پس از آنكه مسئولان مختلفي در وزارت بهداشت از وجود مواد سمي، روانگردان و حتي مخدرهايي مثل حشيش و ترياك در توتونهاي قليانهاي ميوه خبر دادند، حالا مديركل آزمايشگاه مرجع سازمان غذا و دارو هم استفاده از موادمخدر در قليانهاي رستورانهاي سنتي را تأييد كرده و گفته است: «اين مراكز براي پاگير كردن و مراجعه مجدد مشتري، به تنباكوي قليانها موادمخدر اضافه ميكنند.»
براساس گزارش پايگاه خبري سازمان غذا و دارو، حسين رستگار ضمن اشاره به تحقيقات گسترده انجام شده درخصوص عرضه قليان در سطح شهرها گفت:«متأسفانه نمونههاي بررسي شده از تنباكوهايي كه در قهوهخانهها و سفرهخانههاي سنتي عرضه ميشود نشان ميدهد در اين تنباكوها مقدار بسيار زيادي بنزن وجود دارد كه اين ماده نيز بهشدت در اختلال سيستم عصبي تأثيرگذار و خطرآفرين است.همچنين براساس همين آزمايشها در اين قليانها ماده THC وجود دارد.»
THC كه حسين رستگار وجود آن را خطرناك اعلام كرده بهعنوان ماده مؤثره موادمخدر صنعتي استفاده ميشود كه مصرف آن آسيبهاي جبرانناپذيري درپي خواهد داشت. او ضمن تأكيد بر خطرات و معضلات مصرف اين قليانها، گفت: «اين تنباكوها عموما بهصورت بستهبندي وارد كشور ميشوند و بهشدت ميتوانند مخرب و آسيبرسان باشند. اما آنچه بهعنوان هشدار جدي بايد مورد توجه قرار گيرد آن است كه برخي رستورانهاي ارائهدهنده اينگونه تفريحات ناسالم براي جذب مشتري دائم و پاگير كردن مصرفكنندگان قليان، پس از آمادهسازي تنباكو به آن موادمخدر اضافه ميكنند كه اين باعث ميشود فردمصرفكننده بيآنكه مطلع باشد دچار يك لذت مضاعف ناشي از اعتياد به مصرف اينگونه مواد شود كه اين در مراجعه بعدي و مداوم به اينگونه مراكز بسيار تأثيرگذار است.»
مديركل آزمايشگاه مرجع سازمان غذا و دارو هم برخورد با اين پديده در كشور در هفتههاي گذشته را موثر توصيف كرد اما از نيروي انتظامي خواست با برخورد جديتر از همهگيري اين معضل و پيدايش عواقب ناشي از اين اعتياد خاموش پيشگيري كند.
- سابقه يك موضوع
آنچه حالا از سوي سازمان غذا و دارو تأييد شده، مربوط به اظهارات قبلي مسئولان وزارت بهداشت است.پيش از اين علي اكبر سياري، معاون بهداشت وزير بهداشت با اعلام اينكه 80درصد موادي كه بهعنوان تنباكوي قليانها استفاده ميشوند اصلا توتون و تنباكو نيستند بلكه مواد شيميايي و روانگردان به شمار ميآيند، گفته بود: «اين مواد شيميايي و روانگردان در عرض 3تا 15سال، فرد مصرفكننده را به سرطان خون مبتلا ميكنند. اين مواد شيميايي شامل موادي همچون بنزن، حلالهاي شيميايي، مواد حشرهكش و فلزات سنگين مانند جيوه و سرب است.»
خسرو صادقنيت رئيس اداره سلامت و محيط كار اين وزارتخانه هم به استناد بررسيهاي انجام شده روي تنباكوهاي عرضه شده معطرگفته بود 80درصد حاوي مواد شيميايي بوده و 20درصد آنها كه تنباكو داشتهاند از بدترين مواد استفاده شده است.اين مواد كه درجه 3بوده، حاوي مواد روانگردان، حشرهكشها، قارچ، حلالهاي آروماتيك، بنزن، جيوه و سرب بوده است.»
- شیر در كوزه قليان سرطان را كم نمي كند
دکتر محمد جمالیان،پزشک متخصص مسمومیت ها: باور غلط استفاده شیر به جای آب در کوزه قلیان به هیچ وجه از خطر سرطانزایی تنباکوهای معطر نمی کاهد و این مسئله توجیهی بیش نیست.اين كار تنها روشی از سوی سودجویان برای کسب درآمد بیشتر و جذب مشتری است و پایه و بنیان علمی ندارد.حتي گاهي به آب کوزه قلیان الکل می زنند تا از این طریق بازارگرمی کنند اما سلامت مصرف کنندگان را به خطر می اندازند.