به گزارش ایرنا «محمد اشرف غنی» در این یادداشت تصریح کرده است که «در بیانیه این جانب به مناسبت تجلیل از روز عاشورا، خطای لفظی صورت گرفت و با آن که از نظر شرعی این نوع از خطاها بخشوده است، از بارگاه الهی مغفرت و از مردم مسلمان کشور بالخصوص عزاداران حسینی معذرت می خواهم.»
رییس جمهوری افغانستان همزمان با روز عاشورای حسینی با حضور در مسجد جامع و حسینیه نبی اکرم (ص) در شهر کابل، سخنرانی کرد. اشرف غنی سخنان خود را از متن مکتوب خواند.
وی در سخنان خود از حضرت امام حسین (ع) به جای نواده رسول خدا به عنوان نواده خدا یاد کرد.
اشرف غنی در سخنان خود گفت که عاشورا مظهر آزادی و آزادگی است؛ عاشورا مکتب رهایی بخش و ایستادگی در برابر بی عدالتی، استبداد و ظلم است؛ نواده رسول خدا حضرت امام حسین (ع) و یاران فداکارش در این روز، درس ایثار، فداکاری، شجاعت و پایمردی را به جهانیان آموخت.
وی افزود: تجلیل از عاشورا، تجلیل از عدالت طلبی و ایستادگی در برابر استبداد است؛ پیام انقلاب امام حسین، جهان شمول است و به هیچ عصر و زمان، به هیچ ملت و کشور خاص، به هیچ دین و مذهب معین تعلق ندارد؛ بلکه پیامد این انقلاب تاریخی برای همه جهانیان و مخاطب این فریادِ رسای عدالت خواهی، تمام بشریت است.
رییس جمهوری افغانستان گفت: امام حسین (ع) وقتی دید که دین جدش خاتم انبیا (ص) در خطر است و ظلم و تجاوز بر اسلام چیره می شود، قیام کرد. او در برابر استبداد و تشتت مبارزه کرد. او به زورگویی و اِجحاف جواب رد داد و فریاد زد: «اگر دین جدم رسول خدا با کشته شدن من و خانواده ام زنده می ماند، پس ای شمشیرها مرا پاره پاره کنید.»
وی افزود: عاشورا برای جهان اسلام پیام واضح و مشخص دارد. ابعاد تربیتی دارد، ابعاد شخصیتی دارد، ابعاد حکومتی دارد، ابعاد انسانی و بشری دارد؛ تا آنجا که گاندی مصلح بزرگ هند برای نجات کشورش از استعمار آن روز انگلیس گفت که اگر بخواهیم هند را نجات دهیم و مردم آن را سربلند سازیم، باید از حسین ابن علی درس بگیریم.
رییس جمهوری افغانستان گفت: اهداف بلندی که عاشورا برای بشریت دارد، به تازگی در بحث های جهانی شدن مطرح شده است. در حالی که آن حضرت چهارده قرن قبل، اهداف عالی «مبارزه با جور و ستم»، «ایثار و فداکاری برای رسیدن به هدف» و «وحدت و یکپارچگی» را با شهادت خود و یارانش به بشریت آموخت.
وی افزود: نهضت عاشورا، آشکارا این درس را به بشریت می دهد که زندگی با ظلم، خودش مرگ است. زمانی که عدالت و بیدادگری در جامعه حاکم باشد، انسان های مسؤول نمی توانند خاموش بنشینند. زمانی که حقوق انسان تحت هر نامی از سوی زورداران و استبداد گران پایمال می شود، باید مبارزه کرد.
اشرف غنی گفت که هدف امام حسین (ع) نجات جامعه مسلمان بود. او این هدف را با کشته شدن خود و اسارت خانواده اش به پیش برد و تا آخرین رمق حیات با جهالت مبارزه کرد؛ از برادران خود گذشت، از فرزندان خود گذشت، از یاران خود گذشت و سرانجام، مرگ سرخ را به زندگی تحت ستم ترجیح داد.
رییس جمهوری افغانستان به عنوان یک اهل تسنن در سخنان خود به مناسبت روز عاشورای حسینی در جمع ارادتمندان حضرت اباعبدالله الحسین تصریح کرد که «قیام امام حسین (ع) سرمشق زندگی ما و توجه به ارزش های دینی واخلاقی است.»
علاوه بر رییس جمهوری افغانستان، «عبدالله عبدالله» رییس اجرایی دولت این کشور، «محمد سرور دانش» معاون دوم ریاست جمهوری، «محمد حنیف اتمر» مشاور امنیت ملی، «محمد محقق» معاون رییس اجرایی دولت افغانستان، «احمد ضیا مسعود» نماینده فوق العاده رییس جمهوری در امور اصلاحات و حکومت داری خوب، شماری از وزیران کابینه و تنی چند از اعضای نمایندگان مجلس شورای ملی نیز در آیین های سوگواری عاشورای حسینی حضور یافتند.
آیین های سوگواری عاشورای حسینی در مساجد و خیابان های استان های مختلف افغانستان به ویژه در شهرهای «هرات»، «مزارشریف»، «کابل»، «غزنی»، «قندهار»، «ارزگان» و «بدخشان» و شهرستان «جلال آباد» از توابع استان ننگرهار با حضور گسترده مردم مسلمان برگزار شد.
مساجد «خاتم النببین»، «الزهرا»، «اباصالح المهدی» و «امام زمان (عج)» و زیارتگاه سخی در غرب کابل از شلوغ ترین محل های برگزاری آیین های عزاداری امام حسین (ع) بود و ارادتمندان آن حضرت در پایتخت افغانستان، نماز ظهر عاشورا را در میدان شهید مزاری در زیر باران شدید اقامه کردند.
آمار دقیقی از اهل تسنن و تشیع افغان ها در دست نیست اما مسلمانان پیرو این مذاهب، پس از پشت سر گذاشتن فراز و نشیب های فراوان در این کشور توانسته اند الگویی از زندگی مسالمت آمیز را به نمایش بگذارند.