به گزارش ایرنا، سقوط بی سابقه قیمت نفت خام، دولتهای صادرکننده نفت را با بلاتکلیفی مواجه کرده به طوری که این دولتها ماههای اخیر، بارها نسبت به کسری بودجه خود اظهار نگرانی کردهاند.
در این میان، برخی کشورها مانند ونزوئلا که وابستگی بیشتری به درآمدهای نفتی دارند، ضرر بیشتری را از سقوط قیمتها متحمل شدهاند.
ونزوئلا که با ارایه ارزانترین بنزین جهان، یارانه سنگینی را بابت حاملهای انرژی پرداخت میکند، به شدت تحت فشار افزایش هزینهها و کاهش درآمدها قرار گرفته و به دنبال راهکاری برای جبران کسری بودجه خود است.
براین اساس، ونزوئلا در هفته های اخیر تلاش کرده که ابتکار عمل را در دست گرفته و از طریق رایزنی با اعضای اوپک و همچنین سایر تولیدکنندگان غیراوپک، بتواند زمینه کاهش عرضه نفت و به تبع آن افزایش قیمتها را فراهم کند.
اما شواهد حاکی از آن است که دو دستگی در اوپک به حدی شدید شده و سایه رقابتهای سیاسی بر این سازمان سایه افکنده که چنین اشتراک نظری ایجاد نخواهد شد.
اعضای اوپک حاشیه خلیج فارس و در راس آنها عربستان که در دو نشست اخیر با وجود افت قیمت نفت، سقف تولید روزانه ٣٠ میلیون بشکه خود را با هدف حفظ سهم اوپک در بازارهای جهانی و همچنین انگیزههای سیاسی، ثابت نگه داشتند، تمایلی به اقدام اضطراری اوپک ندارند.
نیکلاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا حتی سفری را نیز اخیرا به قطر انجام داده و به گفتوگو با تمیم بن حمد آل ثانی امیر قطر پرداخته است. در واقع مادورو امیدوار است که از طریق این شیخ نشین که ارتباط خوبی با ریاض دارد بتواند نظر خود را به عربستان منتقل کند.
رئیس جمهوری ونزوئلا پس از پایان سفر غیرمنتظره به دوحه و پس از دیدار با امیر قطر اعلام کرد: ما ایدههای خود را برای ثبات بازارهای جهانی نفت خام به همه سران کشورهای عضو اوپک انتقال میدهیم. وی خاطرنشان کرد: پیشنهاد کردهایم که کشورهای غیر عضو این سازمان به نشست سران اوپک دعوت شوند.
همچنین نیکلاس مادورو رئیس جمهوری ونزوئلا در روزهای اخیر تلاش کرده است تا علاوه بر اعضای اوپک، نظر تولیدکنندگان غیر اوپک را نیز جلب کند و بر این اساس به سراغ مهمترین و بزرگترین تولیدکننده غیر اوپک یعنی روسیه رفته است.
مادورو پس از دیدار و گفتگو با ولادیمیر پوتین گفته بود: بر سر مشوقهایی که هنوز مفاد آن نامشخص هستند، توافق شده است؛ اما پوتین در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد شرقی در واکنش به کاهش قیمت نفت، اعلام کرده بود که افت قیمتهای جهانی نفت خام حادثه فاجعه باری نیست و نوسانهای قیمت این کالای راهبردی پیشتر انتظار میرفت.
الکساندر نواک وزیر انرژی روسیه در واکنش به این دیدارها گفت: پوتین و مادورو توافق کردند که مذاکرات میان کشورهای عضو و غیر عضو اوپک ادامه یابد، اما بر سر کاهش تولید برای حمایت از قیمتها توافقی نشد.
وی با بیان اینکه هیچیک از کشورهای تولیدکننده تمایلی به کاهش تولید نفت خود ندارند، افزود: روسیه و ونزوئلا درباره اقدامی به منظور حمایت از قیمتهای جهانی نفت خام به نتیجهای نرسیدند، اما مشورتها ادامه دارد.
وزیر انرژی روسیه خاطرنشان کرد: بازارهای جهانی نفت خام سال آینده به ثبات میرسد، نوسان قیمتهای جهانی نفت خام در سطوح ٥٠ تا ٧٠ دلار برای هر بشکه عادلانه به نظر میرسد.
واکنش مهم دیگر به تلاشهای هفتههای اخیر برای جلب نظر اعضای اوپک برای مدیریت بازار و کاهش عرضه از طرف مقامات عربستانی بود، به طوری که ابراهیم العصاف، وزیر اقتصاد این کشور اعلام کرد که ریاض میتواند زیر فشار قیمتهای پایین نفت تاب بیاورد.
مقامات عربستانی تلاش میکنند در واکنش به انتقادات مربوط به کسری بودجه شدید عربستان، این پیام را منتقل کنند که عربستان پیش تر نیز با قیمتهای پایین روبرو بوده است و از پس آن برآماده است و دوباره نیز میتواند با آن کنار بیاید تا این که سرانجام قیمتها افزایش یابد.
به نظر میرسد که تلاشی که توسط ونزوئلا و سایر کشورها نظیر الجزایر برای ایجاد اجماع در اوپک برای کاهش عرضه نفت و افزایش قیمتها انجام میشود به دلیل کارشکنی عربستان و متحدانش و سازوکار تصمیمگیری در اوپک که مبتنی بر اجماع است، ناکام مانده و قادر نخواهد بود که کمکی به بهبود بازار کند.