به گزارش ايرنا، این هشدار در حالی مطرح می شود که «شی» در آمریکا است و کره شمالی احتمالا تا دو هفته دیگر یک موشک دوربرد را در سالگرد تاسیس حزب حاکم کارگر آزمایش خواهد کرد.
رییس جمهوری خلق چین به دنبال دیدارش با «باراک اوباما» رییس جمهوری آمریکا و در مصاحبه مطبوعاتی مشترک خود با او بدون آنکه نامی از «کره شمالی» ببرد، گفت: چین خود را به عاری سازی منطقه شبه جزیره کره از سلاح هسته ای و برقراری صلح در این ناحیه از جهان متعهد می داند.
با این حال وی در بخش دیگری از سخنانش پا را فراتر گذاشت و گفت که چین با هر اقدامی که مغایر با قطعنامه های شورای امنیت سازمان ملل باشد و باعث تنش در شبه جزیره کره شود، مخالفت می ورزد.
اگر چه رییس جمهوری چین به صراحت به نام کره شمالی اشاره نکرد، اما همین کافی بود تا مساله هشدار رهبر چین به کره شمالی دستمایه رسانه های خبری منطقه شود.
در همین ارتباط خبرگزاری یونهاپ از کره جنوبی می نویسد: تاکنون سابقه نداشته است یکی از رهبران چین در ملاء عام با این شدت از کره شمالی انتقاد کند.
این گزارش ادامه می دهد: روابط چین و کره شمالی به گرمی سابق نیست و این هشدار هم ثابت می کند مناسبات سیاسی در حد مطلوبی قرار ندارد.
روزنامه «کوریا هرالد» چاپ سئول نیز نوشته است: به نظر می رسد که چین با گرمتر شدن روابطش با کره جنوبی تمایل زیادی به توسعه روابط با کره شمالی نشان نمی دهد.
این گزارش ها حاکی است که در نشست های مربوط به کره شمالی در ماه های گذشته در چین، نمایندگانی از پیونگ یانگ حضور نداشته اند.
از سوی دیگر قرار است مراسم سالگرد تاسیس «حزب کارگر» کره شمالی، دهم اکتبر (18 مهر) در پیونگ یانگ برگزار شود اما از مقام های چین کسی در فهرست مدعوین نیست.
چین اصولا مستقیما به کره شمالی در موضع گیری هایش اشاره نمی کند و عمدتا از همه طرف ها دعوت می کند خویشتنداری پیشه کنند.
چین تقریبا یگانه متحد کره شمالی و کشوری است که سوخت و مواد غذایی و کمک های مالی در اختیار این کشور قرار می دهد اما پس از پایان مذاکرات هسته ای شش جانبه در اواخر سال 2008 و آزمایش اتمی سال 2013 این کشور روابط دوجانبه به شدت تیره شده است.
از سوی دیگر رییس جمهور جدید چین پیش از آنکه دیداری با مقام های کره شمالی داشته باشد به کره جنوبی سفر کرد و با «پارک گئون هی» همتای کره ای خود برای توسعه روابط دو کشور به توافق رسید. ضمن آنکه «پارک» نیز ماه گذشته به چین سفر کرد و میهمان «شی» بود.
به نظر می رسد که بی ثبات شدن مرزهای چین با کره شمالی هم در هشدار اخیر بی تاثیر نباشد.
«هونگ لی» سخنگوی وزارت امور خارجه چین در مصاحبه ای در پکن به تیراندازی در منطقه مرزی این کشور با کره شمالی در استان «جی لین» در 18 سپتامبر (27 شهریور) اشاره کرده که باعث زخمی شدن دو سرباز چینی شده است.
اگرچه او نگفت که این تیراندازی از کجا بوده اما خبرگزاری یونهاپ کره جنوبی گزارش کرده است که بر اساس اطلاعات دریافتی سربازانی از کره شمالی به سوی یک خودروی حامل سربازان چینی تیراندازی کرده اند.
با این وصف سخنگوی دستگاه دیپلماسی چین حاضر به نام بردن از کره شمالی نشد اما ضمن تایید این حادثه اعلام کرد که تیمی از بازرسان سازمان امنیت عمومی راهی منطقه مرزی شده اند تا مساله را بررسی و منشا تیراندازی را شناسایی کنند.