به گزارش تسنيم، رضا ملكزاده، معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي و رئيس پژوهشكده گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي تهران با اشاره به نتايج مطالعات كوهورت استان گلستان كه بهمدت 12سال است پيگيري ميشود، اظهار داشت: بهدليل اينكه بيشترين ميزان شيوع سرطان مري و معده در دنيا از بخش شرقي استان گلستان (گنبد، كلاله و آققلا) گزارش شده بود، جمعيت آن منطقه مورد مطالعه و بررسي قرار گرفت. وي نوشيدن مايعات داغ را يكي از مهمترين عوامل سرطانزا عنوان كرد و گفت: در اين مطالعه درجه حرارت چاي كه توسط 50هزار نفر نوشيده ميشد، اندازهگيري و مشخص شد كساني كه چاي با دماي بيش از 65درجه مينوشند، 10برابر بيشتر از افرادي كه چاي ولرم مصرف ميكنند به سرطان مري مبتلا ميشوند.
رئيس پژوهشكده گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي تهران تصريح كرد: پس از آنكه اين تحقيق در نقاط ديگر دنيا نيز انجام شد، سازمان بهداشت جهاني مونوگرافي را صادر و اعلام كرد كه نوشيدن مايعات داغ سرطانزاست.
ملكزاده مصرف ترياك را دومين عامل ابتلا به سرطان مري و معده عنوان كرد و گفت: در چندين مطالعه ديگر كه براي نخستينبار در دنيا صورت گرفت، توانستيم ثابت كنيم مصرف ترياك سرطان مري را 2.5برابر، سرطان معده را 3برابر، سرطان ريه را 2برابر، سرطان لوزالمعده را 3برابر و سرطان مثانه را نزديك به 4برابر افزايش ميدهد و بهطور كلي سرطان همراه با سكتههاي قلبي و مغزي جزو مهمترين عوامل مرگومير در افراد ترياكي است. وي افزود: البته در اين مدت تأثير 10عامل ديگر مانند مصرف آب مانده در آبانبار، مصرف زياد نمك، تغذيه ناسالم و مصرف غذاي سوخته و برشتهشده، مسواك نزدن، كمبود مصرف ميوه و سبزي و زندگي نزديك با حيوانات نيز در بروز سرطان مري ثابت شده است. به گزارش دانشگاه علوم پزشكي تهران، ملكزاده با اشاره به كاهش شيوع سرطان مري در ايران گفت: در سال 1358 از منطقه گنبدكاووس و شرق استان گلستان، 175مورد سرطان در هر 100هزار گزارش شده بود و اخيراً اين عدد به 70 در 100هزار رسيده است.
سرپرست تيم تحقيقاتي كوهورت گلستان با اشاره به اعضاي تيم مطالعاتي خود گفت: اين تيم حدوداً از 30محقق تشكيل شده كه 10نفر از دانشگاه علوم پزشكي تهران و 5نفر از دانشگاه علوم پزشكي گلستان هستند و 3نفر از سازمان بهداشت جهاني (IARC) و حدود 10نفر هم از مؤسسات تحقيقاتي و دانشگاههاي بزرگ دنيا ازجمله سازمان تحقيقات ملي آمريكا NCI-NIH و دانشگاههاي كارولينسكا، هاپكينز و هاروارد و كمبريج، در پروژههاي مختلف با ما همكاري دارند و اين همكاري باعث شده نتايج تحقيقاتمان در عرصه بينالمللي بهتر معرفي و شناخته شود.
- 16درصد جمعيت مورد مطالعه ترياكي هستند
معاون تحقيقات و فناوري وزارت بهداشت و رئيس پژوهشكده گوارش و كبد دانشگاه علوم پزشكي تهران: از ميان جمعيت 50هزار نفري مورد مطالعه، 8هزار نفر روزانه نيم گرم ترياك مصرف ميكنند و اين فرصتي بود كه بتوانيم ثابت كنيم ترياك نيز يكي از عوامل سرطانزاست.