به گزارش ايرنا، محسن سلیمانی روز دوشنبه گفت: جلگه میناب یکی از حاصلخیزترین جلگههای کشور است که درختان خرما و مرکبات زیادی دارد اما امروزه در معرض تهدید پدیده فرونشست قرار دارد.
وی با بیان این که باغهای زیادی در جلگه میناب در حال نابودی است اظهار کرد: در پی فرونشت در جلگه میناب نه تنها باغهای خرما و مرکبات مرغوب منطقه در حال نابودی است بلکه دشتهای پیرامونی و فراتر از آن منطقه نیز تحت تاثیر قرار گرفته است.
مدیر پروژه حفاظت از تالابهای ایران تاکید کرد: در برخی از نقاط، فرونشست تا عمق 10 متر در زمین دیده میشود که باید مورد توجه جدی مسئولان قرار گیرد زیرا اگر این پدیده در منطقه توسعه یابد قطعا خسارات زیادی به همراه خواهد داشت.
وی گفت: فرونشست زمین در جلگه میناب و اطراف تالاب رود شور و شیرین و حرای میناب ماحصل احداث سد در بالادست این دشت است، با احداث سد بر روی رودخانه میناب و سازههای اقماری آن مانع ورود سیلاب به جلگه شدهاند.
سلیمانی ادامه داد: آب رودخانه میناب بدون در نظر گرفتن حقابه پایین دست به شهر بندرعباس منتقل شده است، علاوه بر این چاههای عمیق و نیمه عمیق زیادی برای تامین آب شرب و کشاورزی در جلگه احداث شده است که در نهایت بهرهبرداری بیرویه و مدیریت ناصحیح منابع آبی موجب بروز پدیده فرونشست شده است.
وی گفت: به فرماندار شهرستان میناب پیشنهاد شده است تا کمیته بحران تشکیل شود چون فرونشست زمین نه تنها باغهای اطراف را تهدید میکند بلکه به گونهای شهرستان میناب را هم تحت تاثیر قرار میدهد.
سلیمانی با بیان این که به نظر میرسد پدیده فرونشست هنوز در استان جدی گرفته نشده است، افزود: اگر هر چه زودتر فکری برای این پدیده اندیشیده نشود و مدیریت نادرست منابع اصلاح نشود در آیندهای نه چندان دور به فاجعهای تبدیل خواهد شد هرچند اثرات آن امروزه نیز قابل مشاهده است.
وی با بیان این که در این میان تالاب شور و شیرین و حرای میناب هم مورد تهدید قرار گرفتهاند، اظهار کرد: البته موضوع فقط تالاب نیست بلکه جلگه بالادست تالاب است که زندگی و معیشت تعداد زیادی از مردم به آن وابسته است که دارد تحت تاثیر این شرایط قرار میگیرد زیرا اکنون بخش عمدهای از جلگه حاصلخیز میناب در منطقه از دست رفته است.
جلگه میناب بیش از ۱۰۰ هزار سال قدمت دارد، بنیان شهر میناب را به زمان ساسانیان نسبت میدهند اما بعضی از اسناد تاریخی موجود نشان میدهد این شهرستان از قدمتی بیش از ۲۵۰۰ سال برخوردار است.
از میناب با نامهای مینو، مینا، هرمز و هارموز نیز نام برده شده است.
فرونشست پدیدهای است که به علت برداشت بیرویه از منابع آبهای زیرزمینی رخ میدهد، در این حالت زمین آبهای میان بافتهای خود را از دست میدهد و به اسفنجی که حالت جمع شده به خود گرفته تبدیل میشود که در این شرایط زمین فرو میرود که به اصلاح میگویند زمین فرونشست کرده است.