به گزارش دويچه وله، شماری از رسانههای آلمان از جمله روزنامه زود دویچه، اشپیگل آنلاین و شبکههای رادیوتلویزیونی شمال و غرب آلمان به نقل از محافل دولتی در برلین صبح روز چهارشنبه (۲۷ آوریل/ ۸ اردیبهشت) گزارش دادند که فرد جدیدی به ریاست سرویس اطلاعات خارجی آلمان (BND) منصوب شده است.
یک سخنگوی دولت آلمان صبح چهارشنبه این گزارشها را نه تایید و نه تکذیب کرده بود. او توضیح در این باره را به کنفرانس خبری نمایندگان دولت در روز چهارشنبه در برلین ارجاع داد.
ساعاتی بعد اما خبرگزاریها اعلام کردند که دولت آلمان خبر تغییر شیندلر را تایید کرده است.
از برونو کال، یکی از مدیران اداری وزارت دارایی آلمان به عنوان فرد جایگزین گرهارد شیندلر نام برده شده است. برونو کال ۵۳ سال دارد و حقوقدان است.
برخی رسانهها او را فرد مورد اعتماد ولفگانگ شویبله، وزیر دارایی و یکی از اعضای بانفوذ دولت آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان معرفی کردهاند.
گرهارد شیندلر ۶۳ سال دارد و از ۲۰۱۲ در راس سرویس اطلاعاتی آلمان قرار دارد؛ دستگاهی که ۶۵۰۰ همکار ثابت دارد.
ساعاتی پیش از اعلام خبر تغییر گرهارد شیندلر، او همراه با آنگلا مرکل، صدراعظم آلمان از مرکز حفاظت مشترک در برابر ترور در برلین دیدار کردند.
در این دیدار توماس دِِمزیر، وزیر کشور، پتر فرانک، دادستان کل، هانس گیورگ ماسن، رئیس دادگاه قانون اساسی و هولگر مونش، رئیس اداره جنایی و نیز روسای پلیس و ستاد ارتش آلمان نیز حضور داشتند.
- گمانهزنیها در باره علت برکناری شیندلر
اواسط سال میلادی گذشته پس از آنکه فاش شد سرویس اطلاعاتی آلمان علیه کشورهای دوست و به نفع آژانس امنیت ملی آمریکا (NSA) جاسوسی میکرده، گرهارد شیندلر زیر فشار قرار گرفت.
در این گزارشها گفته میشد که سرویس اطلاعاتی آلمان در ایستگاه شنود خود در باد آیبلینگ (Bad Aibling)، سالهای طولانی به آژانس امنیت ملی آمریکا برای خبرچینی از مقامات کشورهای دوست اروپایی مانند فرانسه، لهستان، اتریش، دانمارک و کرواسی و نیز سیاستمداران اتحادیه اروپا کمک کرده است.
براساس گزارشهای روزنامه زود دویچه و شبکههای رادیوتلویزیونی شمال و غرب آلمان، دولت آلمان برای تغییر گرهارد شیندلر زیر فشار بوده است و عوامل مختلفی در این تغییر نقش داشتند.
این رسانهها میگویند نتایج کار کمیته تحقیق پارلمان آلمان درباره فعالیت آژانس اطلاعاتی آمریکا نشان داد که امر کنترل و نظارت در سرویس اطلاعاتی آلمان دارای کاستی بوده است. این کاستیها حتی پیش از تصدی گرهارد شیندلر بر دستگاه اطلاعاتی آلمان وجود داشته است، بنابراین زمان تغییر فرار رسیده بود.
علاوه بر این تجدید سازمان از پیشبرنامهریزی شده سرویس اطلاعاتی آلمان نیز در تغییر رئیس آن نقش داشت. همچنین موضوع امنیت سایبری اکنون بهطور قابلتوجهی در کانون توجه سرویس اطلاعاتی آلمان قرار گرفته است.
به گفته رسانههای آلمان، زمان برای چنین تغییرات و اصلاحاتی در ساختار سرویس اطلاعاتی آلمان در دو سال و نیم باقیمانده از دوره ریاست شیندلر، تنگ و ناکافی بود.
اشپیگل آنلاین درباره تغییر رئیس سرویس اطلاعاتی آلمان نوشته است، هم به دلیل اصلاحات و تغییرات ساختار جاری در سرویس اطلاعاتی و هم به دلیل خطر تروریسم اسلامی، دولت مرکل با تغییر گرهارد شیندلر میخواست پیام روشنی از "آغازی تازه" در این زمینه بدهد. به نوشته این پایگاه خبری، در باره سلامت جسمانی گرهارد شیندلر نیز شایعاتی مطرح است.