به گزارش ایسنا، محمد باقر نوبخت که برای ارائه گزارشی درباره برنامه ششم و اقتصاد مقاومتی در جلسه علنی سهشنبه-1 تير- مجلس حضور پیدا کرده بود اظهار کرد: در آخرین ساعات دیروز مرکز آمار ایران خبر خوبی را منتشر کرد و گفت که برای نخستین بار بعد از سالها تورم سالانه ما یک رقمی شده است و من به خاطر این موفقیتی که دراقتصاد ایران حاصل شده خدا را شاکر هستم و از همکارانم در وزارت اقتصاد و بانک مرکزی تشکر میکنم.
وی افزود: بر اساس این گزارش، تورم نقطه به نقطه یعنی خرداد 95 نسبت به خرداد 94 از 6.8 درصد در اردیبهشت به 6.1 درصد تقلیل پیدا کرده و تورم سالانه نیز از 10.2 دهم درصد در اردیبهشت به 9.5 درصد در خرداد تقلیل یافت.
این موفقیت بزرگی است که گویای آهنگ کاهنده نرخ تورم است که طی سه سال گذشته نیز مرتبا در حال کاهش بود.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی با بیان اینکه کشور 10 برنامه میانمدت را تجربه کرده است، گفت: دو برنامه اول، هفتساله و مابقی برنامهها پنجساله بوده است. ما در برنامه ششم به دنبال آن هستیم که برنامهای با جامعیت و اشراف در مباحث مختلف سیاسی، اجتماعی، فرهنگی و اقتصادی تقدیم کنیم تا این برنامه طی سالهای 95 تا 99 تحقق یابد.
وی افزود: در این برنامه آنچه ار آن تحت عنوان تم یاد میکنیم شامل سیاستهای فرادستی نظام، سیاستهای ابلاغی رهبری در سند چشمانداز و اقتصاد مقاومتی شده است که این برنامه جامع و در چارچوب فرهنگ ایرانی- اسلامی و تعامل سازنده با جهان است.
نوبخت با تأکید بر اینکه در این برنامه به دنبال اولویتهایی با محوریت تحقق آن در پنج سال آینده هستیم، گفت: بر این اساس موضوعاتی را در چهار فصل دنبال میکنیم. اولین موضوع مربوط به مواردی است که اگر به آن رسیدگی نشود با بحران مواجه میشویم. از جمله آن آب، محیط زیست و صندوقهای بازنشستگی است. ما تأکیدمان بر این است که اولویتهایی را در نظر بگیریم تا آن اولویتها تحقق یابد نه اینکه همچون برنامه گذشته همه چیز اولویت داشته باشد.
وی افزود: غیر از این موضوع معتقدیم باید به مکانهای خاص توجه کرد، هرچند همه جای ایران مورد توجه برنامه ششم برای توسعه، عمران و آبادنی است اما با تأسی از سیاستهای ابلاغی رهبری باید مناطقی از ایران طی سالهای 95 تا 99 ارتقاء موقعیت پیدا کنند که از جمله آن سواحل مکران است.
نوبخت افزود: بخش دیگری از موضوعات مورد اهمیت برای ما موضوعات خاص بخشی است که به اقتصاد ایران تحرک میبخشد. با تأسی از سیاستهای ابلاغی رهبری باید بخشهای معادن، صنایع، گردشگری، ترانزیت و فناوری اطلاعات توسعه یابد که ما نیز بر آن تأکید داریم.
وی بخش دیگر مورد توجه در برنامه ششم را مربوط به موضوعات خاص فرابخشی دانست و گفت: این موضوعات شامل محیط کسب و کار، اشتغال، تأمین منابع مالی برای اقتصاد کشور و دستیابی به رشد 8 درصدی به اقتصاد ایران است که هیچگاه این میزان رشد در برنامههای قبلی نبوده است. برای این مهم نیازمند 724 هزار میلیارد تومان منابع در برنامه هستیم. این عدد کمی نیست، باید همتی باشد تا بتوان چنین منابعی برای دستیابی به رشد 8 درصد تحقق یابد. به همین خاطر موضوع تأمین منابع مالی نیز دارای اهمیت است.
رئیس سازمان مدیریت ادامه داد: ما از یک رشد اقتصادی صرف استقبال نمیکنیم بلکه رشد اقتصادی همراه با عدالت اجتماعی برای دولت و مجلس قابل قبول است. همچنین تفاوت این برنامه با برنامههای دیگر این است که در برنامههای دیگر احکام مورد نیاز در جلد برنامه تقدیم میشد اما اینبار بنا به خواست مجلس و استقبال دولت همه احکامی که سالهای گذشته در برنامه تکرار میشد را یکجا تحت عنوان لایحه احکام دائمی به مجلس تقدیم کردیم که تصویب شد و در رفت و برگشت شورای نگهبان قرار دارد.
وی هدف، منابع، اولویت و احکام را چهار ستون یک برنامه عنوان و خاطرنشان کرد: ما هر چهار رکن را در برنامه ششم داریم. البته ابلاغ سیاستهای کلی برنامه ششم از سوی مقام معظم رهبری، مجلس و دولت را از اینکه برخی اهداف خود را تعیین کنند مستغنی کرد. از جمله رشد 8 درصد سالانه که توسط رهبری ابلاغ شده برای همگان لازمالاتباع است.
نوبخت ضمن قدرانی از همکاریهای مجلس نهم در تصویب کلیات برنامه ششم و بخشهای اصلی آن، اضافه کرد: انشاءالله در جلساتی با هیأت رئیسه و ریاست مجلس در زمینه برنامه ششم با مجلس برخاسته از اراده ملت، انعطاف خواهیم داشت.
وی یادآور شد: یکی از شاخصهای عدالت اجتماعی که ضریب جینی است در برنامه ششم 0.34 درصد هدفگذاری شده است. همانطور که میدانید هر چه این عدد به صفر نزدیکتر شود حکایت از تعادل در توزیع درآمدهاست اما برای اینکه اغنیاء غنیتر و فقرا فقیرتر نشوند باید نرخ تورم را تقلیل دهیم.
نوبخت اضافه کرد: طی برنامه ششم جمعیتی کشور از 79 میلیون و 138 هزار نفر در سال 94 به 84 میلیون و 265 هزار نفر با رشد 1.26 درصد افزایش پیدا خواهد کرد. همچنین رشد بهرهوری 1.9 در سال 94، با سازوکارهای پیشبینی شده در برنامه به 2.1 افزایش پیدا خواهد کرد و رتبه 118 ایران در کسب و کار نیز به 70 تقلیل پیدا میکند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی با اشاره به اینکه برای تحقق رشد 8 درصدی در سالهای 95 تا 99، 724 هزار میلیارد تومان باید کسب شود، یادآور شد: 105 هزار میلیارد تومان از طریق سرمایهگذاری بر طرحهای عمرانی، 57 هزار میلیارد تومان از سوی صندوق توسعه ملی و 95 هزار میلیارد تومان در بازار سرمایه، 180 هزار میلیارد تومان تسهیلات بانکی، 24 هزار میلیارد تومان تحصیل منابع بخش خصوصی با مشارکت دولت و 102 هزار میلیارد تومان از سوی شرکتهای دولتی باید تأمین منبع شود.
وی با اشاره به تأکید بر رشد درونزا در عین بروننگری در برنامه ششم نیز، گفت: از 27 دیماه تا امروز در 41 طرح در استانهای مختلف 3 میلیاردو 418 میلیون دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی صورت گرفته و برای 6 نیروگاه بالغ بر 4.2 میلیارد دلار سرمایهگذاری مستقیم خارجی در هفته گذشته داشتیم و این استفاده از شرایط پسابرجام برای رشد اقتصادی است.
نوبخت برنامه ششم را جامعنگر و مسأله محور توصیف کرد و افزود: ما باید در عین حفظ روحیه انقلابی و مصالح و منافع ملی روابط مناسبی با جهان داشت باشیم و در عین حال بر اصول و ارزشهایمان پای بفشاریم. یکی از ویژگیهای شرایط پسابرجام که مسئول تلاش تیم مذاکره کننده ما بود این بود که اجحاف و انحصاری که برخی کشورهای جهان به ما تحمیل میکردند را شکستیم و میتوانستیم حق انتخاب داشته باشیم و حالا مقامات کشورهای دیگر به ایران میآیند که با ما قراردادهای رسمی منعقد کنند.
رئیس سازمان مدیریت و برنامهریزی در پایان اصلاح نظام بانکی با توجه به نرخ سود بالا و مشکلات نظام بانکی، کمبود تقاضا از سوی دولت و مردم برای کالا و کاهش سرمایهگذاری را از چالشهای پیش روی برنامه سوم عنوان و تأکید کرد که برای این چالشها برنامهریزیهایی صورت گرفته است.