هلیکوباکتر پیلوری که در سال 1982 کشف شد، نوعی باکتری است که با وجود محیط کاملا اسیدی معده، در آن زندگی می کند.
برآورد می شود از هر دو نفر، یک نفر این میکروب را دارد حتی اگر در طول عمرش، هیچ علامتی از وجود آن را نشان ندهد.
این میکروب، یکی از شایع ترین عفونت های میکروبی جهان را سبب می شود و علت اصلی سوء هاضمه، زخم معده و روده دوازدهه و سرطان معده است.
این میکروب قادر است با سازگاری تکامل یافتهای، با مخفی شدن در لایههای درونی معده، از اثرات ضد باکتریایی اسید معده فرار کند.
این میکروب در لایههای مخاطی معده با قند های طبیعی محل، ترکیب میشود. ترکیب یاد شده به قدری موثر است که میکروب را مقاوم میکند.
ولی اکنون محققان دانشگاه ناتینگهام و موسسه تحقیقاتی آسترازنکا سازوکاری مولکولی یافته اند که باکتری از آن طریق، به قندهای معدی میچسبد.
بر اساس تحقیقات دکتر نعیم هیگ و همکارانش در مقاله ای در شماره اخیر نشریه ساینس، اعلام کردند با استفاده از تصویر برداری به روش پرتوهای ایکس، دریافته اند میکروب هلیکوباکتر پیلوری، بر روی بخش پروتئینی خود که به بابا BabA موسوم است شیاری مخصوص دارد که از این طریق با مولکول های قند موجود در مخاط معده مرتبط میشود.
این ترکیب، نوعی ارتباط هیدروژنی است که مولکول های آب نیز از این طریق به یکدیگر میچسبند.
به گزارش پایگاه خبری یورک الرت در اینترنت، دانشمندان معتقدند با کشف این منطقه از مولکول هلیکوباکتر پیلوری، میتوان روش های درمانی جدیدی برای کنترل بیماری زخم معده، سوء هاضمه و حتی سرطان معده، یافت.