به گزارش ايرنا، داود میرشکار روز یکشنبه گفت: سالانه شاهد تلف شدن تعدادی از آبزیان بزرگ مانند نهنگها و دلفینها در سواحل کشور هستیم که بیشترین علت این تلفات برخورد شناورها با این آبزیان است.
وی با بیان این که از 6 ماه گذشته تاکنون سه نهنگ در سواحل استان بوشهر به گل نشسته است، اظهار کرد: بررسی لاشه این نهنگها نشان داد که علت مرگ آنها برخورد با شناورها بوده است.
وی تاکید کرد: در کشور ما قوانین مشخصی برای محدود کردن تردد شناورها در دریاها و اقیانوسها و حداقل در مسیر حرکت آبزیان بزرگ وجود ندارد که برای این منظور دو سازمان حفاظت محیط زیست و بنادر و دریانوردی در حال مذاکره و رایزنی هستند.
میرشکار ادامه داد: سازمان بینالمللی دریانوری (IMO) قوانینی در مورد نحوه تردد شناورها در آبها دارد که بر اساس این قوانین برخی کشورها برای این که شناورها با آبزیان برخورد نکنند یک سری محدودیتها ایجاد و قوانین ویژهای برای تردد در محیطهای آبی کشور خود تنظیم کردهاند.
وی افزود: به این صورت که اگر نهنگی یا دلفینی در آبهای این کشورها دیده شود به مرکز بندری که برای این کار تجهیز شده اطلاع داده میشود و آن مرکز به تمام شناورهایی که در آن مسیر در حال تردد هستند حضور آن آبزی را اعلام میکند از این رو شناورها با سرعت کمتری در مسیر حرکت میکنند.
مدیرکل دفتر زیست بومهای دریایی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: پستانداران بزرگی مانند نهنگها و دلفینها قدرت ردیابی بسیار قوی دارند و در صورتی که شناوری به آنها در حال نزدیک شدن باشد از مسیر خارج میشوند اما برخوردها زمانی رخ میدهد که این حیوانات برای هواگیری به سطح آب میآیند که در این صورت سرعت آنها بسیار کم میشود و به علت عظیمالجثه بودن قدرت مانورشان نیز کاهش مییابد از این رو با شناور برخورد میکنند.
میرشکار افزود: نهنگها و دلفینها به ویژه نهنگها گونههای مهاجر و موجودات آبهای آزاد و اقیانوسها هستند و در جستجوی غذا به خلیج فارس وارد و بعد دوباره مسیر اقیانوس را در پیش میگیرند بنابر این سازمان محیط زیست باید سیستمهای ردیابی مسیر این آبزیان را نصب کند تا از مسیر تردد آنها مطلع شود.
وی گفت: آخرین نهنگی که به علت برخورد بالهاش با شناورها در حوالی روستای جبرانی شهرستان دیر در استان بوشهر به گل نشسته بود حدود 13 متر طول و 10 تن وزن و از گونه نادر" براید" بود.