به گزارش ایرنا ، «اسماعیل قهرمان » رئیس مجلس تركیه كه عضو حزب حاكم عدالت و توسعه است در كنفرانسی كه از سوی اتحادیه نویسندگان و كارشناسان كشورهای اسلامی تحت عنوان «تركیه جدید و قانون اساسی جدید» در استانبول برگزار شد، گفته بود: تركیه یك كشور اسلامی است و باید یك قانون اساسی جدید بر اساس دین اسلام و حذف لائیسیته تدوین شود.
روز گذشته (سهشنبه 7 ارديبهشت) تظاهرات گروهی در مقابل مجلس تركیه علیه بیانات رئیس مجلس موجب تشنج و مداخله پلیس گردید و حزب حاكم عدالت و توسعه اعلام كرد : از پیشنهاد رئیس مجلس در باره حذف لائیسیته از قانون اساسی این كشور منصرف شده و چنین چیزی قابل اجرا نیست.
در شرایطی كه روز چهارشنبه بحث هواداران پیشنهاد رئیس مجلس و مخالفان آن در داخل حزب حاكم و بین احزاب سیاسی موجب بروز بحثهای تند و واكنشهای متفاوت شده است ، «رجب طیب اردوغان » به صف طرفداران لائیسیته پیوست.
شبكههای تلویزیونی تركیه اظهارات رئیس جمهوری تركیه در جریان سفر وی به كرواسی در واكنش به پیشنهاد رئیس مجلس را درصدر اخبار نیمروزی خود قرار دادند.
اردوغان گفت : رئیس مجلس، دیدگاه و افكار شخصی خود را درباره بحثهای مرتبط با قانون اساسی تركیه بیان كرده است؛ دیدگاه من و برنامه ای حزب حاكم (عدالت و توسعه) كه من موسس آن هستم، نیز به صورت صریح بیان شده است.
وی افزود: هنگام تاسیس حزب عدالت و توسعه، ما همه نظامهای لائیك، اعم از نظام انگلوساكسون و دیگر نظامهای اروپایی را بررسی كردیم و دیدگاه حزب (عدالت و توسعه) را در برنامه آن گنجاندیم.
اردوغان گفت: دولت نباید متكی به دین مشخصی باشد و با همه ادیان و باورها باید رفتاری مساوی داشته باشد مثلا اردوغان یك مسلمان است ولی دولت تركیه لائیك است و مفهوم واقعی لائیسیته نیز همین است.
روز گذشته همزمان با انتشار خبر پیشنهاد رئیس مجلس تركیه برای حذف لائیسیته از قانون اساسی تركیه در رسانه ا و تشدید موج اعتراضها علیه رئیس مجلس، این بار« مصطفی شن توپ» رئیس كمیسیون قانون اساسی مجلس تركیه با انتشار بیانیهای اعلام كرد كه حذف لائیسیته از قانون اساسی تركیه نه تنها ممكن نیست بلكه بحث در مورد آن نیز غیر قابل قبول است.