به گزارش ايرنا، بنا بر اطلاعیه منتشره دفتر مطبوعات وزارت امور خارجه تاجیکستان، این یاداشت تفاهم رچهارشنبه 17 تير در حاشیه دیدار نعمتالله امام زاده سفیر تاجیکستان در ایران با حمید چیت چیان، وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران در تهران امضا شده است.
بر اساس این گزارش، امامزاده ابراز امیدواری کرده است که امضای سند مذکور به حل مشکلات مربوط به کار های باقیمانده تونل مساعدت خواهد کرد.
احداث تونل پنج کیلومتری استقلال که در گردنه انزاب تاجیکستان واقع است و جنوب و شمال تاجیکستان را به هم پیوند میدهد، از سال 1998 میلادی با کمک مالی ایران آغاز شد.
برای اجرای این طرح در ابتدا 39 میلیون دلار اعتبار پیش بینی شده بود که 21 میلیون دلار از این مبلغ، شامل کمک بلاعوض ایران می شد.
تونل استقلال در سال 2006 (1385) به دست شرکت ایرانی در حالی توسط رییس جمهوری وقت به بهره برداری رسید که همچنان نیاز به عملیات تکمیلی داشت.
با توجه به شرایط جغرافیایی و اصرار مسؤولان وقت در بهره برداری زودهنگام از این تونل و به رغم آنکه اجرای این طرح به عنوان یک معجزه تلقی شده و باعث رفع یکی از مشکلات اساسی تاجیکستان شد، اما وضع نامناسب کف سازی، روشنایی و تهویه هوای آن انتقاداتی به همراه داشت.
حمید چیت چیان وزیر نیروی جمهوری اسلامی ایران در جریان سفر ماه گذشته خود برای شرکت در کنفرانس بینالمللی «آب برای حیات» به تاجیکستان، همچنین در خصوص رفع مشکلات این تونل با مقامات تاجیکستان ملاقات و مذاکره داشت و مقرر شد با مسدود کردن تونل، اقدامات تکمیلی آن با همکاری ایران سرعت یابد.
روز گذشته نیز حجت الله فغانی سفیر جمهوری اسلامی ایران در تاجیکستان در ملاقات با وزیر نقلیات تاجیکستان در ارتباط با رفع موانع و سرعت بخشی به تکمیل این تونل دیدار داشت.
در این دیدار دو طرف هماهنگیهای لازم در خصوص مساعدت جمهوری اسلامی ایران برای سرعت بخشی به اجرای طرحهای مصوب بازسازی و رفع عیوب این گذرگاه اصلی و اساسی تاجیکستان انجام دادند.
تونل استقلال (انزاب) علاوه بر ایجاد مسیر دسترسی دایمی در تابستان و زمستان، مسیر جاده دوشنبه به خجند را حدود 60 کیلومتر کوتاه و مسیر شمال و جنوب تاجیکستان را به هم متصل میکند.
این تونل که پنج هزار و 200 متر به همراه تونل جانبی تهویه آن مجموعاً 10 کیلومتر و 400 متر طول دارد از مهمترین پروژههای ایران در تاجیکستان محسوب میشود.
تونل استقلال در 72 کیلومتری شمال دوشنبه پایتخت تاجیکستان، از کوههای بلند 'فان' میگذرد و این شهر را به استان سغد در شمال این کشور و مرکز آن شهر تاریخی خجند پیوند میدهد.