به گزارش ایرنا، اتحادیه بینالمللی حفظ طبیعت اعلام کرده است که اگر این روند ادامه یابد، 36 تا 57 درصد از 15 هزار گونه تخمین زده شده در آمازون در خطر انقراض خواهند بود.
تحقیقات این دانشمندان در گسترهای به وسعت 5٫5 میلیون کیلومترمربع از جنگلهای برزیل، پرو، کلمبیا، ونزوئلا، اکوادر، بولیوی، سورینام و گینه فرانسه انجام شده است.
این تحقیقات، با بررسی حدود هزار و 500 نمودار جنگلی از نقشههای فعلی و آینده آمازون به دست آمده است. این نقشهها، تعداد و گونههای درختانی را که احتمالا تا اواسط قرن کنونی منقرض میشوند، پیشبینی کردهاند.
نایجل پیتمن، متخصص حفظ زیست بوم در موزه شیکاگو گفت: بسیاری از گونههایی که در خطر نابودی هستند روزانه به وسیله ساکنان آمازون استفاده میشوند و بسیاری دیگر برای اقتصاد منطقه حیاتی هستند.
وی افزود: درختهایی که در معرض خطر انقراض قرار دارند، گونههایی مانند گردوی برزیلی و نخل هستند که زندگی ساکنان آمازون به میوه، دانه، پوشال و خواص دارویی آنان وابسته است. این درختان نقش مهمی در پایداری خاک و تعدیل آب و هوا ایفا میکنند.
پیتمن ادامه داد: درست است که این تهدید جدی است اما باید به خاطر داشته باشیم که بیش از 85 درصد از جنگلهای آمازون هنوز دست نخورده هستند.
هانس تر استیج، اکولوژیست مرکز گونههای زیستی هلند گفت: دانشمندان از چندین دهه گذشته در مورد از بین رفتن جنگلهای آمازون اعلام خطر کرده بودند.
وی افزود: بررسیها نشان میدهند نابودی جنگلها در آینده نیز ادامه خواهد یافت اما در این میان مساله امیدوارکننده این است که سرعت نابودی جنگلها در 10 سال گذشته به طور چشمگیری کاهش یافته است.
محققان میگویند اگر فضای سبز، منابع طبیعی و زمینهای منطقه آمازون به درستی مدیریت شوند، حفظ بخش زیادی از گونههای در معرض خطر ممکن خواهد بود.
مطالعات پیشین نشان میدهند مساحت جنگلهای آمازون 12 درصد کاهش یافته است و تا سال 2050 حدود 28 درصد دیگر کاهش مییابد.
نتایج این تحقیقات در نشریه پیشرفتهای علم منتشر شده است.