این ویروس به افزایش ناگهانی در تولد نوزادان با سرهای بهطور غیرطبیعی کوچک یا میکروسفالی در برزیل و پلینزی فرانسه مربوط شده است. این سازمان وابسته به سازمان ملل در مواجهه با شیوع ویروس زیکا وضعیت اضطرار جهانی اعلام کرده است، هرچند که هنوز دلیل قطعی دراینباره که ویروس زیکا علت ایجاد این نقصان مغزی در نوزادان است، در دست نیست.
به گزارش آسوشیتدپرس سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد یک گروه مشورتیاش توصیه کرده است که کارآزماییهای میدانی بیشتری بر روی پشههای تغییر ژنتیکی دادهشده که قبلاً در کارآزماییهای کوچکی در کشورهایی ازجمله جزایر کیمن و مالزی آزمایش شدهاند، انجام شود.
سازمان جهانی بهداشت در اعلامیهای گفت: «این سازمان با توجه بهشدت بحران زیکا کشورهای مبتلا را تشویق میکنند که استفاده از رویکردهای قدیمی و جدید برای کنترل پشهها را بهعنوان فوریترین وسیله دفاعی تشدید کنند.»
سازمان جهانی بهداشت میگوید که دستکم ۳۴ کشور، عمدتاً در آمریکای جنوبی در بحران اخیر دچار شیوع ویروس زیکا شدهاند.
در همین حال، اتحادیه اروپا روز سهشنبه ۱۶ فوریه (۲۷ بهمن) وعده داد که ۱۰ میلیون یورو (۱۱.۲ میلیون دلار) اعتبار برای پژوهش درباره پشهها و ویروس زیکا در برزیل - کانون شیوع بیماری- اختصاص دهد. در همین حال مارسلو کاسترو، وزیر بهداشت برزیل با نمایندگان ۲۴ کشور اروپایی در برازیلیا، پایتخت برزیل دیدار کرد.
فادلا چائیب، سخنگوی سازمان جهانی بهداشت نیز اعلام کرد که هفته آینده، مارگرت چن، مدیرکل این سازمان به برزیل سفر خواهد کرد تا درباره زیکا و میکروسفالی با کاسترو و سایر مقامات این کشور دیدار خواهد کرد.
سازمان جهانی بهداشت میگوید در تجربیات قبلی آزاد کردن حشرات عقیم بهوسیله سایر سازمانهای وابسته به سازمان ملل برای کنترل آفات کشاورزی مورد استفاده قرار گرفته است.
این سازمان پشههای آئدیس آجیپتی را که ویروس زیکا - و نیز سایر بیماریها ازجمله بیماریهایی مانند دنگی و تب زرد - را منتشر میکنند، پشههای «مهاجمی» خواند که ا ز «حملات پنهانی» برای گزیدن افراد استفاده میکنند و یادآور شد که این پشه «توانایی فراوانی در سازگاری» از خود نشان داده است.
شرکت بیوتکنولوژی بریتانیایی اوکسیتک ماه گذشته اعلام کرد که آزمایشها در برزیل در سال ۲۰۱۵ نشان داده است که پشههای بهطور ژنتیکی تغییر دادهشده عقیم باعث کاهش ۸۲ درصدی لارو یک نوع پشه ناقل بیماری در یکی از محلات شهر پیراسیکابا شدهاند. این پشههای تغییر ژنتیکی دادهشده بیماری را منتشر نمیکنند، چراکه فقط پشههای ماده انسانها را میگزند.