البته نمیدانم چرا هی یادم میرود جویهای آب خالی و گاه پرآب شهرم هم، بخشی از محیطزیست هستند. نمیدانم چرا یادم میرود هر چه تا امروز دربارهي محیط شهری خواندهام هم به محیطزیست مربوط میشوند که به آن میگویند «محیطزیست شهری!»
- بطریهای رها شده!
باغچهها شاهدند که بسیاری از ما بعد از خوردن نوشیدنی، بطری شیشهای يا پلاستیکی آن را در باغچه و جوی آب رها میکنیم. شاید شما هم دیده باشید کسانی را که بعد از خوردن نوشیدنی، بطری شیشهای آن را به تنهی درختها کوبیدند تا بشکند و بعد خردهشیشهها را در باغچه رها کردند و آنها را به تن خاک سپردند.
شاید نمیدانستند که این رفتار باعث آلودگی و جراحت خاک میشود و شاید توجه ندارند که خردهشیشهها میتوانند به دستهای همشهریان ما آسیب بزنند. بنابراین در این هوای گرم تابستان وقتی یک نوشیدنی خنک مینوشیم شیشه و بطری آن را در باغچهوجوی آب رها نکنیم.
- بهسوی طبیعت، برای زندگی
ماجرا به 44 سال قبل برمیگردد، وقتی سازمان ملل متحد، کنفرانسی را با موضوع انسان و محیطزیست در شهر استکهلم سوئد برگزار کرد.
درست همان زمان مجمععمومی سازمان ملل قطعنامهای را تصویب کرد که منجر به تشکیل برنامهي محیطزیست سازمان ملل یا «يواِنايپي» (UNEP) شد و از آن به بعد، هرساله در این روز در اکثر کشورهای جهان برنامههای مختلفی مانند راهپیماییهای خیابانی، همایشهای دوچرخهسواری، نمایش، مسابقات نقاشی و مقالهنویسی در مدارس، درختکاری، فعالیتهای مربوط به بازیافت، پاکسازی و... برگزار میشود و هدف از برگزاری این مراسم جلب توجه مردم به مسایلی است که محیطزیستشان را آلوده میکند.
همچنین هرسال یکی از مسایلی که شدیداً محیطزیست را تهدید میکند بهعنوان موضوع این روز انتخاب میشود و «بهسوی طبیعت، برای زندگی» شعار روز جهانی محیطزیست در سال 1395 خورشیدی و 2016 میلادی است و محیطزیست شهری هم بخش مهمی از آن محسوب میشود، درواقع هر آنچه در شهر میبینیم میتواند به محیطزیست مرتبط باشد؛ از مصرف آب گرفته تا بازیافت و وسایل حمل و نقل عمومی و...
از این به بعد كه نام محیطزیست را شنیدیم ذهنمان به سرزمینهای دور دست نرود؛ محیطزیست همینجاست! محیطزیست شهری یا روستایی، همینجایی است که ما در آن زندگی کنیم.