تالاب جازموريان با 330هزار هكتار وسعت، عرصه وسيعي است كه حوضه آبخيز آن بيش از 6ميليون هكتار را شامل ميشود. احداث سد در بالادست بدون درنظر گرفتن حقابه، نيز برداشت بيرويه آب از سفرههاي زيرزميني ازيك سو و از سوي ديگر، كاهش نزولات جوي و خشكساليهاي پياپي باعث كاهش آب اين تالاب شد بهطوري كه از دهه 70 آب اين تالاب رو به افول گذاشت و درسال 76خشكشدن اين تالاب قابل پيشبيني بود و اكنون اين تالاب بهطور كامل خشك شده و به كانون بحران گردوغبار تبديل شده است.
به گزارش ايسنا، رئيس سازمان حفاظت محيطزيست اكنون ميگويد كه احياي تالاب جازموريان يكي از برنامههاي پيشبيني شده استان در برنامه ششم توسعه است و بايد كارهاي مطالعاتي و اعتبارات مرتبط با آن انجام شود. ابتكار با بيان اينكه مشكلات امروز جازموريان بهعلت سالها بيتوجهي و حتي انكارمسائل و مشكلات اين منطقه بوده است، خاطرنشان كرد: امروز جازموريان سهم قابل توجهي در توليد گرد وغبار كشور دارد.
ابتكار با بيان اينكه بايد يك برنامه زمانبندي، اعتبارات،شكل مديريت كار و... براي احياي تالاب جازموريان صورت گيرد، ادامه داد: معتقدم بايد يك مدير ملي براي اين بحث تعيين و كارها طبق برنامهريزي انجام شود و بايد الگوي درياچه اروميه و هامون، درباره جازموريان نيز اجرايي و دنبال شود تا بتوان اعتبارات كافي براي اين امر درنظر گرفت و از تجربيات خوب در اين خصوص استفاده كرد.