يعني نميدانند اين حق اوست كه مراجعه كند و اطلاعات و آمار فلان موضوع را از اداره يا سازمان مشخص درخواست كند. در اجراي اين قانون به قول معروف همه به هم ميآييم. نه مدير اين كاره است نه كارمند و نه مردم». اين روايتي است كه حسين انتظامي دبير كميسيون دسترسي آزاد به اطلاعات چندي پيش از روند اجراي اين قانون بهدست ميدهد. قانوني كه آبانماه سال گذشته در جلسه هيأت دولت آييننامه اصلي آن تدوين شد و آذرماه همان سال اسحاق جهانگيري معاون اول رئيسجمهور قانون مذكور را براي اجرا به دستگاههاي اجرايي ابلاغ كرد.
اين قانون در واقع، قانون مصوب مجلس هشتم بود كه اجراي آن روي زمين ماند. اگرچه محمود احمدينژاد قانون را براي اجرا به وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامي ابلاغ كرد اما عملا هيچ قدمي براي اجراي آن برداشته نشد تا آنكه با استقرار دولت يازدهم؛ حسن روحاني بهعنوان يكي از وعدههاي خود براي اجراي اين قانون تلاش كرد.
اين قانون داراي 23بند است. هدف اين قانون جلوگيري از سودجويي از راه رانت يا ويژهخواري اطلاعاتي است. شفافسازي فضاي فعاليتهاي دولتي و عمومي، پاسخگو ساختن دولت و نهادهاي عمومي، فراهم كردن زمينههاي انتخاب آگاهانه، ايجاد بستر نظارت عمومي و كشف و مقابله با فساد و واسطهگري و كاهش رفتوآمدهاي غيرضرور اهدافي است كه قانون انتشار و دسترسي آزاد به اطلاعات پيگيري ميكند. براين اساس مؤسسات خصوصي و عمومي مشمول قانون و آييننامه موظف هستند ذخاير اطلاعاتي خود را از سال اول ابلاغ مصوبه بهتدريج طي 3سال بهصورت رقومي تبديل كنند و در دسترس كاربران قرار دهند.
اين مؤسسات موظف هستند امكان ارتباطي براي انجام رويههاي اداري دسترسي آزاد به اطلاعات برقرار كنند تا كاربران بتوانند با استفاده از ابزارهاي دسترسي و ارتباطي نظير تلفن و رايانه، با مؤسسه مربوط ارتباط برقرار كنند و انجام اين قبيل امور نميتواند منوط به مراجعه حضوري شهروندان شود. براساس اين آييننامه، مؤسسات مشمول بايد حداقل ۱۶گروه از اطلاعات اعلام شده را در درگاه دستگاه خود طراحي و درج و امكان دسترسي بر خط ۲۴ساعته را براي مراجعان فراهم كنند.
براي سنجش اظهارات دبير كميسيون دسترسي آزاد به اطلاعات درباره ميزان اطلاع مديران از قانون شفافيت اطلاعات ابتدا به سراغ جمعي از نمايندگان مجلس و قانونگذاران رفتيم و با طرح يك سؤال ميزان آگاهي آنها از اين قانون را سنجيديم. در اين گزارش از نمايندگان مجلس پرسيده شده است اهميت اجراي قانون دسترسي آزاد به اطلاعات چيست؟برخي از نمايندگان كه در مجلس هشتم هم حضور داشتند گفتهاند اطلاعي از اين قانون ندارند. در روزهاي آينده گزارشي از ميزان اطلاع مديران اجرايي از اين قانون هم منتشر خواهد شد.
علاوه بر آييننامه اصلي اين قانون كه آبانماه سال گذشته در هيأت دولت به تصويب رسيد؛ اجراي قانون دسترسي آزاد به اطلاعات در گرو تدوين 2آييننامه ديگر هم هست كه بايد به تصويب برسد؛ آييننامهاي مربوط به ماده 18و آييننامه ديگر مربوط به ماده 8 اين قانون. ماده 18اين قانون ميگويد: بهمنظور حمايت از آزادي اطلاعات و دسترسي همگاني به اطلاعات موجود در مؤسسات عمومي و مؤسسات خصوصي كه خدمات عمومي ارائه ميدهند، تدوين برنامههاي اجرايي لازم در عرصه اطلاعرساني، نظارت كلي بر حسن اجرا، رفع اختلاف در چگونگي ارائه اطلاعات موضوع اين قانون از طريق ايجاد وحدت رويه، فرهنگسازي، ارشاد و ارائه نظرات مشورتي، كميسيون انتشار و دسترسي آزاد به اطلاعات به دستور رئيسجمهور با تركيب وزير فرهنگ و ارشاد اسلامي (رئيس كميسيون)، وزير ارتباطات و فناوري اطلاعات يا معاون ذيربط، وزير اطلاعات يا معاون ذيربط، وزير دفاع و پشتيباني نيروهاي مسلح يا معاون ذيربط، رئيس سازمان مديريت و برنامهريزي كشور يا معاون ذيربط، رئيس ديوان عدالت اداري، رئيس كميسيون فرهنگي مجلس شوراي اسلامي و دبير شورايعالي فناوري اطلاعات كشور تشكيل ميشود. در گفتوگويي كه پيش از اين روزنامه همشهري با حسين انتظامي داشت، وي گفته بود كه جلسات اين كميسيون تشكيل شده و اين كميسيون مسير اجراي قانون را هموار ميكند. او البته تأكيد دارد كه اجراي اين قانون با دشواريهايي روبهروست. وي استدلال كرده بود كه اين قانون بهدنبال تغيير يك رابطهاي است كه به يك تعبيري بيش از 150سال و به تعبير ديگر بيش از 450سال است كه بين مردم و حاكميت شكل گرفته است. در اين شكل رابطه، مردم ما ناخواسته خودشان را نوكر دولت ميدانند، دست پايين در مقابل دولت دارند، ما در شعار از دولت طلبكاريم اما در عمل نوكر دولت هستيم. انتظامي گفته بود كه نهتنها مردم بلكه مديران ما هم از اين قانون اطلاع ندارند.
حالا با وجود گذشت يكسال از ابلاغ قانون دسترسي آزاد به اطلاعات به دستگاههاي اجرايي اگرچه مسئولان دولتي ميگويند كه كليد اجراي قانون دسترسي آزاد به اطلاعات خورده است و اين قانون در حال اجراست اما بهنظر ميرسد قانون دسترسي آزاد به اطلاعات همچنان در معرض بيتوجهي است. بسا اينكه هنوز مردم، مديران و حتي قانونگذاران از جزئيات اين قانون؛ حقوقي كه براي مردم فراهم ميكند و اهميت اجراي آن بياطلاع هستند. براساس اين قانون مردم ميتوانند با مراجعه به مؤسسات عمومي و خصوصي اطلاعات مورد نياز خود را درخواست و دريافت كنند. طبق ماده8اين قانون مؤسسه عمومي يا خصوصي بايد به درخواست دسترسي به اطلاعات در سريعترين زمان ممكن پاسخ دهد و در هر صورت مدت زمان پاسخ نميتواند حداكثر بيش از 10روز از زمان دريافت درخواست باشد، پيش از اين حسين انتظامي معاون مطبوعاتي وزير ارشاد كه دبير كميسيون انتشار و دسترسي آزاد به اطلاعات هم هست روح حاكم بر اين قانون را منع مجريان از پنهانكاري دانسته وگفته بود دولتها فقط در اين صورت در معرض نظارت عمومي قرار ميگيرند.
- ميزان اطلاعات جمعي از نمايندگان از قانون شفافيت اطلاعات
1 - حسين سبحانينيا نماينده مردم نيشابور، عضو كميسيون امنيت ملي - اين قانون مصوبه مجلس بوده؟ در جريان اين قانون و جزئيات آن نيستم.
2 - مسعود پزشكيان نماينده مردم تبريز، عضو كميسيون بهداشت - دسترسي آزاد به چه اطلاعاتي؟
3 - بخشايش اردستاني نماينده مردم اردستان، زواره و مهاباد، عضو كميسيون امنيت ملي - اين قانون قرار است به مجلس بيايد؟ كمي بيشتر در خصوص اين قانون توضيح دهيد!
4 - منصوري آراني نماينده مردم كاشان، عضو كميسيون امنيت ملي - اين قانون را تا به حال نخوانده و نديدهام.
5 - علي كاييدي نماينده پلدختر، عضو كميسيون بهداشت - اطلاعي از اين قانون ندارم.
6 - شهباز حسنپور نماينده سيرجان، عضو كميسيون برنامه و بودجه - اين قانون باعث ميشود تا جلوي هرگونه رانت گرفته شود. بر اساس اين قانون، مردم به عنوان سرمايههاي ملي بايد به روز در جريان اطلاعات قرار بگيرند.
7 - امير خجسته نماينده همدان، رئيس كميسيون شوراها - براساس اين قانون بايد اطلاعات در اختيار مردم و رسانهها قرار گيرد. دولت هم بايد در اجراي اين قانون مصر باشد.
8 - عبدالرضا عزيزي نماينده مردم شيروان، رئيس كميسيون اجتماعي - اصلا از اين قانون اطلاعي ندارم.
9 - حجتالاسلام باقريبنابي نماینده مردم بناب، كميسيون اقتصادي - قانونه؟ يا بخشنامه دولت؟ اطلاعي ندارم.
10- لاله افتخاري نماينده مردم تهران، عضو كميسيون فرهنگي - جزئياتي از اين قانون در ذهنم نيست.
11 - منصور حقيقتپور نماينده مردم اردبیل، نیر، نمین و سرعین، عضو كميسيون امنيت ملي (نماينده دوره هشتم مجلس) - اطلاعي از اين قانون ندارم.
12 - محمد رضا خباز نماينده مجلس هشتم - حق مردم است كه در جريان اطلاعات و اخبار قرار بگيرند. چون اين اطلاعات در زندگي و سرنوشت مردم و جامعه مهم است. بايد بر اساس اين قانون سازمانها و نهادها اطلاعات غيرطبقهبندي خودشان را در اختيار رسانهها و مردم قرار دهند.
13 - بهروز نعمتي نماینده مردم لاهیجان و سیاهکل، عضو كميسيون اقتصادي - اطلاعي از اين قانون ندارم.
14- ابوذر نديمي نماينده مردم لاهيجان - اين قانون براي مجلس هشتم است. قانون دسترسي آزاد به اطلاعات ميگويد نبايد مانع اطلاعرساني به مردم شد. بر اساس اين قانون آن دسته از اطلاعات سازمانها و نهادها كه جنبه محرمانه ندارد بايد در اختيار مردم و رسانهها قرار گيرد.
15- احمد توكلي نماينده مردم تهران - اين قانون ميگويد، مردم بايد به طور شفاف در جريان عملكرد حكومت باشند. شفافيت حكومت در اسلام ريشه دارد و بشر هم به ضرورت آن رسيده است. دنيا به دنبال شفافيت است. اين قانون جلوي رانت اطلاعات را ميگيرد.
16- محمدرضا تابش نماينده مردم اردكان - متاسفانه دولت در اجراي اين قانون كمكاري كرده است. قانون بسيار خوبي است كه در مجلس تصويب شد و دسترسي آزاد به اطلاعات را در اختيار مردم قرار ميدهد. اين موضوع لازمه دنياي امروز است تا همه چيز شفاف باشد و ايجاد رانت نشود.
17 - حبيب آقاجري نماينده مردم بندر ماهشهر - اطلاعي ندارم. بعيد ميدانم اين قانون در اين دوره مجلس تصويب شده باشد.