اين گزارش كه از سوي كميسارياي عالي سازمان ملل در امور پناهندگان منتشر شد، همچنين ميافزايد كه طي اين مدت دستكم 3ميليون و 900هزار نفر هم از خانه و شهر خود آواره شدهاند و در جستوجوي فضاي امن به ديگر مناطق عراق پناه بردهاند. حدود يكميليون نفر از اين افراد را كودكاني تشكيل ميدهند كه در سن مدرسه هستند و طي اين مدت از تحصيل محروم بودهاند.
گروه داعش كه ابتدا بهعنوان بخشي از القاعده عراق فعال بود، پس از بروز درگيريهاي سوريه از القاعده جدا شد، به دولت اسلامي عراق و شام (داعش) تغيير نام داد و با بروز درگيريهاي داخلي سوريه در سال2011، براي مبارزه با دولت بشار اسد روانه سوريه شد. اواخر سال2013 اما اين گروه بار ديگر به عراق بازگشت و بخشهايي از شمال و غرب آن را به تصرف در آورد. در گزارش سازمان ملل آمده كه طي اين مدت نيروهاي داعش بيش از 3هزار و 500نفر از مردم كه بيشتر آنها زن و كودك بودهاند را بهعنوان برده مورد سوءاستفاده قرار دادهاند.
گزارش سازمان ملل آمار ارائه شده را تقريبي دانسته و اعلام كرده كه آمار واقعي بسيار بالاتر از اين ميتواند باشد. در اين گزارش آمده: «گروه داعش همچنان به خشونتهاي سازماندهي شده و گسترده خود ادامه ميدهد. اقدامات اين گروه را ميتوان بهعنوان جنايت جنگي، جنايت عليه بشريت و همچنين نسل كشي درنظر گرفت.» براساس اين گزارش، نيمي از آمار 19هزار نفري كه از زمان حمله داعش به عراق تا آخرماه اكتبر2015 (كمتر از 3ماه قبل) كشته شدهاند، مربوط به بغداد بوده است. همچنين گروه داعش در شهر موصل، پايگاه اصلياش در شمال عراق، بين 800تا 900كودك را از خانواده هايشان جدا كرده تا آنها را پس از آموزشهاي نظامي بهعنوان نيرو مورد استفاده قرار دهد.
آخرين گزارشهاي سازمان ملل نشان ميدهد حدود 500هزار نفر از مردم عراق بهدليل ادامه جنگ و درگيري در كشورشان به ديگر كشورها گريختهاند كه مجموع تعداد آوارههاي عراق را به بيش از 4ميليون نفر افزايش ميدهد. بخش اعظم اين افراد طي يك سال گذشته همراه با آوارگان سوريه راهي اروپا شدهاند. بيش از يك ميليون پناهجو از طريق تركيه و با عبور از آبهاي مديترانه خود را به اروپا رساندهاند كه بيشتر آنها از اتباع عراق و سوريه هستند.