به گزارش ایسنا، رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان دوشنبه شب 28 ديماه در برنامه نگاه یک که به صورت مستقیم با مردم در ارتباط با برجام و دستاوردهای حاصل از آن سخن می گفت در پاسخ به صحبتهای مجری این برنامه که ابراز تشکر مردم از ظریف را به وی اعلام کرد، گفت: بنده نیز از مردم خوبمان برای حمایتها و مقاومتها و همچنین دعاهایی که در طول دو سال و نیم گذشته برای تیم مذاکره کننده هسته ای کشورمان انجام دادند تشکر و قدردانی می کنم.
ظریف ادامه داد: دستاورد حاصله را خدمت مقام معظم رهبری، مردم عزیز ایران، ایثارگران و خانوادههای شهدای هستهای که در روز گذشته (یکشنبه) این توفیق را داشتیم که در خلال مصاحبه مطبوعاتی رییس جمهور خدمت آنها شرفیاب شویم تبریک می گویم.
وی با اشاره به مذاکرات صورت گرفته در چند سال اخیر گفت: آنچه که اتفاق افتاد این بود که جمهوری اسلامی ایران توانست با قدرت منطق در برابر 6 قدرت که خود را به غلط نماینده جامعه جهانی می دانند بنشیند، گفتوگو کند و از حقوق و خواسته ملت ایران دفاع کند.
ظریف با اشاره به نتایج حاصل از این مذاکرات و تامین منافع ملت ایران در این چارچوب افزود: همه این توفیقات مرهون پایداری و انتخاب هوشمندانه مردم است آنها با مقاومت خود در طی سالهای گذشته اجازه ندادند که طرف مقابل احساس کند می تواند خواسته خود را به ملت ایران محقق کند.
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان بار دیگر با تشکر از مقام معظم رهبری اظهار کرد:ایشان با دید پدرانه و مشوقانه ما را در این جریان هدایت کردند، دعا کردندو آقای رییس جمهور نیز در این زمینه کمک های زیادی را انجام دادند.
ظریف با اشاره به فرصت ایجاد شده برای کشور در نتیجه اجرای برجام تصریح کرد: ما باید از این فرصت به نحو مطلوب استفاده کنیم. همه مردم باید از این فرصت استفاده کنند و شریک این فرصت هستند و اکنون تمام کسانی که در عرصه فناوری و مذاکره زحمت کشیدهاند می توانند در برابر این ملت بزرگ احساس کنند که مقداری دین خود را به این مردم ادا کردهاند.
در ادامه این گفتوگوی تلویزیونی که از شبکه یک سیما پخش می شد ظریف در پاسخ به سوال مجری برنامه مبنی بر اینکه در روز شنبه 26 دی ماه که روز اجرای برجام بود چه احساسی داشتید گفت: روز آخر روز دشواری بود به این دلیل که جمهوری اسلامی ایران اقدامات و تعهدات لازم را انجام داده بود و برخی از بحث ها و کارهای فنی در مورد مشخصات برنامه آینده باقی مانده بود. 7- 8 ساعت طول کشید که توانستیم توافق همه را کسب کنیم.
وی با اشاره به برخی از اختلافاتی که بعضا در جریان مذاکرات بین گروه 1+5 و حتی کشورهای غربی، عضو این گروه پیش آمده است تصریح کرد: گروه 1+5 یک مجموعه منسجمی نیست گرچه در سال های گذشته به نحوی تلاش کرده بودند که اختلافات درونی خود را بپوشانند ولی در طول این دو سال و نیم مذاکرات شاهد این بودیم که در داخل خود آنها اختلافاتی هست و حتی کشورهای غربی عضو گروه 1+5 در مواردی با یکدیگر اختلافات اساسی پیدا می کردند.
وزیر خارجه کشورمان با بیان اینکه در این دور نیز اختلافاتی بین آنها ایجاد شد ادامه داد: این احتمال وجود داشت که کار عقب بیفتد و همکاران ما زحمات سختی را کشیدند که این اتفاق نیفتد . قرار بود که ساعت 11 و نیم صبح به وقت وین به دیدار آقای آمانو برویم و بعد در حدود ساعت 12 الی 12 و نیم بیانیه مشترک از سوی خانم موگرینی و من قرائت شود ولی کار ساعاتی به تعویق افتاد.
ظریف با بیان اینکه در این مذاکرات در همه مراحل کار خداوند یار و همراه مردم و نمایندگان این مردم در طول مذاکرات بود ادامه داد: همان طور که گفتم قرار بود این اتفاق در ساعت حدود 12 و نیم صبح رخ دهد ولی کار تا ساعت 9 و نیم شب به وقت وین به طول انجامید و یکی از طرفهای عضو گروه 1+5 گفته بود که اگر شنبه نشد وقت همچنان هست و می توان کار را دوشنبه و یا سه شنبه انجام داد.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان با بیان اینکه در وین غیر از وزرای خارجه ایران و آمریکا وزرای دیگری نبودند و یکی از طرفهایی که در وین نبود گفته بود که چه عجلهای برای انجام کار هست افزود: ما از این موضوع نگران شده بودیم و به خاطر این که برخی نتوانسته بودند در وین حضور پیدا کنند برخی از این مسایل ایجاد شده بود. در حدود ساعت 9 و نیم شب مکالمه چند جانبه تلفنی انجام دادیم و توانستیم که موضوع را حل کنیم. وقتی این موضوع حل شد احساس کردیم که بار سنگینی را که بر دوش ما بود برداشته شده است.
وی با بیان اینکه ایران تعهدات خود را اجرا کرده بود و این نگرانی وجود داشت که با توجه به سابقههای قبلی طرف مقابل تعهدات خود را نقض کند ادامه داد: البته ما در این راستا تدابیر لازم را اندیشیده بودیم که این اتفاق نیفتد و این اتفاق هم نمی افتاد ولی ممکن بود که تاخیراتی ایجاد شود.
رییس دستگاه دیپلماسی کشورمان گفت: موضوعی بود که نیاز بود در مورد آن صحبت شود ولی در متون تغییری ایجاد نشد و نیاز به صحبت بود به نحوی که همه احساس کنند در مذاکرات نقش داشتند.
ظریف با اشاره به اینکه بانکهایی که در برجام نام آنها ذکر شده بود که با اجرای برجام از لیست تحریمها خارج شود این موضوع در مورد آنها اتفاق افتاد ادامه داد: بانک سپه و بانک صادرات به دلایل غیر هستهای تحریم شده بودند ولی ما توانستیم در جریان این مذاکرات بانک سپه را نیز از لیست تحریمها خارج کنیم.
وی با بیان اینکه این دو بانک به دلایل غیر هستهای تحریم شده بودند ادامه داد: با مذاکراتی که انجام شد به این نتیجه رسیدیم که بانک سپه از طریق شورای امنیت قبل از اجرایی شدن برجام از لیست تحریمها خارج شود و این موفقیت بزرگی بود در واقع کل برجام اجرا شد و اقدامات فراتری نیز صورت گرفت.
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان با بیان اینکه تصمیم گیری در مورد بانک سپه در کمیتهای با عنوان 1737 در شورای امنیت صورت می گرفت ادامه داد: این کمیته باید تصمیم می گرفت که بانک سپه از صحنه خارج شود و در همین راستا از چند روز قبل بین اعضای خود یادداشتی را پخش کرده بود و اگر با این یادداشت کشورهای عضو کمیته تا ساعت 7 صبح روز شنبه به وقت نیویورک مخالفت نمی کرد این امر عملیاتی می شد که این ساعت برابر با ساعت یک و نیم بعد از ظهر در وین و 3 و نیم بعد از ظهر در تهران بود.
وی ادامه داد: آن طور که ما برنامه را چیده بودیم این بود که اجرای برجام در ساعت 12 الی 12 و نیم آغاز شود و اگر این اتفاق در همان ساعت رخ می داد قضیه رفع تحریم بانک سپه نیز منتفی میشد و تحریمهای آن لغو نمی شد لذا تاخیر ایجاد شده باعث شد که ما از این مرحله بگذریم. تقریبا ساعت 11 و نیم صبح به وقت وین بود که یکی از همکاران در نیویورک به ما پیامک فرستاد که تا یک ساعت و نیم دیگر صبر کنید که موضوع بانک سپه نیز درست شود. با توجه به این موضوع ما باید به آقای آمانو می گفتیم که مقداری در ارائه بیانیه آژانس صبر کند ولی همان طور که دیدیم روند به لطف خداوند به نحوی پیش رفت که این مسائل نیز حل شد.
ظریف با بیان اینکه تا حدود ساعت 9 و نیم شب به وقت وین ساعتهای سختی برای همکاران ما گذشت ادامه داد: خوشبختانه در جریان این مذاکرات در چند مسیر کارها پیش رفت و توفیقات خوبی نصیب ملت ایران شد.
وی با اشاره به اینکه برجام ساعت 9 و نیم شب به وقت وین اجرایی شد و این توفیق بزرگی بود ادامه داد: برخی این نگرانی را داشتند که طرف مقابل تعهداتش را انجام ندهد و یا آژانس در مورد اقدامات ایران اعلام راستی آزمایی نکند ولی خوشبختانه امور همه به نحو مناسب پیش رفت. از طرف دیگر بانک سپه نیز که به خاطر مسایل غیر هستهای تحریم شده بود از لیست تحریمها خارج شد.
وزیر خارجه کشورمان با بیان اینکه ما بحث بانک سپه را به عنوان پروژه جداگانه دنبال کرده بودیم ادامه داد: در جریان پیشبرد توافق انجام شده و اجرای برجام در کنار مباحث تکنیکی، بحث مذاکرات و سیاست نیز امر مهمی بود چنان که شما مشاهده می کردید که در روزهای آخر تماس ها و گفتوگوهای زیادی انجام میشد ولی خوشبختانه این ها به نتیجه رسید.
وی با بیان اینکه امیدوارم مشکل بانک صادرات نیز در آینده حل شود و تحریمهای این بانک نیز برطرف شود به موضوع تبادل زندانیان بین ایران و آمریکا و رفع محدودیتهای قانونی برای برخی از شهروندان ایرانی نیز اشاره کرد گفت: تعدادی از ایرانیهایی که مشکل آنها حل شد و یا از زندان آزاد شدند مقیم آمریکا هستند و یا دو تابعیتی هستند ولی مهم این است که ایرانی هستند و وظیفه ماست که از حقوق ایرانیان در نقاط مختلف جهان حمایت کنیم.
ظریف با اشاره به آزادشدن 4 زندانی ایرانی آمریکایی از سوی ایران افزود: در برابر ازادشدن آنها 7 ایرانی نیز که برخی از آنها 10 سال محکومیت داشتند از زندان آزاد شدند. یکی از آنها 10 میلیون دلار نیز جریمه شده بود و ما توانستیم مشکل آن را نیز حل کنیم و این برای اولین بار بود که رییس جمهور آمریکا یک فرد را که به نظر ما ناحق زندانی شده بود هم بخشید و هم در کنار آن از جریمه ای که داشت گذشت و آن را نیز بخشید.
وی با بیان اینکه 7 نفر دیگر از ایرانیها نیز بودند که مدت زندان خود را سپری کرده بودند ولی محدودیتهایی برای آنها وجود داشت و ما توانستیم محدودیتهای آن را نیز رفع کنیم ادامه داد: 14 هموطن نیز که تحت تعقیب اینترپل بودند و فرضا اگر از ایران خارج می شدند پلیس اینترپل می توانست آن ها را دستگیر کند و با محدویتها و ممنوعیت هایی روبرو بودند مشکل آنها نیز حل شد.
ظریف در ادامه صحبت های خود به هریک از پرونده های قدیمی بین ایران و آمریکا اشاره کرد و گفت: این پرونده از 37 سال پیش بین ایران و آمریکا لاینحل مانده بود و ما این احتمال را می دادیم که اگر از این فرصت برای حل این پرونده که در ارتباط با خرید تجهیزات نظامی از زمان شاه از آمریکا بود استفاده نکنیم حل این پرونده به مانند قبل طول بکشد.
وی با اشاره به ابعاد این پرونده افزود: یکی از بعدهای این پرونده حساب امانی بود و پولی بود که از زمان شاه به آمریکا برای خرید تجهیزات نظامی داده شده بود و بعد دوم نیز ادوات نظامی بود که ما در آمریکا داشتیم. در مورد قسمت اول 400 میلیون دلار اصل پول به همراه یک میلیارد و 300 میلیون دلار غرامت و بهره به ایران بازگردانده می شود.
این دیپلمات عالی رتبه کشورمان نیز تصریح کرد: در مورد بخش دوم این پرونده نیز آمریکایی ها تعهد دادند که در کوتاه ترین مدت این موضوع را حل و فصل کنند.
ظریف در پاسخ به این سوال که آیا ما می خواهیم این ادوارت را از آمریکایی ها بگیریم گفت: این ادوات عمدتا از رده خارج شده اند ولی ما در مورد آن ها ادعاهایی داریم که باید بررسی و حل و فصل شود.
وی با بیان اینکه 37 سال بود همکاران ما در بخشهای مختلف کشور به دنبال حل و فصل این پرونده بودند، ادامه داد: خوشبختانه این پرونده در مسیر گفتوگو و توافق حل شد و یک میلیارد و 700 میلیون دلار به کشور بازگردانده می شود.
ادامه دارد.....