براساس گزارش فيوچريزم، اين طرح به صورت قانوني تنها بر پژوهشهاي عمومي و تحت پشتيباني بودجههاي خصوصي-دولتي كه بخش بزرگي از مقالات توليدي در سال را تشكيل ميدهند، تاثير خواهدداشت، با اين همه هدف اين است كه دانش آزادانه و رايگان در اختيار همگان قرار گيرد.
تعهدات اين طرح در نهايت بر سه اصل استوارند، اشتراكگذاري آزادانه دانش، دسترسي آزاد و استفاده دوباره از دادههاي پژوهشهاي علمي؛و اين رويكرد ميتواند مدل باسابقه و مورد انتقاد عضويت پولي براي دسترسي به نشريات علمي را متحول سازد. اين طرح همچنين عمل رايج انتشار گزارشها تحت محدوديتهاي شديد و فشار را كه به نشريات علمي امكان ميداد اعضاي خاصي از رابطان علمي و اعضاي رسانهها را بر ديگران ترجيه دهند، متحول خواهد ساخت.
اين تصميم نتيجه نشست شوراي رقابت كه شامل وزراي علوم، فناوري، تجارت و صنايع است،اتخاذ شد. اعضاي اتحاديه اروپا با توجه به ارزش و تعهدي كه به اين دسترسي آزاد دارند، توافقنامه جديد را امضا كردند. در صورتي كه هدف سال 2020 محقق شود، ميليونها انسان به دانش و اطلاعاتي كه توسط متخصصان در زمينههاي فيزيك، نجوم، رياضي، مهندسي، زيستشناسي و ديگر علوم فراهم شدهاند دستري آزادانه خواهند داشت. اين طرح دانش را به شكلي براي افراد قابل دسترس خواهد ساخت كه نسلهاي پيشين روياي آن را در سر ميپروراندند.
باوجود عالي بودن اين هدف، به نظر دستيابي به آن چندان ساده نخواهدبود و به آيندهنگري و برنامهريزي دقيقتر نياز دارد. به گفته استيوان هارناد از دانشگاه كبك كانادا مفاهيم در اين برنامه هنوز مبهمند اما از ايده دستيابي به هدف دسترسي آزاد به مقالههاي علمي تا سال 2020 استقبال ميشود.
درحقيقت شوراي تصويب كننده اين طرح جزئيات كميابي را در رابطه با اينكه چگونه كشورها ميتوانند روند گذار را تا زمان تعيين شده به سوي دسترسي آزاد بپيمايند. اين طرح بخشي از برنامهاي وسيعتر با هدف تامين دسترسي آزادانه به مطالب علمي است.