به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، سجاد پاکگهر مدیر داخلی موزه هفت تپه این مطلب را در جریان بازدید خبرنگاران از موزه هفت تپه مطرح کرد.
او موزه هفت تپه را مجهزترین آزمایشگاه کشور دانست که دو هدف را دنبال میکند.
وی نخستین هدف این آزمایشگاه را شناخت مواد و مصالح کهن اعلام کرد و گفت: اینکه عیلامیان از چه موادی در ساخت مصالح و ملات استفاده کردهاند، ترکیب آجرها چیست، با چه درجهای پخته شدهاند و... پرسشهایی است که در این آزمایشگاه به آنها پاسخ داده شده است.
به گفته او، با رسیدن به نتایج مطلوب و به دست آمده از آزمایشاتی که در این آزمایشگاه صورت میگیرد میتوانیم در نوشتن تاریخ علم کمک کنیم.
این کارشناس، دومین هدف راهاندازی آزمایشگاه هفت تپه را تولید مواد و مصالح بهینه مرمتی اعلام کرد و افزود: با این هدف اگر بخواهیم در مرمتها از خشت و کاهگل استفاده کنیم از نوع بهینه آن استفاده میکنیم.
به گفته او، در آزمایشگاه هفت تپه آجرهای مختلفی با خاکهای متنوع و رنگهای گوناگون در شرایط مختلف تولید میشود که در نهایت آنهایی را که از هر لحاظ شبیهتر به آجرهای به کار رفته در چغازنبیل هستند برای مرمت انتخاب میكنند.
وی در ادامه با اشاره به فعالیتهایی که در کارگاه مرمت موزه هفت تپه صورت میگیرد تصریح کرد: آثار بدست آمده از کاوشهای مختلف نظیر گل نوشتهها، ظروف سفالی و... در این کارگاه مرمت میشوند.
پاکگهر در ادامه آزمایشگاه موزه هفت تپه را مجهزترین آزمایشگاه کشور دانست و گفت: پایگاه میراث جهانی چغازنبیل اولین پایگاه میراث فرهنگی کشور است که برای ساخت سایر پایگاهها الگو شده است.
مسئول پژوهشی پایگاه میراث جهانی چغازنبیل با اشاره به تاریخچه کشف محوطه تاریخی هفت تپه گفت: هنگام بررسی منطقه به منظور تسطیح اراضی و کشت نیشکر در سال 1340 تا 1341 شمسی ساختارهایی از معماری نمایان و در نتیجه کار تسطیح متوقف شده و مراتب به موسسه باستانشناسی اطلاع داده شد و کار کاوش در این منطقه به سرپرستی دکتر نگهبان آغاز شد.
به گفته او، کاوشها در هفت تپه از سال 1344 تا 1357 انجام و طی آن مجموعهای شامل ساختمان آرامگاه، ساختمان شماره یک و دو کشف شد.
پاكگهر با بیان اینکه کار ساخت موزه هفت تپه در سال 1349 آغاز و در سال 1351 به اتمام رسید افزود: در سال 1357 کار فعالیت موزه متوقف و اشیا به تهران منتقل شد و مکان آن به بیمارستان سپاه و ارتش برای مداوای رزمندگان تبدیل شد.
این کارشناس با بیان اینکه در سال 1371 - 1372ساختمان موزه ساماندهی و وسایل مربوط به جنگ از آن خارج شد تصریح کرد: در سال 1377 سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، تصمیم به راهاندازی پایگاهی به منظور حفظ اثر میراث جهانی چغازنبیل گرفت.
او موزه هفت تپه را نزدیکترین مکان به این اثر باستانی نام برد و افزود: بر اساس تفاهمنامهای که بین میراث فرهنگی، بنیاد اعتباری ژاپن، موسسه کراتر فرانسه و یونسکو بسته شد موزه هفت تپه به عنوان مرکز مطالعات پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه در نظر گرفته شد.