به گزارش ایرنا محمد جواد ظریف در نشست خبری مشترک با لوندگ سورسورن وزیر خارجه مغولستان در پاسخ به سوالی پیرامون مصوبه اخیر کنگره امریکا و محدودیت سفر به ایران اظهار داشت: همانطور که قبلا اعلام کردم ما با دولت آمریکا به عنوان نماینده کل آمریکا مواجه هستیم و کاری به کنگره و قوانین آن نداریم. دولت آمریکا وظایف مشخصی را بر اساس مقررات بینالملل، حقوق بینالملل و ضوابطی که بین دولتها وجود دارد، عهده دار است.
وی اضافه کرد: خود دولت آمریکا باید مشکلات داخلیاش را به روشهایی که خودش میداند حل کند و این قاعده روابط بینالمللی است. تصمیم گیری داخلی نمی واند هیچ دولتی را از تعهدات بینالمللیاش مصون کند و یا تعهدات بینالمللی را از دوش یک دولت بردارد؛ این توقعی است که ما از دولت آمریکا داریم.
وزیر امورخارجه با بیان اینکه نامه آقای کری در این زمینه قابل توجه است، گفت: اینکه وزیر امورخارجه ایالات متحده آمریکا رسما اعلام کرده که اجازه نخواهند داد قانون جدید مانعی در جهت اجرای برجام باشد و از امکاناتی که در خود این قانون وجود دارد از جمله امکان عدم اجرای قانون و یا امکاناتی که خارج از قانون وجود دارد، استفاده خواهند کرد.
ظریف اضافه کرد: این یک اعلام سیاست توسط دولت آمریکاست، ما باید ببینیم که این سیاست چگونه اجرا میشود. نحوه اجرای این سیاست و اینکه آیا ایالات متحده در ارائه ویزا تبعیضی قائل میشود و این مسئله تعیین کننده خواهد بود که نقضی صورت گرفته است یا نه.
وزیر امورخارجه ادامه داد: اگر عین قانون کنگره بخواهد رفتار شود حتما نقض برجام است اما اگر دولت از امکانات خود استفاده کند و همانطور که وزیر خارجه آمریکا اعلام کرده مانع از اجرای برجام نخوهد شد؛ باید ببینیم این قانون چگونه اجرا میشود و آن وقت میتوانیم تصمیم بگیریم که نقض صورت گرفته است یا نه.
رئیس دستگاه دیپلماسی همچنین در پاسخ به سوالی درباره نامه اعضای کمیسیون امنیت ملی به شورای عالی امنیت ملی درباره برجام اظهار داشت: من هم در اخبار ملاحظه کردم که گروهی از دوستان در مجلس نامهای به شورای عالی امنیت ملی نوشتهاند؛ البته هیات نظارت بر اجرای برجام که بر اساس نامه مقام معظم رهبری تشکیل شده است، مسئول نظارت بر حسن اجرای برجام هست و وزارت امور خارجه هم یک عضو این هیات است.
وی اضافه کرد: حتما در اولین جلسه هیات نظارت این نامه - اگر به هیات نظارت نوشته شده باشد - مورد بررسی قرار میگیرد و هیات نظارت درباره آن تصمیم گیری میکند.
ظریف گفت: ما هم به سهم خودمان گزارشی از اقداماتی که انجام دادهایم و تحولاتی که در این زمینه صورت گرفته، ارائه میکنیم.
وی با بیان اینکه کماکان پیگیر این مسئله هستیم اظهار کرد: شاید در طول 10 روز گذشته علاوه بر ملاقات حضوری که بنده با آقای کری در نیویورک داشتم، دهها ایمیل و تماس دیگر بین بنده و ایشان و بین همکاران من با همکاران ایشان صورت گرفته است.
وی ادامه داد: همین طور تماسهایی با اتحادیه اروپا در این راستا انجام شد و اعضای 1+5 منافع زیادی دارند که مانع از اجرای چنین قوانین تبعیض آمیزی شوند.
رئیس دستگاه دیپلماسی کشور خاطرنشان کرد: تماسهایی در گذشته بوده و کماکان هم ادامه دارد؛ امیدواریم این روشها مانع از ایجاد هرگونه خللی در اجرای جدی برجام شوند.
ظریف گفت: گزارش به هیات نظارت ارائه خواهد شد و این هیات نظارت است که در نهایت باید تصمیم بگیرد که شرایط چگونه است.
وی در ادامه، درباره روابط دوجانبه ایران و مغولستان گفت: در چهار سال گذشته گفتوگوهای خوبی برای گسترش روابط و همکاریهای دوجانبه داشتیم و در زمینههای علمی، تاریخی و فرهنگی و میراث مشترک تاریخی بحث و تبادل نظر کردیم.
ظریف کشاورزی، انرژی و معدن را از جمله حوزههای اقتصادی عنوان کرد که ایران و مغولستان میتوانند فعالیتها و همکاریهای مشترکی در آن داشته باشند.