به گزارش ایرنا از ستاد مبارزه با مواد مخدر، آذرخش مکری در نشست علمی پژوهشی که با عنوان «نگاهی به مسیر آینده درمان اعتیاد در ایران، نیازها و راهکارها» در مجموعه فرهنگی شقایق برگزار شد، افزود: فرایند جدا شدن از مواد افیونی که عمدتا به سم زدایی منحصر میشد، به درمانهای درازمدت مانند درمان نگهدارنده به متادون تغییر یافت که این موضوع از منظر رویکرد کاهش آسیب و کنترل رفتارهای پرخطر موفقیت بزرگی محسوب میشد.
وی گفت: تمرکز بسیاری از نظامهای درمانی اعتیاد در دنیا، در حد خروج معتادین از گردونه مصرف مواد غیرمجاز و ورود آنها به چرخه درمان نگهدارنده است.
مکری تصریح کرد: سیستم درمانی اعتیاد در ایران نه تنها از درمان اعتیاد در دنیا عقب نیست بلکه در برخی موارد از کشورهای پیشرفته نیز جلوتر است.
معاون آموزشی مرکز ملی مطالعات اعتیاد با اشاره به راه اندازی حدود شش هزار مرکز درمان نگهدارنده با متادون ادامه داد: از سالهای دهه 80 ایران موفق به تعبیه نظام درمانی فراگیر و موفقی شد که در مدت زمان کوتاهی بر رفتارهای پرخطر معتادان بویژه تزریق و مسمومیت مرگبار تاثیر بسزایی ایجاد کرد.
وی بر ضرورت تغییر نگرش مردم و مسئولان نسبت به درمان اعتیاد گفت: در سیستمهای متعالی درمان اعتیاد، هدف از درمان فقط امتناع از مصرف نیست بلکه بازگشت تمام و کمال فرد به زندگی معمول و همچنین ترمیم مناسبات بین فردی و اجتماعی هدف اصلی است.
مکری تصریح کرد: سیستم درمان اعتیاد در ایران نیاز ضروری و فوری به سیستمهای متعالی درمان اعتیاد دارد، که برای ایجاد آن توجه ویژه به مواردی همچون تعدیل مدل پزشکی اعتیاد و تاکید بیشتر بر مدل بهبودی، ارتقای کیفی و ماهیتی مراکز درمان اعتیاد بمنظور اضافه کردن نظامهای بهبودی، گسترش روان درمانی با تاکید بر فعالسازی رفتاری و بین فردی، خانواده درمانی برای حل مناقشات و موانع عاطفی، بازتوانی شغلی و حرفهای، ارائه درمان در قالبهای اجتماع مدار بسیار ضروری و مهم است.
براساس آمار ستاد مبارزه با موادمخدر در شش هزار مرکز درمانی در حوزه اعتیاد، 552 هزار نفر تحت درمان متادون قرار دارند که 38 هزار و 200 نفر از آنان زن هستند.