بیش از ۱۴ سال است که آلمانیها با "مارک" خداحافظی کرده و "یورو" واحد پول رسمی در این کشور به شمار میرود. اما به نظر میرسد هنوز برخیها یارای دل کندن از مارک را نداشته و همچنان وفادارانه پولهای نقد خود به مارک را نگه داشتهاند.
بانک مرکزی آلمان اعلام کرده است که تا پایان ماه ژوئن امسال هنوز اسکناسها و سکههایی به ارزش ۱۲ میلیارد و ۷۶ میلیون مارک در این کشور توسط مردم ذخیره شده و تعویض نشدهاند. این مبلغ برابر با ۶ میلیون و ۵۳ میلیون یورو است.
به گفته بانک مرکزی سالانه به طور متوسط سکهها و اسکناسهایی به ارزش نزدیک به صد میلیون مارک با یورو تعویض میشوند، اما به نظر میرسد دلبستگی به مارک همچنان بالاست و این تعویض به کندی صورت میگیرد.
برای مقایسه در پایان سال ۲۰۱۰ اسکناسها و سکههایی به ارزش ۱۳ میلیارد و ۴۵۰ میلیون مارک در کشور در گردش بودهاند. با گذشت شش سال از آن زمان تنها حدود یک میلیارد مارک به یورو تبدیل شده و مابقی همچنان در دست مردم است. بخش اعظمی از مردم همچنان به دلایل نوستالژیک حاضر به وداع با اسکناسهای مارک خود نشدهاند. به گفته بانک مرکزی بخش عمده دیگری از اسکناسها نیز نزد مجموعهداران و عتیقهفروشهاست.
- مهلت نامحدود
تا بدینجا ۱۶۷ میلیون مارک به صورت اسکناس و ۲۳ میلیارد مارک به صورت سکه در آلمان وجود دارند که هنوز به بانک مرکزی برگردانده نشدهاند. در میان اسکناسها، اسکناس ۱۰ مارکی به نظر محبوبتر بوده و هنوز ۷۲ میلیون عدد اسکناس ۱۰ مارکی در گردش است.
اسپانیا، ایتالیا و فرانسه نیز همانند آلمان پس از روی کار آمدن واحد پولی یورو مجبور به خداحافظی با واحدهای پولی خود پزوتا، لیر و فرانک شدند. با این حال در این کشورها به گفته بانک مرکزی آلمان، بیش از ۹۵ درصد از پول قدیمی با یورو جایگزین شدهاست.
در آلمان شهروندانی که صاحب اسکناسها یا سکههای مارک هستند، میتوانند بدون محدودیت زمانی دارایی خود را به یورو تبدیل کنند. در فرانسه و ایتالیا مهلت زمانی مشخصی برای این کار اختصاص داده شده بود که این مهلت مدتهاست به پایان رسیده است.
در اسپانیا تبدیل پزوتا به یورو تا پایان سال ۲۰۲۰ امکانپذیر است.