به گزارش ایرنا، مسعود عتقی با اشاره به اینکه خورشید در آسمان به صورت یک دایره دیده می شود و هر دایره دارای یک مرکز است، گفت: در اولین از روز از فصل بهار از انطباق مرکز خورشید با نقطه اعتدال بهاری، نوروز ایرانی آغاز می شود و بهار طبیعت نیز حادث می گردد.
وی افزود: در این زمان طول روز و شب در سراسر کره زمین با هم برابر است که با گذشت روزهای بهار؛ طول روز بیشتر و طبیعتا از طول شب کاسته می شود.
عتیقی با این یادآوری که ایرانیان باستان از این تغییرات طول شب و روز به خوبی آگاهی داشتند، افزود: دوایر استوای آسمان و دایره البروج ( مسیر حرکت ظاهری خورشید بر کره آسمان) با یکدیگر زاویه 23 و نیم درجه می سازند و از برخورد این دو دایره با یکدیگر، دو نقطه تقاطع که یکی اعتدال بهاری و دیگری اعتدال پاییزی است، ایجادمی شوند.
وی ادامه داد: بدیهی است در حالی که بهار در نیمکره شمالی در کشور آغاز می شود، نیمکره جنوبی در آستانه فصل خزان پاییز قرار دارد؛ بنابراین فصول در طرفین شمالی و جنوبی کره زمین عکس یکدیگر اتفاق می افتد.
عتیقی خاطر نشان کرد: نقطه اعتدال بهاری به علت حرکت تقدیمی زمین(هر 26 هزار سال) در جهت عقربه های ساعت در فضا جابجامی شود و به استقبال خورشید می رود که ظاهرا خلاف جهت عقربه های ساعت در کره آسمان جابجامی شود، تا در نتیجه سال اعتدالی که از سال نجومی قدری کوتاه تر است، ایجاد شود.
مدیر انجمن نجوم آماتوری ایران گفت: در آغاز بهار ، خورشید بین صورت فلکی سطل آب(دلو) و ماهی(حوت) است.