در راه كودكان و نوجواناني را هم ديدم كه بهطرف خيابان حجاب ميروند. آخر عباس كيارستمي، هنرمندي بود كه دلبستهي دنياي كودكان و نوجوانان بود.
او اولين فيلمهايش را از اواخر دههي 40 براي بچهها يا دربارهي آنان ساخت؛ فيلمهايي كه كودكان و نوجوانان، شخصيتهاي اصلي آنها هستند.
در آن فيلمها، بيننده با فضاي ذهني بچهها، دغدغهها، اضطرابها و آرزوهايشان درگير ميشود. در برخي ديگر از فيلمهاي كيارستمي هم بهنوعي شاهد حضور كودكان يا موضوعهاي مربوط به كودكان هستيم.
عباس كيارستمي، اول تير 1319 به دنيا آمد و 15 تير 1395، در بيمارستاني در پاريس درگذشت. اين هنرمند بزرگ، كه مشهورترين چهرهي سينماي ايران در جهان بهشمار ميآيد، فيلمسازي خود را از كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان آغاز كرده و خودش خواسته بود كه خداحافظياش هم از همانجا باشد و پيكرش از كانون پرورش فكري تشييع شود.
هنوز ساعت به هفت و نيم نرسيده جمعيت زيادي جلوي ورودي كانون پرورش فكري گرد آمدهاند تا در مراسم تشييع پيكر كيارستمي شركت كنند؛ مراسمي كه اعلام شده بود از ساعت هشت و نيم صبح آغاز خواهد شد.
پرويز پرستويي، هنرپيشهي مشهور كشور اجراي مراسم را برعهده دارد و بسياري از سينماگران و مسئولان امور سينمايي كشور مانند حجتالله ايوبي، رخشان بنياعتماد، رضا ميركريمي، اصغر فرهادي، عليرضا شجاعنوري، عليرضا تابش، جمشيد مشايخي، رضا كيانيان، سيروس الوند، داريوش فرهنگ، سيفالله صمديان، مازيار ميري، همايون اسعديان، ابراهيم فروزش، مسعود كيميايي، فرهاد توحيدي، منوچهر شاهسواري، حسين پاكدل، علي رفيعي، عليرضا رضاداد، علي مصفا، آتيلا پسياني، مجيد مظفري، فرامرز قريبيان، بهمن فرمانآرا، جعفر پناهي، مهتاب كرامتي، ليلا حاتمي، هديه تهراني، نرگس آبيار، رؤيا نونهالي، عاطفه رضوي، نيكي كريمي، مريلا زارعي، ليلي رشيدي، پگاه آهنگراني، جهانگير كوثري، باران كوثري، سحر دولتشاهي، پانتهآ پناهيها، حسن پورشيرازي، محمدرضا كريميصارمي، امير اسفندرياري، شهرام مكري، حبيب رضايي، اميرحسين علمالهدي، محمود كلاري، رضا بنفشهخواه، محمدرضا موييني، محمد اطبايي، بابك حميديان، هومن سيدي، بيژن امكانيان، هوشنگ گلمكاني، پرويز آبنار، شقايق فراهاني، محمدعلي سجادي، فريبرز عربنيا، فرهاد اصلاني و امين حيايي براي شركت در اين مراسم به كانون آمدهاند.
علاوه بر سينماگران، شماري از چهرههاي فرهنگي كشور مانند سيدمحمود دعايي، محمدرضا شفيعيكدكني، شهرام ناظري، عليرضا افتخاري، داريوش شايگان، احمد مسجدجامعي، حسين فريدون، محسن چينيفروشان، عليرضا حاجيانزاده، ابراهيم حقيقي، ليلي گلستان و عادل فردوسيپور هم براي بدرقهي خالق «خانهي دوست كجاست؟»، «زندگي و ديگر هيچ»، «زير درختان زيتون» و دهها اثر سينمايي ديگر در كنار مردم حضور دارند.
كيارستمي علاوه بر كارگرداني فيلمهاي برجستهاي كه توجه دنيا را به خود جلب كرد، نويسنده، شاعر، عكاس و گرافيست خوبي هم بود. عكسهاي او را هنوز هم ميتواني ببيني. تك درختها، جادهها، باران و...
ابراهیم حقیقی، گرافیست و طراح نامدار كشور، در اين مراسم ميگويد: «کیارستمی به ما آموخت که فیلم میتواند پر از مهر و دوستی باشد و قلبهای تمام جهان را به هم پیوند دهد. کیارستمی الفبای تازهای برای سینمای جهان طراحی کرد. اشخاصی مانند کیارستمی استثنایی هستند که هنر را تکان میدهند.»
سیفالله صمدیان، عکاس و مستندساز، نيز خاطرهاي دربارهي او تعريف ميكند: «در آخرین روزهای مدیریت ژیل ژاکوب در جشنوارهي کن، به دفترش رفتم. او گفت سینمای ایران، معدنی است و خون سینما در رگ سینماگران آن جاری است. اگر از من بپرسند چه آرزویی داری میگویم میخواهم دوباره سر کلاس آموزش سینما بروم و استادم عباس کیارستمی باشد.»
كيارستمي از دوران كودكي، همكلاس و دوست آيدين آغداشلو، نقاش معاصر بوده و دراين مراسم صداي آغداشلو پخش ميشود: «عمر کیارستمی، یک عمر ساده نبود. همانطور که او یک هنرمند عادی نبود. او دردو وجه، تأثیرگذار بود... اول، وجه شخصی که یک هنرمند بود و در سینما فعالیت اصلی داشت. اما وجه ديگر آن است كه او نوعی از سینما را ساخت که پیش از او وجود نداشت.»
اصغر فرهادي، نويسنده وكارگردان سرشناس هم كوتاه و تأثيرگذارسخن ميگويد: «آقاي كيارستمي نازنين، سلام! ...اين روزها دربارهي شما بسيار گفتهاند و گفتهايم؛ هر چند دير، بسيار دير! اما من امروز اينجا ايستادهام تا صميمانه از شما سپاسگزاري كنم. از شما سپاسگزارم كه نام اين سرزمين را در جهان به نامي پراحترام و دلنشين بازگردانديد. سپاسگزارم كه دل نَبُريديد از اين خاك، با همهي ناديدهگرفتنها و قدرناشناسيها و سنگاندازيها...»
پسرش، احمد کیارستمی نيز به نمایندگی از خانواده صحبت ميكند و از ستاد بدرقه برای برنامهریزی خوبی که انجام دادند تشكر ميكند؛ بهخصوص از خانهي سینما و کانون پرورش فکری.
او ميگويد: «کانون شرایطی را پیش آورد که من از وجود پدری مانند کیارستمی بیشتر استفاده کنم و با هنر وی مواجه شوم. از برادرم بهمن تشکر میکنم که این چند ماه تلاش بسیاری کرد.»
اين مراسم با خواندن نماز به پايان ميرسدد تا پيكر اين هنرمند به آرامستان لواسان منتقل شود.
عكس: يونس پناهي، كانون پرورش فكري كودكان و نوجوانان