بعد از سرقت اخیر مسجد نصیرالملک، تصویر دیگری به اشتباه منسوب به این مسجد منتشر شده که از سرقت جدیدی حکایت دارد، این در حالی است که آن تصاویر به مسجد "میرزا ابوالحسن معمارباشی" مربوط است. در عین حال نیز مدیر موقوفه مسجد نصیرالملک، وقوع سرقتی جدید در این مسجد را رد میکند.
کاظم شفیعی به خبرنگار میراث فرهنگی ایسنا دربارهی آخرین جزییات سرقت پنج قطعه از کاشیهای مسجدالنصیرالملک، گفت: کاشیها حوالی ساعت یک بامداد روز شنبه 15 مردادماه به سرقت رفته است. با توجه به بافت و شرایط محله، ظنمان بر متکدیان و معتادان است.
وی ادامه داد: ما قبلا هم شاهد حضور مشکوک و مزاحم این افراد در اطراف مسجد نصیرالملک بودهایم، گاهی تعدادشان به طرز قابل توجهی زیاد میشود و ما مجبوریم از ماموران و حتی خادم مسجد برای محافظت بنا و هدایت گردشگران استفاده کنیم تا حضور متکدیان و معتادان دردسرساز نشود.
او با بیان اینکه پرونده سرقت کاشیها از سوی اداره اوقاف در ادارهی آگاهی به جریان افتاده است، اما هنوز سارقان شناسایی نشدهاند، دربارهی وضعیت دوربینهای مسجد نصیرالملک با توجه به مزاحمتهایی که اشاره شده است، اظهار کرد: مسجد درحال حاضر مجهز به دو دوربین است، اما اواخر سال قبل به خاطر وضعیت برق منطقه، کابلها سوخت و دوربینهای ما مشکل پیدا کرد. با توجه به این مشکل قرار است تا چند روز آینده با همکاری اداره اواقاف دوربینهای جدید نصب شود.
وی اضافه کرد: علت تأمل ما در نصب دوربینها، وضعیت بنای تاریخی مسجد است. ما نمیتوانیم از هر جایی کابلکشی داشته باشیم.
شفیعی، استخدام مامور برای محافظت از مسجد صورتی را تدبیر دیگری تا زمان نصب دوربینها اعلام کرد و افزود: برای اینکه مشکل پیش نیاید قرار است نیروی محافظی برای نگهبانی شبانه در اطراف مسجد مستقر کنیم. خادم مسجد هم مراقبتهای روزانه خواهد داشت.
او همچنین از طرح ایجاد حفاظ برای سر در بیرونی مسجد خبر داد و گفت: با اداره میراث فرهنگی و گردشگری شیراز باید هماهنگ کنیم تا جلوی در، مقابل دیوارهای کاشیکاری شدهی بیرون مسجد و سکوها، حفاظ شیشهای نصب شود، چون دوربین به تنهایی جوابگوی محافظت از مسجد نیست.
عضو هیات امنای مسجد نصیرالملک دربارهی نقش اداره میراث فرهنگی و گردشگری در پیگیری سرقت کاشیهای این مسجد، اظهار کرد: این موضوع ارتباطی با اداره میراث فرهنگی ندارد، چون مسجد تحت نظارت موقوفه نصیرالملک و اداره اوقاف است. اداره میراث فرهنگی تنها کاری که انجام داده در تعمیرات و بازسازی است. طی مکاتبههای انجام شده آنها فقط یک نماینده و ناظر برای تعمیرات معرفی میکنند.
وی اضافه کرد:ما حدود 20 سال است که مدام مسجد را تعمیر میکنیم و نصیرالملک به بهترین شکل با درآمد موقوفه نگهداری شده است.
شفیعی در ادامه دربارهی پیدا شدن یکی از کاشیها، توضیح داد: سارقان موفق نشدند یکی از کاشیها را کامل خارج کنند و بخشی از آن شکسته شده و روی دیوار مانده است. ما تکهی این کاشی شکسته را در کوچه نصیرالملک پیدا کردیم.
او همچنین گفت: به سرای مشیر هم مراجعه کردیم، جایی که اشیاء به سرقت رفته را معمولا در آن محل پیدا کرد، اما کاشی مشابهی را پیدا نکردیم. حتی از نیروهای گشتزنی میراث فرهنگی هم که به تازگی به سرای مشیر رفته بودند، سوال کردیم، آنها هم گفتند که اتفاقا روی این مساله دقت داشتند و موردی ندیدند.
شفیعی بیان کرد: این کاشیها از نظر مادی ارزش خاصی ندارد، بلکه به لحاظ قدمت و به عنوان میراث فرهنگی ارزشمند است. با توجه به نقش مسجد نیز فکر میکنم کسی جرأت نکند این کاشیها را بخرد.
مدیر موقوفه مسجد نصیرالملک همچنین از نمونهسازی کاشیهای به سرقت رفته توسط یکی از استادکاران قدیمی شیراز خبر داد و گفت: کاشیهایی از جنس و نمونهی آنچه به سرقت رفته تهیه شده و به یکی از اساتید کاشیپز قدیمی در شیراز سفارش داده شده تا نمونه کاشیهای به سرقت رفته را طراحی و با لعاب قدیمی آماده کند تا در محل نصب شود. اگر کاشیهای قدیمی را هم پیدا کردیم جایگزین کردنشان کاری ندارد. میتوانیم کاشیهای نمونه را برداریم و کاشیهای قدیمی را دوباره نصب کنیم.