ایسنا نوشت: رضا نجفی روز پنجشنبه در سخنرانی خود در نشست فصلی شورای حکام که از دوشنبه هفته جاری آغاز شده است گفت: تعهدات برجام و نقشه راه دو سویه است؛ تضمین ماهیت صلحآمیز برنامه هستهای ایران همزمان با لغو کلیه تحریمهای هستهای.
سفیر ایران در آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت که بنیان اصلی برجام، تعهدات متقابل از سوی ایران و گروه پنج به علاوه یک به منظور تایید ماهیت منحصراً صلحآمیز برنامه هستهای ایران و به طور هم زمان، مهر پایان نهادن بر کلیه قطعنامههای شورای امنیت سازمان ملل متحد و لغو کامل کلیه تحریمهای شورای امنیت و کلیه تحریمهای یکجانبه و چندجانبه مربوط به موضوع هستهای است.
او در این زمینه تأکید کرد که تحقق این امر نیازمند تغییری بنیادین در رهیافت شورای امنیت به شکل مطروحه در مقدمه قطعنامه 2231 است. مشابه همین تغییر اساسی باید در آژانس بینالمللی انرژی اتمی از جمله در شورای حکام آن پیگیری شود. تمامی قطعنامههای پیشین شورای حکام، که از نظر ایران اقداماتی توجیهناپذیر و سیاسی هستند باید لغو شدند.
نجفی گفت در شرایطی که برجام، با تایید قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل متحد، همکاری هستهای با ایران و ادامه برنامه غنیسازی آن را مقرر میکند، مفاد قطعنامههای قبلی شورای حکام حاوی درخواست تعلیق این نوع فعالیتها، دیگر از اعتبار برخوردار نیستند.
سفیر کشورمان با بیان مجدد موضع اصولی جمهوری اسلامی ایران در زمینه سلاحهای هستهای خطاب به اعضای شورای حکام آژانس گفت که ایران بر مبنای اصول محکم اعتقادی، راهبردی و بینالمللی، قاطعانه با سلاحهای کشتار جمعی به ویژه سلاحهای هستهای به عنوان سلاحهایی منسوخ، غیرانسانی و زیانآور برای صلح و امنیت بینالمللی مخالفت میکند.
وی در این زمینه تصریح کرد که بر اساس فتوای تاریخی رهبر معظم جمهوری اسلامی ایران، ممنوعیت دستیابی، تولید، انباشت یا کاربرد سلاحهای هستهای سیاست همیشگی جمهوری اسلامی ایران بوده است و در عین حال، ایران علم و فنآوری، از جمله فنآوری صلحآمیز هستهای به ویژه غنیسازی به منظور تولید سوخت را میراث مشترک بشریت میداند که هیچ کشوری نمیتواند آن را به انحصار درآورد.
نماینده ایران در آژانس درباره تحولات بینالمللی اخیر پیرامون برنامه صلحآمیز هستهای کشورمان گفت که انعقاد برنامه جامع اقدام مشترک (برجام) در تاریخ 23 تیر ماه سال جاری به منزله برداشتن گامی اساسی توسط ایران و گروه پنج به علاوه یک از طریق توسل به مذاکره و مبتنی بر احترام متقابل به منظور حل و فصل یک بحران غیرضروری مولود ادعاهای بیاساس درباره برنامه هستهای صلحآمیز ایران بود که با یک سلسله اقدامات سیاسی توجیهناپذیر علیه مردم ایران دنبال شد. از سوی دیگر، در ادامه همکاری جمهوری اسلامی ایران و آژانس منطبق با چارچوب همکاری مصوب به منظور تسریع و تقویت همکاری و گفتوگوها با هدف حل و فصل کلیه موضوعات باقیمانده گذشته و حال که هنوز حلنشده باقی مانده اند، طرفین درباره یک نقشه راه به توافق رسیدند.
نجفی تأکید کرد که ایران به اجرای صادقانه تعهدات خود طبق مفاد نقشه راه متعهد است و به تایید آژانس طبق توافق انجام شده در نقشه راه، توضیحات مکتوب خویش و اسناد مربوطه برای حل و فصل کلیه موضوعات باقیمانده بین ایران و آژانس را ارائه داده است.
سفیر ایران در آژانس در عین حال بر تعهدات متقابل آژانس در قبال ایران و نیز ضرورت راز داری آن پافشاری کرد و در این زمینه تذکر داد که نقشه راه یک توافق دو سویه است که طبق آن آژانس نیز تعهدات روشنی دارد. اصل محرمانه بودن، یکی از عناصر مهم نقشه راه است. آژانس همچنین به رعایت نگرانیهای امنیتی ایران متعهد است.
او ادامه داد: با توجه به تجربههای تلخ گذشته که برخی از اطلاعات طبقهبندی شده به خارج از آژانس درز کرد و با نظر به کوششهای جاسوسی جدی صورت گرفته توسط سازمانهای اطلاعاتی بد نام که حتی اعمال جنایی و تروریستی مانند ترور دانشمندان را به منظور دستیابی به اهداف شیطانی خود مرتکب شدند، آژانس باید کوششهای خود در زمینه حفاظت از اطلاعات محرمانهای را که در خلال اجرای نقشه راه و برجام به آگاهیاش رسانده میشود را دو چندان کند. ایران هیچگونه غفلتی در افشای اطلاعات طبقهبندی شده را نخواهد پذیرفت و درخواست تعدادی از اعضای شورای حکام برای دریافت چنین اطلاعاتی با رویه استاندارد آژانس مغایرت دارد.
نماینده ایران در آژانس در بخش دیگری از سخنانش از حمایت قاطعانه جنبش غیرمتعهدها از برنامه هستهای صلحآمیز کشورمان و نیز پشتیبانی اکثریت قریب به اتفاق دولتهای عضو آژانس بینالمللی انرژی اتمی از برجام و نقشه راه قدردانی کرد و ادعاهای مطروح شده توسط هیأتهای نمایندگی رژیم صهیونیستی اسراییل، کانادا و امارات متحده عربی را بیاساس خواند.