به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، معماری دست کند، معنی آن برای زندگی امروز چیست؟، متروکهشدن شهرهای دست کند ماترا ایتالیا و پترا اردن و جذب توریسم و فعالیتهای زیرزمینی در شهرهای بزرگ اروپایی در قرن 19، طبیعت و ثروت ملتها از جمله مقالات دیگری هستند که در بخش بینالملل دومین همایش بینالمللی معماری دست کند ارایه شدند.
ژان - پل لوب معمار و انسانشناس در مقاله خود به عنوان معماری دست کند، معنی آن برای زندگی امروز چیست؟ بیان میکند: در حوزه معماری بومی، معماری دست کند نسبت به سنتهای دیگر در مقابل روندهای تخریبی مقاومتر بوده است.
فاو میافزاید: برای سالهای زیادی پژوهشگران از حوزههای مختلف با علاقه این سنت معماری را مطالعه کردهاند. این مطالعات باعث به وجود آمدن سیاستهای حفاظتی و دانش بیشتر درباره این سازهها شد و در اروپا به حفظ خیلی از محوطهها کمک کرد.
انواع دیگر توسعه مانند توسعه گردشگری هم معمولاً به همراه این فعالیتها به وجود آمدند. اگرچه گاهی این فعالیتها همراه با انتقاد بوده است، اما همین فعالیتها محوطهها را نجات دادند و این میراث را جاودان کردند و این کار باید ادامه پیدا کند.
معماری دست کند ،جنگ جهانی اول
پیتر کولودزیژیک و مارسین کارنوویتز از دانشگاه جاگیلونیاین و کراکف، لهستان در مقاله خود با عنوان "معماری دست کند جنگ بزرگ (جهانی اول)، دولومیت های ایتالیا " به بررسی محتوا، کاربری و نقشی که این فضاها در جنگ بازی میکردند و نیز اثری که در چشم انداز و حافظه از خود برجای گذاشتهاند میپردازند.
پناهگاهها و شهرهای زیرزمینی فرانسه و کاپادوکیه
جروم تریوله و لورن تریوله در مقاله خود با عنوان "پناهگاههای زیرزمینی و شهرهای زیرزمینی در فرانسه و کاپادوکیه" به بررسی دو مورد از شهرهای زیرزمینی که شامل اتاقهایی با راهروهای متصل و دارای تجهیزات حیاتی و سیستمهای دفاعی بود، میپردازند.
درمقاله این دو پژوهشگر آمده است: مطالعه خصوصیات معماری و نظم کلی این شبکهها اجازه میدهد تا نحوه دفاع و زندگی در این فضاها را بازسازی کنیم. مقایسه نشان میدهد که تفاوت حاضر بین این دو گروه جغرافیایی از شهرهای زیرزمینی نتیجه دو نوع متفاوت از تطابق انسانها در پاسخگویی به یک نیاز واحد، است.
تاثیر ثبت یونسکو درشهرهای ماترا و پترا
پیترو لاریانو درمقاله خودبا عنوان "تأثیر ثبت یونسکو، از ترک گسترده ساکنان تا جذب توریسم در شهرهای ماترا در ایتالیا و پترا در اردن " مینویسد: ماترا در جنوب ایتالیا و پترا در اردن شهرهای دست کندی هستند که در دل صخرهها ایجاد شدهاند.
وی میافزاید: ماترا و پترا هر دو در زمانهای مختلف و به دلایل متفاوت متروک شده بودند. امروزه هر دو در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شدهاند و از مراکز مهم جذب گردشگر به شمار میروند. هر دو این شهرها به عنوان یک اثر مهم باستانشناسی مورد بازسازی و مرمت قرار گرفتهاند. او مینویسد: علاوه بر تفاوتهای تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی، مقایسه این دو مرکز شهری باستانی و مطالعه مشابهتهای آنها با یکدیگر این فرصت را به دست میدهد تا فهم بهتری از موضوع بحران و مهاجرت شهری به دست آوریم.
تحلیل مقایسهای این دو روند سقوط شهری بر پایه عوامل انسانشناختی، اقتصادی و طبیعی، تفسیر جدیدی از تراکم اکوسیستمهای خاص و فرهنگها که زیر فشار محیطی، اقتصادی و فرهنگی قرار میگیرند، به دست میدهد. موفقیتی که به عنوان تأثیر ثبت جهانی در یونسکو شناخته شده، تأثیر گردشگری را بر روی این روند تخمین میزند.
فعالیتهای زیرزمینی شهرهای بزرگ درقرن 19
آندره گیلرم از مؤسسه حفاظت از هنرها و صنایع پاریس مقالهای با عنوان "فعالیتهای زیرزمینی در شهرهای بزرگ اروپایی طی قرن نوزدهم: طبیعت و ثروت ملتها" به دومین همایش بینالمللی دست کند ارایه کرد.
وی دراین مقاله مینویسد: تحولات قرن نوزدهم شهرهای بزرگ اروپا را متراکم تر کرد. لندن، پاریس و امستردام که محل تولد انقلاب صنعتی بودند ویژگیهای جذابی داشتند که بیشتر تولیدات را به سوی خود جذب میکردند. ریشه قدرت اقتصادی آنان، پتانسیل فضاهای زیرزمینی آنها بود.
گیلرم در ادامه مینویسد: هزینه تجارت در این فضاها نسبتاً کمتر و مصرف انرژی نیز در آنها پایینتر بود. به قول یک ضرب المثل، زندگی در فضاهای زیرزمینی محفوظ میماند. این محلهها شبکههای مختلف انجام فعالیتهای جدید شهری بودند.
خرده صنعتگران و خانوادههایشان و همچنین فقرا و مستمندان و آنهایی که همواره در حال کوچ بودند دراینگونه محلهها تحت بدترین شرایط بهداشتی زندگی میکردند. این افراد درآمد خو د را با زندگی دراین فضاها بیشتر میکردند اما زودتر از بقیه هم میمردند.
در دومین همایش بینالمللی دست کند که به همت پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری برگزار شد اندیشمندان و پژوهشگران داخلی و خارجی مقالاتی در زمینه معماری دست کند ارایه دادند.