ایرنا نوشت: شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی با تصویب قطعنامه پیشنهادی کشورهای 1+5، با اجماع، رای به بستن پرونده ای داد که بیش از یک دهه عامل فشار، تهدید وتحریم علیه ایران بود.
به موجب این قطعنامه پرونده موسوم به پی.ام.دی یا همان مطالعات ادعایی بسته می شود و دستور کار آژانس از بررسی مسائل گذشته وحال ایران معطوف به آینده خواهد شد.
مختومه شدن پرونده ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران به معنی آن است که این پرونده از دستور کار آژانس خارج می شود واین نهاد نظارتی سازمان ملل ازاین پس نظارت بر حسن اجرای برنامه جامع اقدام مشترک(برجام) را در دستور کار قرار خواهد داد.
درهمین زمینه «جان کری» وزیرخارجه آمریکا روزسه شنبه ازتصمیم شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی درخصوص مختومه شدن پرونده مربوط به «ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران» موسوم به «پی ام دی» استقبال کرد.
کری که درروسیه به سر می برد، دربیانیه ای که درمسکو صادر کرد، گفت : از اتفاق نظر اعضای شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی درتصویب قطعنامه ای دررابطه با ارزیابی نهایی 2 دسامبر مدیر کل این آژانس درباره ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای گذشته ایران تقدیر می کنم.
این بیانیه افزود : این تصمیم این امکان را برای آژانس بین المللی انرژی اتمی فراهم می کند تا بر اجرای توافقنامه 14ژوئیه که طبق آن ایران با محدود کردن برنامه هسته ای اش در ازای لغو تحریم ها موافقت کرد، تمرکز کند.
- فليپ هاموند
همچنین «فیلیپ هاموند» وزیر خارجه انگلیس نیز روز سه شنبه ضمن استقبال ازبسته شدن پرونده ادعایی پی ام دی ایران توسط شورای حکام آژانس بین المللی اتمی گفت: این یک روز مهم برای تعامل ما با ایران است.
وزیر خارجه انگلیس افزود : یک تحقیق چهار ساله ازاحتمال وجود ابعاد نظامی برنامه هسته ای ایران مختومه شد و آژانس از هم اکنون می تواند کارش را برروی تایید ورصد اجرای توافق هسته ای تاریخی ایران که در ماه جولای گذشته صورت گرفت، متمرکز کند.
هاموند اضافه کرد: «اجرای کامل توافق همراه با پایبندی ایران با افزایش بازرسی ها و تایید فعالیت ها، موثرترین راه برای اطمینان یافتن از بابت این مساله است که ایران برنامه هسته ای نظامی را دنبال نمی کند و در نتیجه، این امر به تامین امنیت منطقه کمک کرده و اجازه می دهد که ایران بار دیگر با جامعه بین الملل تعاملش را از سر بگیرد.»
او گفت: «ما چشم به راه مشاهده تکمیل فعالیت های موردنیاز باقی مانده از سوی ایران قبل از روز اجرای توافق که می تواند رخ دهد و منجر به لغو تحریم ها شود، هستیم.»
- ولاديمير وورونكوف
«ولادیمیر وورونکوف» نماینده دائم روسیه در سازمان های بین المللی در وین هم با استقبال از بستن پرونده موسوم به پی.ام.دی درباره برنامه هسته ای ایران اعلام کرد: قطعنامه شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی درباره برنامه هسته ای ایران متوازن، سنجیده و جامع است.
وورونکوف روزسه شنبه درباره قطعنامه شورای حکام آژانس اتمی گفت: این سند در راستای طرح برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت برای حل و فصل وضعیت پیرامون برنامه هسته ای ایران تصویب شده است.
وی افزود: طرف روسی چند ماه پیش تنظیم چنین قطعنامه ای را (به گروه 1+5) پیشنهاد کرده بود که تلاش های دیپلماتیک گسترده ای برای پیشبرد این تصمیم انجام گرفت.
نماینده دائم روسیه درسازمان های بین المللی در وین گفت: بدون شک یکی از ارکان این سند، گزارش یوکیا آمانو مدیرکل آژانس بین الملل انرژی اتمی بود که در آن ارزیابی نهایی خود را درباره مسایل حل نشده در برنامه هسته ای ایران اعلام وخاطرنشان کرد که تهران به تمام تعهدات خود در چارچوب نقشه راه توافق شده میان ایران و آژانس در وین به موازات طرح برجام عمل کرده است.
وورونکوف افزود: مدیرکل آژانس بین الملل انرژی اتمی در گزارش خود تاکید کرد که در جریان بازرسی ها در ایران، آژانس هیچ نشانه ای دال بر وجود مواد هسته ای اعلام نشده نیافت. به این ترتیب سوء ظن ها به ایران مبنی برنقض تعهدات این کشور دررابطه با عدم انتشار (سلاح هسته ای) تایید نشد وپرونده موسوم به مطالعات ادعایی تهران در مورد جهات نظامی برنامه هسته ای ایران سرانجام بسته شد.
وی خاطرنشان کرد: قطعنامه تصویب شده از سوی شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی شیوه بکارگیری تضمین های آژانس درایران را به حالت عادی بازگرداند که کاملا با اختیارات این سازمان بین المللی مطابقت دارد.
وورونکوف گفت: به این ترتیب همکاری ایران با آژانس بین المللی انرژی اتمی بر اساس توافقنامه پادمان های آژانس وپروتکل الحاقی و تدابیر داوطلبانه این کشور برای شفاف سازی برنامه هسته ای خود انجام می گیرد.
«یوکیو آمانو» مدیرکل آژانس بین المللی انرژی اتمی نیز پس از پایان نشست شورای حکام در یک کنفرانس خبری گفت که برغم تصویب این قطعنامه، هنوز نقاط خاکستری با ایران وجود دارد.
آمانو در ادامه با بیان اینکه ایران با سرعت و جدیت در حال انجام گام های مقدماتی برای رسیدن به روز اجرای برجام است، گفت: اما رسیدن به این مرحله تنها به سرعت اقدامات ایران وابسته نیست و آژانس هم برای راستی آزمایی از اقدامات ایران، نیازمند زمان است.
همه اینها در حالی است که وزارت خارجه رژیم صهیونیستی حتی پس از تصویب قطعنامه پیشنهادی کشورهای 1+5 به شورای حکام آژانس بین المللی انرژی اتمی، همچنان ازاین تصمیم آژانس بین المللی انرژی اتمی نسبت به مختومه اعلام کردن برنامه ابعاد نظامی احتمالی برنامه هسته ای ایران انتقاد کرد ومدعی شد: هنوز تردیدها درباره برنامه هسته ای ایران به قوت خود باقی است.