به گزارش ایرنا، به منظور ایجاد بستر مناسب برای تقویت زمینههای مشارکت، همفکری، تصمیمسازی، برنامهریزی و همکاری دانشجویان در امور صنفی و حفظ و پیگیری حقوق و حریم دانشجویی، شورای صنفی دانشجویان با حمایت دانشگاهها و مراکز آموزش عالی کشور، بر اساس مفاد این آییننامه تشکیل میشود که بخشهایی از این آییننامه به شرح زیر است:
- حقوق صنفی
بر اساس این آییننامه، حقوق صنفی به مجموعهای از امور مرتبط با دانشجو در محدوده فضاهای دانشگاهی، مانند امور رفاهی و خدماتی دانشجویی، تغذیه، امور خوابگاه و سکونت دانشجویان، امور تربیتبندی دانشجویان و نحوه ارایه خدمات آموزشی مرتبط با دانشجویان اطلاق میشود.
- شوراهای صنفی مجاز به موضعگیری سیاسی نیستند
شوراهای صنفی مجاز به انجام فعالیت و موضعگیری سیاسی و همکاری، همسویی و حمایت از تشکلها و جریانهای سیاسی داخل و خارج دانشگاهها نیستند.
در این آییننامه شوراهای صنفی، به صورت واحد، موسسه، شورای نظارت و شورای مرکزی نظارت، تعریف شده و هدف از تدوین این شیوهنامه، بهبود وضعیت امور صنفی رفاهی دانشجویان و کمک به ایجاد شرایط و فضای مناسبتر برای تحصیل، فعالیت و سکونت دانشجویان و تلاش برای شناسایی، طرح و رفع نقائص صنفی دانشجویان دانشگاه و افزایش آگاهی دانشجویان نسبت به حقوق و تکالیف دانشجویی عنوان شده است.
- روش انتخابات شورای صنفی
بر اساس این آییننامه، هر واحد دانشگاهی دارای یک شورای صنفی است که اعضای آن از طریق انتخابات به مدت یک سال انتخاب میشوند. بنا بر شیوهنامه مذکور، شورای خوابگاه خواهران و برادران میبایستی به صورت مجزا تشکیل شود.
- چگونگی تامین بودجه شوراهای صنفی
بودجه مورد نیاز برنامههای شورای صنفی که اجرای آن مستلزم هزینه است با تایید معاون دانشجویی در چارچوب این آییننامه، از ردیف اعتبارات دانشجویی و رفاهی یا دیگر منابع مالی موسسه / واحد وفق مقررات تامین میشود.
- شرایط عضویت در شوراهای صنفی
بر اساس این گزارش، هر دانشجویی که یک نیمسال تحصیلی را در مقطع کارشناسی طی کرده و حکم قطعی محکومیت در کمیته انضباطی نداشته و حداقل معدل کل وی در مقطع کارشناسی 13، در مقطع کارشناسی ارشد 15 و در مقطع دکتری 17 باشد و نیمسال پیشین مشروط نشده و یا اینکه دو نیمسال مشروطی آموزشی غیرمتوالی نداشته باشد می تواند داوطلب عضویت در شورای صنفی باشد.
همچنین دانشجویان متقاضی عضویت در شوراهای صنفی نباید عضویتی در شورای مرکزی تشکلهای اسلامی دارای مجوز در موسسه داشته باشند و مدت باقیمانده از دوران تحصیل با احتساب ترمی که در آن انتخابات برگزار میشود، کمتر از دو ترم نباشد.
- چگونگی قطع عضویت افراد در شورای صنفی
بر اساس این آییننامه، دانشجویان مقاطع تحصیلات تکمیلی از ابتدای ورود به موسسه امکان شرکت در انتخابات را دارا هستند و در صورت هر گونه محکومیت قطعی عضو شورای صنفی در شورای انضباطی، عضویت وی لغو میشود.
انتخابات شورای صنفی با رأی 25 درصد کل آراء (کل دانشجویان واحد) رسمیت مییابد و شرط انتخاب داوطلبین، کسب نصف به علاوه یک آرای مأخوذه است و در صورت عدم کسب آرای لازم، انتخابات به دور دوم کشیده شده و کسب اکثریت نسبی آرای مأخوذه ملاک انتخاب افراد خواهد بود.
- زمان برگزاری انتخابات شورای صنفی
همچنین انتخابات شورای صنفی در سال اول طی یک ماه پس از ابلاغ آئیننامه و شیوهنامه در سالهای بعد در فرصت یک ماهه اردیبهشت ماه برگزار خواهد شد و برگزاری انتخابات شورای صنفی بر عهده کمیته اجرایی انتخابات است که مطابق شیوهنامه تشکیل خواهد شد.
به منظور نظارت بر حسن اجرای انتخابات شورای صنفی، کمیته نظارت بر انتخابات، زیر نظر شورای نظارت موسسه مطابق شیوهنامه تشکیل می شود.
- نظارت و مرجع رسیدگی به تخلفات
مرجع نظارت بر فعالیتها و رسیدگی به تمام امور مربوط به شوراهای صنفی دانشجویان در سطح موسسه، شورای نظارت است که از رئیس موسسه «رئیس»، مسئول نهاد نمایندگی مقام معظم رهبری در موسسه، معاون دانشجویی موسسه «دبیر»، معاون آموزشی موسسه، معاون مالی، پشتیبانی موسسه، مدیرکل امور دانشجویی موسسه، رئیس مرکز مشاوره دانشجویی موسسه و یک نماینده از شورای فرهنگی موسسه تشکیل شده است.
همچنین یک عضو هیأت علمی با حکم رئیس موسسه برای مدت یک سال، دو عضو از میان شورای صنفی موسسه با پیشنهاد دبیر شورای نظارت و حکم رئیس موسسه برای مدت یک سال دیگر اعضای شورای نظارت را تشکیل می دهند.
- شورای نظارت حداقل هر دو ماه باید یک بار تشکیل جلسه دهد
شورای نظارت حداقل هر دو ماه یک بار تشکیل جلسه داده و جلسات آن با حضور اکثریت اعضاء رسمی است و مصوبات آن با رأی اکثریت حاضر، معتبر است.
- شرایط تفویض برخی از اختیارات به شورای صنفی
شورای نظارت موسسه میتواند به پیشنهاد هر یک از معاونین و با تایید رئیس موسسه، برخی از اختیارات مدیریتی و اجرایی مرتبط با دانشجویان را تا هر زمانی که صلاح میدانند به شورای صنفی تفویض کند.
- معاونت دانشجویی وظیفه نظارت بر فعالیتهای شورای صنفی
همچنین معاونت دانشجویی موسسه به عنوان دبیر شورای نظارت، وظیفه نظارت بر فعالیتهای شورای صنفی را بر عهده داشته و در صورت احراز تخلف، پرونده را جهت تصمیمگیری در شورای نظارت ارائه کرده و شورای نظارت ظرف مدت حداکثر یک ماه، در خصوص پرونده اظهارنظر خواهد کرد.
- حکم به انحلال شورای صنفی
بنابراین آییننامه در صورتی که شورای نظارت موسسه، حکم به انحلال شورای صنفی دهد، معاونت دانشجویی موظف است تمام مدارک را به همراه گزارش کامل به شورای مرکزی نظارت ارسال و در صورت عدم درخواست تجدیدنظر از شورای مذکور، حداکثر ظرف مدت یک ماه نسبت به برگزاری انتخابات مجدد در موسسه اقدام کند.
- مرجع ابلاغ شیوهنامه آییننامه
شورای مرکزی نظارت، مرجع تفسیر این آئیننامه، تهیه و ابلاغ شیوهنامهها و دستورالعملهای اجرایی آئیننامه، تجدیدنظر در آرای شورای نظارت موسسه، سیاستگذاری و برنامهریزی در مورد شوراهای صنفی، شورای مرکزی نظارت است.
- اعضای شورای مرکزی نظارت
شورای مرکزی نظارت از معاون وزیر و رئیس سازمان امور دانشجویان وزارت علوم، تحقیقات و فناوری «رئیس شورا»، رئیس صندوق رفاه دانشجویان «نایب رئیس»، معاون امور دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان «دبیر شورا»، مدیرکل امور دانشجویان داخل سازمان امور دانشجویان، مدیرکل امور فرهنگی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری، دو نفر از معاونان دانشجویی مؤسسات به انتخاب معاونین دانشجویی، و چهار نفر از دبیران شورای صنفی به انتخاب دبیران شورای صنفی موسسات سراسر کشور طبق شیوهنامه تشکیل شده است.
همچنین جلسات شورای مرکزی نظارت با حضور رئیس یا نایب رئیس و دبیر، یا نصف به علاوه یک کل اعضاء رسمیت مییابد و تصمیمات اخذ شده با رأی نصف به علاوه یک اعضای حاضر معتبر است.
- حداکثر زمان شورای نظارت برای رسیدگی به شکایات
بر اساس این آییننامه، شورای مرکزی نظارت موظف است حداکثر ظرف مدت دو ماه از تاریخ دریافت شکایات، نسبت به رسیدگی به شکایات شورا و یا موسسه اقدام کند، رأی شورای مرکزی نظارت قطعی و لازمالاجرا است. همچنین نظارت بر حسن اجرای این آئیننامه و شیوهنامه اجرایی آن در هر موسسه بر عهده رئیس موسسه است.
شیوهنامه اجرایی این آییننامه، حداکثر ظرف مدت یک ماه از تاریخ تصویب این آئیننامه توسط سازمان امور دانشجویان تدوین و ابلاغ میشود.