به گزارش ایرنا، محمد علی مصطفوی در نشست منطقهای 'طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی' در مشهد افزود: حدود 20 درصد اضافه برداشت از منابع آبهای زیر زمینی کشور مربوط به استان خراسان رضوی است.
وی خاطر نشان کرد: بررسیها نشان داده است که افزون بر 35 درصد از اضافه برداشت آبهای زیرزمینی کشور مربوط به سالهای 1384 تا 1389 است که شورای عالی آب کشور در این مدت تعطیل بوده است.
به گفته وی در سالهای گذشته دشتهای بسیار در کشور مانند نیشابور و میناب با فرونشستهای بزرگ روبرو شده و حتی آثار تاریخی سرزمین فارس با خطر مواجه شدهاند.
مصطفوی افزود: بررسیها نشان می دهد 76 درصد اضافه برداشت از منابع آبهای زیر زمینی کشور یعنی حدود 92 میلیارد متر مکعب مربوط به 17 سال گذشته بوده است.
وی اظهار کرد: سیاست گذاریهای ناکارآمد و نادرست، کاهش بارندگیها، عدم نگرش سیستمی، توسعه صنایع نیازمند آب زیاد در مناطق کم آب و رایگان کردن آب در سالهای گذشته بحران آب را در کشور ایجاد کرده است.
وی ادامه داد: هم اکنون بیش از 85 درصد مناطق ایران خشک، بیابانی و فرا بیابانی است و فقط 15 درصد شرایط مرطوب را داراست که عمده مصارف آب نیز در مناطق خشک و بیابانی است.
مصطفوی با اشاره به روند کاهش بارندگیها و بروز خشکسالی در ایران از 47 سال گذشته تاکنون گفت: در سه دهه اول این مدت متوسط بارندگیهای کشور 250 میلی متر و میزان روان آبهای سطحی 104 میلیارد متر مکعب بوده است.
وی افزود: روند کاهش بارشها و روان آبها از آن زمان تاکنون ادامه دارد به طوریکه در هفت سال گذشته متوسط بارشها به کمتر از 214 میلیمتر و متوسط روان آبها به کمتر از 45 میلیارد متر مکعب میرسد.
وی اظهار کرد: در سال آبی گذشته متوسط بارندگی در کشور به 197 میلی متر و روان آبها به 40 میلیارد متر مکعب کاهش یافت.
وی با اشاره به تشکیل شورای عالی آب از سال 1389 به دنبال هشدارهای خطر گفت: در دولتهای نهم و دهم هفت جلسه شورای عالی آب در کشور تشکیل شد در صورتی که در دولت یازدهم تاکنون 14 جلسه این شورا با هدف بررسی منابع آب و چگونکی هدایت درست و منطقی تشکیل شده است.
مدیر کل دفتر حفاظت و بهرهبرداری منابع آب و امور مشترکان شرکت منابع آب ایران با تاکید بر فرمایشات رهبر معظم انقلاب پیرامون استفاده از ظرفیت شورای عالی آب افزود: در این راستا پروژهها و اقدامات مربوطه، طرح احیا و تعادل بخشی آب و ممنوعیت توسعه کشاورزی در دشتهای ممنوعه با همکاری وزارت نیرو، جهاد کشاورزی، سازمان مدیریت و برنامهریزی و وزارت کشور در حال اجراست.
وی پرهیز از جزیرهای عمل کردن در مدیریت منابع آب را مورد تاکید قرار داد و گفت: ناهماهنگی در این زمینه پذیرفته شده نیست و تمام بدنه وزارت نیرو در اجرای طرح تعادل بخشی و مدیریت منابع زیرزمینی مسئول هستند.
همایش منطقهای طرح احیا و تعادل بخشی منابع آب زیرزمینی به مدت یک روز با حضور مدیران ستادی وزارت نیرو و شرکت مدیریت آب ایران در مشهد برگزار شد.