مشکل را بگونه ای حل کنیم که همزمانی و متناظر بودن رعایت شود.

عراقچی گفت: ولی این اصل و مفهوم پذیرفته شده است که روز توافق همه تحریم‌های اقتصادی و مالی لغو خواهد شد.

وی اظهارکرد : امضای توافق مفهومی است که شاید مسامحتاً بکار گرفته شود که از جمع بندی شدن و رسیدن به توافق با عنوان امضای توافق یاد می ‌ود اما از نظر ما امضای توافق همان قطعنامه شورای امنیت است که آنرا تأیید می کند.

عراقچی با بیان اینکه شاید امضا بصورت امضای واقعی در پای توافق را نداشته باشیم، گفت: برنامه جامع اقدام مشترک یک برنامه اقدام و معاهده و پیمانی نیست که زیر آن امضاء داشته باشد، همانطور که توافق ژنو هم که برنامه اقدام مشترک بود امضاء نداشت ولی آن روزی که به توافق رسیدیم و وزرا آمدند، اعلام کردند و عکس گرفتند بعنوان روز امضا شناخته می‌شود.

وی افزود: در برنامه جامع اقدام مشترک نیز هنوز تصمیم قطعی گرفته نشده است که آیا امضاء واقعی روی برگه خواهد بود یا نه اما از نظر ما موضوع اصلی این است که توافق اعلام شود و امضاء شورای امنیت با صدور قطعنامه جدید پای آن بیاید و مراحل قانونی در کشورها طی شود و کشورها اعلام کنند که آمادگی اجرای آنرا دارند.

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای ، گفت: بخش اعظمی از تحریم‌ها ، تحریم‌های مرتبط با موضوع هسته‌ای است و تحریم‌های مرتبط با حقوق بشر و تروریسم بخش کوچکی را تشکیل می‌دهد.

عراقچی افزود: ممکن است تحریم‌ها از نظر وزن و مواد قانونی مشابه باشند اما وزن واقعی و کیفی آنها در صحنه عمل تفاوت زیادی دارد.

عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای ، در ادامه سخنان خود گفت: بخش عمده‌ای از تحریم‌های فعلی مربوط به مسئله هسته‌ای است که بر اساس توافقات تمامی این تحریم‌ها برداشته خواهد شد.

سید عباس عراقچی افزود: الان بانکهای ما به خاطر موضوع هسته‌ای در فهرست تحریم هستند و فقط یکی از بانک‌ها به بهانه تروریسم در لیست تحریم است.

وی تصریح کرد : در مورد موضوع تحریم خرید نفت از ایران، این مورد یک تحریم هسته‌ای است مانند تحریم تبادلات بانکی و پتروشیمی و گاز و بیمه و کشتیرانی که همه تحریم هسته ای اند.

عراقچی با اشاره به تحریم‌های حوزه حقوق بشر و تروریسم گفت: ما در این حوزه عمدتاً با تحریم‌های افراد و نهادها مواجهیم.

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته‌ای ایران ، تاکید کرد : اگر از اقتصاددانان و حقوقدانان هم سوال شود، همگی متفق القول هستند که بخش اعظمی از تحریم‌های فعلی به هسته‌ای مرتبط می‌شوند که با این توافق برطرف خواهند شد.

وی در ادامه در خصوص تحریم‌های چند منظوره تصریح کرد: این تحریم ها عمدتاً در قوانین امریکاست که در کنگره برای آن، دلایلی ذکر شده است.

عراقچی افزود : این موضوع یکی از موارد سخت در مذاکرات هسته‌ای است که بحث های تفکیک این موضوع مشخص شود ، که ان شاء الله در سند نهایی خواهید دید که یک فهرست بلند بالایی از قوانین تحریمی آمریکا وجود دارد که برخی جاها بسیار ریز شده است.

  • تلاش شده تا راه سوء استفاده از چند منظوره بودن تحريم‌ها بسته شود

این عضو ارشد تیم مذاکره کننده هسته ای گفت: ما سعی کرده‌ایم که راه سوء استفاده از چند منظوره بودن تحریم‌ها را ببندیم. ممکن است برخی از مؤسسات مالی ما با اتهام پولشویی مواجه باشند اما بانک مرکزی به اتهام پولشویی مورد تحریم واقع نشده است البته تا جایی من اطلاع دارم.

عراقچی افزود: وقتی که قطعنامه لغو تحریم ها صادر شود از نظر حقوق بین الملل جنبه الزام آوری برای کشورها پیدا می کند که طبق ماده 25 منشور سازمان ملل متحد، ملزم به اجرای خواسته های شورای امنیت هستند حتی بدون فصل 7 این الزام وجود دارد و از نظر ما به لحاظ حقوق بین المللی یک الزام حقوقی برای کشورهای 1+5 و ایران ایجاد می کند. این بحثها را درباره آمریکا و بخصوص اروپا خیلی اهمیت نمی دهیم آنچه از نظر ما مهم است این است که بر اثر توافق و قطعنامه شورای امنیت و به لحاظ حقوق بین المللی کشورها ملزم به اجرای تعهدات خود هستند و مراحل قانونی را طی خواهند کرد.

این دیپلمات کشورمان تاکید کرد : در داخل ایران هم باید مراحل قانونی طی شود و قطعنامه شورای امنیت از نظر مجلس شورای اسلامی مصوبه‌ای نیست که ملزم به اطاعت باشد. مجلس ما هم روال قانونی خود را طی می‌کند و می‌تواند نظر خود را بدهد و دولت هم از نظر حقوق داخلی ملزم به پیروی از نظریات مجلس است اما در عین حال الزامات حقوق بین المللی هم سر جای خود و کارها به لحاظ حقوقی در حال انجام است و فکر م‌ کنم قطعنامه شورای امنیت بعنوان ضامن اجرای توافق نهایی بر طبق حقوق بین الملل صادر خواهد شد و ضمانت اجرایی شدن توافق نهایی خواهد بود.

عراقچی ادامه داد : اگر کنگره آمریکا بخواهد وتو کند رئیس جمهور آمریکا می تواند رد کند و اگر رد نکند و یا کنگره با دو سوم آراء آنرا وتو کند از نظر ما نافی توافقاتی که دولت آمریکا کرده است نیست و دولت آمریکا هزینه سنگین سیاسی پرداخت خواهد کرد و متحمل خواهد شد و اگر توافق اجرایی نشود آن وقت جمهوری اسلامی ایران هم حقوق خود را محفوظ می‌دارد و برنامه‌های خود را اجرا خواهد کرد.

وی در خصوص پذیرش توافق، عملیاتی کردن آن و اجرایی شدن توافق زیر نظر آژانس اظهار کرد : روز اول روزی است که به جمع بندی از توافق می رسیم و اعلام خواهد شد و بعد از آن شورای امنیت قطعنامه را صادر می کند. بعد منتظر می مانیم روال قانونی در کشورها طی شود و بعد که کشورها آمادگی خود را طی کردند، می‌شود روز توافق و بعد از آن طرف‌های مقابل تحریم هایشان را لغو می‌کنند و ایران هم شروع می‌کند به اقداماتی که باید صورت دهد تا زمانی که اقدامات ما به مرحله‌ای برسد که طبق توافق باید برسد آن زمان روز اجرایی شدن توافق است.

عراقچی گفت: بین روز توافق و اجرایی شدن فاصله خواهد بود ما هنوز به توافق نهایی نرسیدیم که در این دو روز چه اتفاقی خواهد افتاد. ما انتظار داریم طرف مقابل به تعهدات خود عمل کند.

این دیپلمات کشورمان ادامه داد : در روز اجرایی شدن توافق، تحریم‌ها لغو خواهد و اقدامات نظارتی و شفاف ساز از آن روز انجام خواهد شد.

عراقچی تصریح کرد :مشکلی اینجاست که هنوز حل نشده است، ما باید به فرمولی دست یابیم که قبل از اینکه به انجام کارهای خود اقدام کنیم، تحریم ها لغو شود. البته طرف مقابل نیز انتظار دارد آماده سازی ما انجام شود و بعد آنها تحریم ها را لغو کنند. این یکی از موضوعات مهمی است که هنوز گفت وگو درباره آن جریان دارد.

وی در پاسخ به این سوال که اگر این سه مرحله به ترتیب طی شود به نظر می رسد طرف غربی رفع تحریم ها را به راستی آزمایی آژانس منوط کند و آیا این درست است، گفت: هنوز جمع بندی نهایی در این زمینه وجود ندارد. وقتی جمع بندی شد اطلاع رسانی خواهیم کرد.

عراقچی با اشاره به اینکه ما یک روز توافق و یک روز اجرایی شدن داریم، خاطر نشان کرد : آژانس در طول اجرای توافق نهایی نقش ویژه‌ای در راستی آزمایی اقدامات ایران خواهد داشت.

وی با بیان اینکه البته ما تجربه خوبی از همکاری با آژانس نداریم، گفت: ولی آنچه در طول برنامه جامع اقدام مشترک رخ می‌دهد مجموعه اقداماتی است که آژانس به صورت کمی انجام دهد.

عراقچی افزود: در طول دوره اجرای توافق ژنو آژانس به خوبی به وظایف خود عمل کرد. البته اینگونه نیست که با اطمینان صد در صد نسبت به آژانس رفتار کنیم.

این عضو ارشد تیم مذاکرکننده هسته‌ای کشورمان در این گفت وگوی زنده ی تلویزیونی ،ادامه داد : طبق دستورالعمل‌ها عمل می کنیم ولی قرار نیست آقای ظریف از وین به تهران بازگردد. به طور مستمر از شیوه هایی که هست با تهران در تماس هستیم و گزارشات خود را رد و بدل می کنیم، فکر نمی‌کنم به نقطه‌ای برسیم که نیاز به سفر آقای ظریف به تهران باشد.