به گزارش خبرگزاری فرانسه دانشمندان در اسلوونی در مقالهای در ژورنال پزشکی نیوانگلند گزارش کردند که بقایای ویروس زیکا را در مغز یک جنین سقط شده دچار میکروسفالی-جمجمه و مغز بهطور غیرمعمول کوچک- یافتهاند.
به گفته مادر این نوزاد که اهل اروپا بود، احتمالاً در برزیل به ویروس زیکا آلوده شده بود. شیوع ویروس زیکا در قاره آمریکا در سال گذشته در برزیل شروع شد و بعد به سایر کشورهای آمریکای لاتین و کارائیب گسترش یافت و همزمان اوجگیری موارد میکروسفالی در برزیل مشاهده شد.
این پژوهشگران که در بیمارستان لیوبلیانا در پايتخت اسلووني کار میکنند، در اعلامیهای گفتند که این پژوهش «دلیلی بر اثرات جنینی ویروس زیکا است.»
آنان افزودند، این نتیجهگیری بر مبنای «حضور ویروس در بافت مغز و نبود هیچ علت دیگری» برای بدشکلی مغزی این کودک است.
از طرف دیگر به گزارش رویترز سازمان جهانی بهداشت هم روز جمعه 12 فوریه (23 بهمن) اعلام کرد که رابطه احتمالی میان ویروس زیکا و دو اختلال عصبشناختی، میکروسفالی و نشانگان گییان باره، در طول چند هفته آینده باید ثابت شود.
افزایش ناگهانی در نقایص جنینی همزمان با شیوع ویروس زیکا باعث شد که سازمان جهانی بهداشت بر ای مقابله با این ویروس منتقلشونده بهوسیله پشه وضعیت اضطراری بهداشتی جهانی اعلام کند.
این سازمان همچنین گفت، در حال حاضر دانشمندان در سازمانهای دولتی ایالاتمتحده و یک شرکت بیوتکنولوژی هندی در حال در مسابقه برای تولید واکسنی برای زیکا در خط مقدم قرار دارد.
این سازمان افزود: «زنانی که باردار هستند باید درباره طرحهای مسافرتشان با پزشکشان مشورت کند و به تأخیر انداختن سفر به هر منطقهای را که عفونت زیکا در آن بهطور محلی رخ میدهد، مدنظر قرار دهد.»
برزیل که مرکز شیوع ویروس زیکا بود که اکنون به بیش از 30 کشور گسترش یافته است، میزبان المپیک ریوی 2016 است که انتظار میرود صدها هزار ورزشکار، مقام ورزشی و تماشاگران در آن حضور یابند.
ماری-پل کینی، معاون نظامهای بهداشتی و ابداع مدیرکل سازمان جهانی بهداشت، در یک گردهمايي خبری گفت: «به نظر میرسد ارتباط میان ویروس زیکا و میکروسفالی بیشتر و بیشتر محتمل میشود. بنابراین به نظر من تا چند هفته دیگر با انجام چند بررسی دیگر این رابطه ثابت شود.»
کینی گفت: «بررسیها بر روی زنان باردار حامل ویروس زیکا در امریکای لاتین که قرار است نوزادانشان را به دنیا آورند، باید بهزودی شواهدی در این مورد در اختیار بگذارد و دادههای دیگری نیز از بررسیها در پلینزی فرانسه و کیپ ورد بهدستآمده است.»
کینی گفت، مناطقی که دچار شیوع ویروس زیکا هستند، همچنین شاهد افزایش موارد بیماری عصبشناختی گییان- باره بودهاند. او گفت: «رابطه سببی مستقیم میان زیکا و این بیماری هنوز باید ثابت شود، اما با توجه همراهی زمانی و مکانی به نظر میرسد، چنین رابطهای وجود داشته باشد.»
نشانگان گییان-باره که در آن دستگاه ایمنی بدن به بخشهایی از دستگاه عصبي حمله میکند، باعث ضعف تدریج عضلات پاها، دستان و بالاتنه و گاهی فلج کامل میشود.
سازمان جهانی بهداشت همچنین دوباره تأکید کرد که درباره ویروس زیکا محدودیت مسافرتی کلی اعلام نمیکند، اما افزود: «بر اساس آخرین شواهد عفونت با ویروس زیکا در حین بارداری ممکن است با میکروسفالی در نوزادان ارتباط داشت باشد، بنابراین سازمان جهانی بهداشت توصیه میکند زنانی که باردار هستند و شریک زندگیشان درباره سفر به مناطقی ویروس زیکا شیوع دارد، احتیاط بیشتری کنند.»