به گزارش ایرنا، حجتالاسلام والمسلمين سيد حسن خميني در همایش بینالمللی گفتمان اسلام سیاسی امام خمینی و جهان معاصر، افزود: اسلام سیاسی به این معنا نیست که چند نوع اسلام وجود دارد، اسلام سیاسی یعنی جهات سیاسی اسلام و گفتمانی که در جهات سیاسی وجود دارد.
یادگار امام راحل ادامه داد: باید دید در دنیای معاصر از کدام سیاستورزی و کدام اندیشه سیاسی استفاده میکنیم و امام راحل کدام گفتمان سیاسی را در اندیشه سیاسی و دینی بارور کرده است.
وی اضافه کرد: اکنون شاهد تلخترین درگیریها در جهان اسلام هستیم، بیتردید آیندگان تاریخ این مقطع از جهان اسلام را جزو ادوار دردآور و دردناک جهان اسلام نقل خواهند کرد.
به گفته یادگار امام، جهان اسلام چنین فراز و فرودهایی را بسیار شاهد بوده است، حتی در دورههای نخستین مانند سال 40 جنگ و جدلهای فراوانی وجود داشته و مردم دورههای تعالی و سقوط را نیز شاهد بودند.
حجتالاسلام سید حسن خمینی یادآور شد: پس از حمله مغولها، جهان اسلام تا قرنها نتوانست کمر راست کند، این قوم پایههای تمدن اسلام را در ایران، بینالنهرین، مرو و سمرقند از بین برد و هیچ ردپایی از تمدن را باقی نگذاشت اما نظیر آنچه را امروز در جهان اسلام شاهد هستیم در هیچ دورهای سراغ نداریم.
وی توضیح داد: در دورهاي هستیم که بوسیله سلاحهای کشتار جمعی امکان قتلعامهای شدید وجود دارد و هسته اصلی مرکز اسلام درگیر یک فاجعه است که قابل اغماض نیست.
یادگار امام با اشاره به درگیریهای سوریه، یمن، بحرین و لبنان، خاطرنشان کرد: این جا نیاز به نوعی گفتمان سیاسی هستیم که برآمده از اندیشه و تمدن دینی است؛ گفتمانی که در آن از جنگ و نزاع خبری نیست، روزی جامعه اسلامی همه عظمتش نابودی اسرائیل بود اما اکنون دیگر سخنی از نزاع رژیم صهیونیستی با جامعه اسلامی نیست.
یادگار امام (ره) تصریح کرد: اکنون کشتاری مطرح است که مردم نسبت به هم دارند بنابراین نیازمند گفتمانی هستیم که مورد اتفاق همه اندیشمندان جهان اسلام است؛ گفتمانی که میتواند جامعه اسلامی را به آرامش و وحدت درونی برساند.
به گفته سید حسن خمینی، گفتمان سیاسی انقلاب اسلامی این امکان را دارد که به عنوان گفتمان غالب و اندیشه جایگزین و ناجی از طرف مردم در جهان اسلام پذیرفته شود.
نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی، یکی از ارکان این گفتمان را بازگشت به معنویت دینی و اسلام برشمرد که دین و معنویت در آن پایههای تمدن بشری را معرفی میکند.
یادگار امام (ره) گفت: وقتی توجه به رأی مردم را ملاک قرار دهیم و بپذیریم کشورهای اسلامی مطابق با آنچه اکثریت میگویند حاکمیت خود را تعریف میکنند، آن وقت هر فردی که سلاح در اختیار دارد احساس مسوولیت نمیکند که قیام کند.
وی توضیح داد: اگر مردمسالاری دینی جوهره دینی جوامع باشد آن وقت امکان رقابت سالم درون خانواده جامعه اسلامی وجود خواهد داشت.
نوه بنیانگذار جمهوری اسلامی، خشونت بیمنطق امروز در جهان را فاجعه خواند و افزود: بعضا این خشونتها را در فیلمهای هالیوودی شاهدیم، خشونتهایی نظیر سر بریدن و سوزاندن انسانها در قفس اما به اندازهای این خشونتها تکرار شده که ساده از کنار آن عبور میکنیم.
وی یادآور شد: این که نپذیریم مردمسالاری دینی در جامعه باشد، نتیجهای جز آنچه امروز شاهدیم ندارد.
وی با بیان اینکه «نفی تحجر، روح سیاسی اسلام را غالب میکند»، ادامه داد: نفی تحجر یکی از پایههای تفکر امام راحل است که کمتر به آن پرداخته شده است. موضوعاتی در خصوص موسیقی، شطرنج، حضور زنان در عرصه اجتماعی و تحصیل و ورزش بانوان در زمان خود بسیار موجشکن بود، انقلاب اسلامی نه خود و نه رهبرانش متحجر نبودند.
- نفی افراط در گفتمان انقلاب اسلامی
سید حسن خمینی گفت: انقلاب اسلامی و رفتار امام (ره) در هیچ دورهای ترور را تجویز نکرد. بارها از امام خواسته شد اجازه ترور برخی سردمداران شاه را صادر کند اما ایشان این کار را انجام نداد و جز حرکتی که با توده مردم بود انقلاب را به رسمیت نشناخت.
یادگار امام (ره) همچنین گفت: هیچ کدام از رهبران انقلاب اسلامی متحجر نبودند؛ چراکه متحجرین پیش از انقلاب مبارزه را حرام میدانستند، اما امروز عدهای از آنها سردمداران اندیشهای شده و دیگران را به محاکمه میکشانند و معیار تشخیص حق از باطل شدهاند.
وی ادامه داد: امروز محتاج این هستیم که گفتمانی مورد اتفاق اندیشمندان جهان اسلام شکل دهیم که برای جامعه اسلامی وفاق به ارمغان بیاورد و آن را به یک وحدت درونی برساند که گفتمان امام (ره) و انقلاب اسلامی این امکان را دارد که به عنوان گفتمان غالب و اندیشه ناجی در جهان اسلام پذیرفته شود.
یادگار امام اضافه کرد: تا کنون بمبگذاری کور توسط انقلابیون ایران شکل نگرفته، صدور انقلاب صدور فکر بود نه صدور بمب، برخی کشورها از انقلاب اسلامی به عنوان انقلاب نوار کاست تعبیر میکنند زیرا با بیان و سخن امام توسط کاستها و نوار مردم وارد خیابان شدند نه قیام مسلحانه، این چه دردی است که به آن دچار شدهایم.
سید حسن خمینی تاکید کرد: امروز نیازمند بازتعریف و بازشناسی گفتمان سیاسی هستیم گفتمانی که نباید مختص به جغرافیای سیاسی ما باشد، برای جامعه اسلامی گفتمانی وسیعتر از گفتمان شیعه نیاز داریم بنابراین باید برای این جامعه گفتمانی سیاسی ارائه دهیم.
به گفته وی، هدف این گفتمان باید تعالی جامعه باشد و هر گفتمانی که باعث سقوط اخلاقی در جامعه شود دینی نیست.