به گزارش ایکنا به نقل از العالم، قرارداد مربوط به واگذاری این مسجد تاریخی متعلق به دوره قاجار، به زودی میان وزارت فرهنگ ارمنستان و سفارت جمهوری اسلامی ایران در ایروان امضا خواهد شد.
به گفته «هاسمیک بوغوسیان» وزیر فرهنگ ارمنستان، ایران از ساختمان مسجد کبود به عنوان مرکز فرهنگی استفاده خواهد کرد. طبق یک تصمیم دیگر دولت ارمنستان، مالکیت مسجد کبود و زمین اطراف آن با جمهوری ارمنستان است.
این مسجد در فهرست دولتی آثار غیرمنقول تاریخی و فرهنگی این کشور قرار دارد. مسجد جامع کبود ایروان در سالهای 1375 تا 1379 شمسی توسط بنیاد مستضعفان ایران و با نظارت سازمان میراث فرهنگی توسط استادکاران تبریزی مرمت شد.
این اثر تاریخی که تنها مسجد و مدرسه شهر ایروان است، در حدود سال 1179 هجری قمری، مطابق با سالهای 65 ـ 1764 میلادی توسط «حسینعلی خان ایروانی» والی ایروان بنا شد.
محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی کشورمان به تازگی اعلام کرد: کارشناسان و متخصصان ایرانی برای مرمت و تهیه پرونده ثبت جهانی مسجد کبود ایروان عازم ارمنستان میشوند.
وی افزود: پس از سفر معاون اول رئیس جمهوری و رئیس و مسئولان ارشد سازمان میراث فرهنگی به ارمنستان قرار شد اقدامات مرمتی، حفاظتی و تهیه پرونده ثبت جهانی مسجد جامع کبود ایروان که از جهاتی به مسجد کبود تبریز شباهت دارد توسط کارشناسان و متخصصان ایرانی انجام شود.
وی در خصوص ارزشهای فرهنگی مسجد کبود ایروان اظهار کرد: مسجد جامع کبود ایروان تنها یادگار باقی مانده از قرن هجدهم میلادی (سده دوازدهم هجری قمری) معماری مساجد ایرانی در کشور ارمنستان است که معماری آن الهام گرفته از مسجد کبود تبریز بوده و اثر تاریخی منحصر به فرد و واجد ارزش ملی و جهانی است.
معاون میراث فرهنگی با اشاره به قدمت 250 ساله مسجد ـ مدرسه جامع کبود ایروان، اضافه کرد: مسجد جامع کبود ایروان هم اکنون به دلیل رطوبت بخشهای داخلی بنا و مشکلات نگهداری، دچار آسیبهای مختلف شده است.